Fyldig, nem og lækker salat – Bulgursalat med feta
Der er bare noget helt særligt over en god bulgursalat. Jeg laver denne version med feta igen og igen – især når jeg har brug for en salat, der både mætter og smager fantastisk. Den er hurtig at bikse sammen, og jeg elsker, hvordan den både kan stå alene som et let måltid, eller spille en vigtig rolle som tilbehør til alt fra grillmad til falafler. Kombinationen af blød bulgur, sprøde grøntsager, syrlig dressing og cremet feta rammer lige ned i smagsløgene – og så ser den ovenikøbet farverig og indbydende ud på bordet. Det er sådan en opskrift, jeg vender tilbage til uge efter uge, både fordi den er nem, og fordi den bare altid smager godt.

Bulgursalat
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
Bulgur:
- 3 dl bulgur
- 4 ½ dl vand
- 1 grøntsagsbouillonterning (eller ½ tsk salt)
Salat:
- 250 g cherrytomater gerne i forskellige farver
- 1 agurk
- 1 rødløg
- 3 forårsløg
- ½ bundt persille
- 100 g fetaost (eller PUCK-ost)
Dressing:
- 5 spsk olivenolie
- 3 spsk citronsaft
- 2 tsk tørret oregano
- 1-2 fed hvidløg
- salt (tilsmagning)
- friskkværnet peber (tilsmagning)
Instruktioner
Kogning af bulgur:
- Skyl bulguren grundigt i koldt vand – indtil vandet er helt klart.
- Bulgur, vand og bouillonterning (eller salt) bringes i kog, varmen sænkes så bulguren kun koger ganske svagt. Lad den småkoge i 10 minutter under låg.
- Lad bulguren køle af inden du blander salaten. Det gøres hurtigt og nemt, hvis du hælder bulguren ud på et serveringsfad og evt stiller det i køleskabet.
Dressing:
- Riv hvidløget fint.
- Hæld olivenolie, citronsaft, revet hvidløg og oregano i et lille glas med låg og ryst det grundigt sammen. Smag til med salt og friskkværnet peber.
Bulgursalat:
- Snit tomaterne i kvarte.
- Snit agurk og rødløg i små tern.
- Snit forårsløgene i tynde ringe.
- Hak persillen groft eller fint alt efter hvad du foretrækker.
- Bulgur, tomater, agurketern, rødløg, forårsløg og den hakkede persille vendes sammen med dressingen. Bræk fetaosten i mindre stykker henover.

Sådan serverer jeg bulgursalaten
Jeg bruger bulgursalat med feta på mange forskellige måder, for det er virkelig en af de mest alsidige retter i mit køkken. Den kan sagtens stå alene som et måltid i sig selv, især på varme dage, hvor man ikke orker tung mad og den er nok bare med et lækkert flute – og især hvidløgsflutes til. Men jeg serverer den mindst lige så ofte som tilbehør.
Om sommeren er den nærmest fast som tilbehør til grillmad. Jeg elsker at sætte den på bordet sammen med grillet kylling, marinerede grøntsager og måske lidt tzatziki ved siden af. Den syrlige dressing og fetaen spiller bare godt sammen med de røgede smage fra grillen. Ofte laver jeg en stor portion, så der også er rester til frokost dagen efter.
Til hverdag passer den rigtig godt som tilbehør til både frikadeller eller falafler. Når jeg har gæster, gør jeg lidt mere ud af det – for eksempel ved at tilføje granatæblekerner eller ristede pinjekerner på toppen. Det ser superlækkert ud og giver både lidt knas og farve.
Salaten passer også godt ind på et frokostbord. Jeg har flere gange haft den med som bidrag til sammenskudsgilder og på picnic. Den holder sig nemlig frisk og lækker længe, så den er virkelig genial til buffeer osv, hvor den uden problemer kan stå – du ved, ingen mayonnaise, ingen bekymringer.
Og så er der selvfølgelig madpakken. Hvis jeg har rester, pakker jeg en lille bøtte med bulgursalat og en skive groft brød ved siden af – det er en af de der frokoster, hvor jeg glæder mig hele formiddagen til at spise.
Ingredienser i bulgursalat med feta
Herunder har jeg samlet de vigtigste ingredienser til salaten og hvad de hver især bidrager med. Jeg synes det er rart at vide, hvorfor de er med, og om der er plads til variation – især hvis jeg ikke lige har alt i køleskabet.
- bulgur
Bulgur er grundstenen i salaten og giver den en dejlig fylde og let nøddeagtig smag. Jeg bruger gerne en grov bulgur, da den har lidt mere bid og struktur, men en finere version fungerer også, hvis du foretrækker en lettere konsistens. - vand
Bruges til at koge bulguren. Jeg har fundet ud af, at det gør en stor forskel at tilsætte lidt smag her, så det ikke bare bliver kedeligt fyld. - grøntsagsbouillonterning (eller salt)
Jeg foretrækker at bruge bouillon i kogevandet, fordi det giver en diskret men god bundsmag til bulguren. Hvis jeg ikke har det på lager, bruger jeg bare lidt salt – men bouillon giver lige dét ekstra. - cherrytomater
Jeg elsker at bruge cherrytomater i forskellige farver – det giver salaten et flot spil og en sødme, som klæder den syrlige dressing. Når tomaterne er rigtig modne, smager de næsten som små smagsbomber. - agurk
Agurken giver en skøn friskhed og en sprød kontrast til den mere bløde bulgur og feta. Jeg fjerner ofte kernerne, hvis den er meget vandet, så salaten ikke bliver for fugtig. - rødløg
Rødløgene tilføjer et lille bid og lidt skarphed, som er supergodt sammen med de mere milde ingredienser. Jeg skærer dem meget fint og lader dem trække lidt i dressingen, så de mister noget af deres rå styrke. - forårsløg
Jeg kan godt lide at bruge både det hvide og det grønne af forårsløgene – det giver lidt ekstra lag af løgsmag uden at blive for dominerende. - persille
Frisk persille binder det hele sammen og giver både farve og smag. Jeg bruger gerne bredbladet persille, fordi den har mere smag, men kruspersille kan også sagtens bruges, hvis det er det du har. - fetaost (eller PUCK-ost)
Den cremede og salte feta er prikken over i’et. Jeg smuldrer den groft i salaten, så der stadig er lidt struktur. PUCK-osten fungerer også godt og er lidt blødere og mildere, hvis du foretrækker det. - olivenolie
Olivenolien er basen i dressingen og binder alle smagene sammen. Jeg bruger altid en god, frugtig variant – det kan virkelig smages, når der ikke er mange ingredienser. - citronsaft
Frisk citronsaft giver dressingen et løft og balancerer fedmen fra olien og fetaen. Jeg smager mig lidt frem, men jeg kan godt lide, når der er lidt syre. - tørret oregano
Oregano bringer en middelhavsstemning til salaten. Den fungerer godt sammen med både citron, tomater og feta, og jeg synes, det er med til at give salaten karakter. - hvidløg
Hvidløget giver dressingen kant. Jeg river det fint, så det fordeler sig godt, men du kan også presse det, hvis det er nemmere. - salt og friskkværnet peber
Smag til – det er det vigtigste. Jeg tilsætter altid først salt og peber til sidst, især fordi fetaen allerede er ret salt.
Sådan får du den bedste bulgursalat
Selvom det både er nemt og hurtigt at lave den lækre bulgursalat med feta, så får du alligevel lidt tips med på vejen:
Først og fremmest – kog bulguren rigtigt. Det lyder måske simpelt, men jeg synes det gør en stor forskel, at bulguren ikke bliver for blød eller grød-agtig. Jeg bringer altid vandet i kog først med bouillonterningen opløst i, og så tilsætter jeg bulguren. Derefter lægger jeg låg på og sænker varmen til et minimum eller slukker helt for varmen og lader den trække i cirka 10 minutter. Det gør, at kornene bliver faste og luftige på samme tid – og ikke klistrede. Når den er færdig, lufter jeg den hurtigt op med en gaffel og lader den køle lidt af, inden jeg blander den med grøntsagerne.
Jeg foretrækker at koge bulgur med en grøntsagsbouillon fordi den tilføjer smag til den ellers ret fersken bulgur. Du kan naturligvis nøjes med lidt salt, hvis du foretrækker det.
Noget andet, jeg lægger vægt på, er at snitte grøntsagerne i nogenlunde samme størrelse. Det lyder måske lidt nørdet, men det betyder faktisk meget for oplevelsen af salaten. Når alt er skåret i små, mundrette bidder, bliver hver mundfuld harmonisk – og det ser også pænere ud.
Og så er der dressingen. Jeg plejer at hælder alle ingredienser i et lille glas med låg og ryste det grundigt sammen – og så smager jeg dressingen til med salt og friskkværnet peber. Hvis du viil, kan du også piske citronsaft, oregano og hvidløg sammen først og derefter tilsætte olivenolien lidt ad gangen. På den måde binder den sig bedre, og smagen bliver mere afrundet. Jeg lader altid dressingen trække lidt – gerne mens bulguren køler – så hvidløget kan afgive sin smag. Nogle gange laver jeg dobbelt portion dressing og gemmer resten i køleskabet til næste dags frokost. Den er virkelig god som smagsgiver i andre salater også.
Persillen….ja, jeg har både kruspersille og bredbladet persille i mine højbede, men til salaten her synes jeg bestemt den bredbladede persille passer bedst. Så hvis du har den, så synes jeg at det er den, du skal vælge. Bruger du kruspersille, synes jeg du skal hakke den ganske fint.
Til sidst smager jeg salaten til, når den er samlet. Feta kan være meget forskellig i saltindhold. Det gælder især, hvis du vælger PUCK-osten i stedet for feta. Så smag til og juster med ekstra salt og friskkværnet peber alt efter smag og behag.
Prøv også:




FAQ – Ofte stillede spørgsmål
Kan bulgursalat med feta laves dagen i forvejen?
Ja, helt bestemt! Jeg synes faktisk, den smager endnu bedre dagen efter, når smagene har fået lov til at trække sammen. Hvis jeg laver den i forvejen, venter jeg dog med at tilsætte persille og eventuelt lidt ekstra dressing lige inden servering, så den holder sig frisk.
Kan kagen fryses?
Nej, jeg vil ikke anbefale at fryse denne salat. Bulguren bliver kedelig i konsistensen, og grøntsagerne mister både sprødhed og friskhed. Den smager klart bedst frisklavet eller efter en nat i køleskabet.
Hvor længe kan salaten holde sig i køleskabet?
Salaten kan holde sig i op til 2-3 dage i en lufttæt beholder. Jeg opbevarer den gerne i glasbeholdere, fordi det holder bedre på smagen og fugtigheden. Hvis den skal holde længere, kan du undlade at tilsætte dressing og først blande det sammen lige inden servering.
Kan jeg bruge couscous i stedet for bulgur?
Ja, hvis du ikke har bulgur, kan couscous sagtens bruges som alternativ. Den er hurtigere at tilberede, men giver en lidt anderledes tekstur. Jeg har også prøvet med quinoa, hvis jeg vil have en glutenfri version – det fungerer faktisk ret godt.