Blomkålssalat med avocado

Blomkålssalat med ærter og avocado – sprød, cremet og fuld af smag

Kan du ikke lave en nem opskrift på en sprød blomkålssalat? Jo da – og det var nemt, for jeg havde allerede en, der af ukendte årsager ikke var kommet med ind på bloggen. Men bedre sent end aldrig. Så her kommer den – og tak til dig, der gjorde mig opmærksom på den manglende opskrift (du ved selv, hvem du er 🙂 )

Jeg laver nemlig ofte denne blomkålssalat med ærter og avocado, når jeg har brug for noget let og lækkert, der samtidig mætter. Den er sprød fra blomkålen, cremet fra avocadoen og fetaosten og får et friskt løft fra ærterne og citronen. Det er en salat, jeg hiver frem både som tilbehør til grillmaden om sommeren, hvor der er frisk blomkål og nybælgede ærter. Men faktisk er den rigtig fin hele året, for du kan også bruge frosne ærter. Prøv den også til kylling!

Jeg har lagt to forslag på sennepsdressing ved opskriften. En der er frisk og lidt syrlig med base af olivenolie og citronsaft og så min favorit, der er mere cremet med base af creme fraiche. Hvilken bir mon din favorit?

Hvis du er på udkig efter salater med blomkål, der er nemme at lave og samtidig har masser af struktur og smag, så er det her et virkelig godt bud.

Blomkålssalat - sprød salat med blomkål, ærter og avocado.

Blomkålssalat med ærter og avocado

Vær den første til at vurdere!
Sprød og lækker salat med blomkål, avocado og ærter og en dejlig sennepsdressing. Perfekt som tilbehør til kylling, laks og grill.
Antal: 4 personer

(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)

Tilb. tid 15 minutter
Samlet tid 15 minutter

Ingredienser

Blomkålssalat:

  • 1 lille blomkål på ca 500 g
  • 150 g ærter (friske eller frosne)
  • 1 moden avocado
  • 2 forårsløg
  • ½ blok fetaost (eller PUCK-ost)
  • 50 g græskarkerner
  • Evt. 30 g pistacienødder (eller salte mandler)
  • ½ bundt persille (bredbladet eller kruspersille)
  • ½ citron (saften heraf)

Sennepsdressing:

  • 3 spsk olivenolie
  • 1 spsk citronsaft
  • 1 spsk flydende honning f.eks. akaciehonning
  • 1-2 tsk sennep (jeg bruger grov sennep)
  • ½ bundt persille (meget fintsnittet)
  • salt (tilsmagning)
  • friskkværnet peber (tilsmagning)

Cremet sennepsdressing:

  • 2 dl creme fraiche (eller græsk yoghurt)
  • ½ bundt persille (meget fintsnittet)
  • 1-2 tsk sennep (jeg bruger grov sennep)
  • 1-2 tsk citronsaft (tilsmagning)
  • 1 tsk flydende honning (tilsmagning)
  • salt (tilsmagning)
  • friskkværnet peber (tilsmagning)

Instruktioner

Blomkålssalaten:

  • Skær blomkålen i små buketter og hak dem fint med en kniv. Vil du have blomkålen helt fint som blomkålsris, kan du med fordel bruge en foodprocessor eller et rivejern.
  • Bælg ærterne eller tø dem op.
  • Skær avocadoen i tern og vend dem i citronsaft, så du undgår at de blir brune.
  • Snit forårsløg i fine skiver og snit persillen groft.
  • Skær fetaosten i tern.
  • Rist græskarkerner og evt pistacienødder let på en tør pande, til de er gyldne.
  • I en stor skål vendes blomkål, ærter, forårsløg og persille sammen.
  • Fordel avocado, fetaost og ristede nødder og kerner ovenpå.

Sennepsdressing:

  • Rør olivenolie med citronsaft, akaciehonning, sennep og meget fintsnittet persille. Smag til med salt og friskkværnet peber.

Cremet sennepsdressing:

  • Rør creme fraiche (eller græsk yoghurt) med meget fintsnittet persille, sennep, flydende honning og citronsaft. Smag til med salt og friskkværnet peber.
Bedøm opskriften
Vær den første til at vurdere!

(En bedømmelse og en kommentar er meget værdsat!)

Pin Del Print
Fik du lavet opskriften?Tag mig gerne på IG med @majspassion eller brug #majspassion, hvis du laver mine opskrifter, det er så dejligt at se når I laver min mad!
Blomkålssalat - sprød salat med blomkål, ærter og avocado.

Sådan serverer jeg min blomkålssalat

Jeg bruger blomkålssalaten med ærter og avocado i mange forskellige sammenhænge, fordi den er så alsidig og nem at tilpasse. Om sommeren, hvor der er de fine friske blomkål og friskbælgede ærter, er den en fast del af mit grill-setup, hvor jeg serverer den som frisk tilbehør til alt fra grillet kylling, laks og pølser. Den let syrlige og cremede dressing spiller supergodt op mod de grillede smage, og de sprøde elementer gør den ekstra lækker i en buffet.

Men den sprøde salat fungerer super fint året rundt, for du kan sagtens bruge frosne ærter i stedet for friske – og blomkål, avocado osv kan jo fåes året rundt. Hos os er vi især vilde med blomkålssalat som tilbehør til kylling.

Selvom der er avocado i, kan du sagtens bruge salaten til buffet eller tage den med på picnic – eller rester med i madpakken. Husk blot at vende avocadoen i citronsaft, så den undgår at blive brun. Server den med lidt lækkert brød, f.eks. flutes eller hvidløgsflutes – det er bare nemt og lækkert!

I hverdagen serverer jeg den uden pistacienødder, men skal den på bordet når der er gæster, så gør jeg lidt ekstra ud af den – og det gør jeg f.eks. med ristede pistacienødder, der både pynter og smager dejligt.

Jeg har lagt to opskrifter på sennepsdressing ind til dig. Nogle er til den friske og syrlige dressing med olie og citronsaft som base, mens andre er mere til en cremet dressing med creme fraiche eller græsk yoghurt som base. Begge dressings er med sennep og du kan bruge både en helt almindelig sennep eller en grov sennep, alt efter hvad du foretrækker og har stående i dit køleskab.

Her får du mine direkte links til de lækre flutes og hvidløgsflutes, der smager skønt til blomkålssalaten:

Flutes
Sprøde og lækre flutes med blød og luftig krumme. Lette og hurtige at bage og det perfekte brød til sommerens grill og salater eller vinterens suppe.
Se opskriften her
Flutes - Hjemmelavede flutes.
Hvidløgsflutes
Opskrift på de lækreste hvidløgsflutes med persille.
Lækkert som tilbehør til salater, supper, gryderetter, grill og som snack.
Se opskriften her
Bløde hjemmelavede hvidløgsflutes

Ingredienser i blomkålssalat med ærter og avocado

Herunder gennemgår jeg de ingredienser, jeg bruger i min blomkålssalat, og hvad de hver især bidrager med – både i smag, tekstur og udtryk. Jeg har også tilføjet små noter om, hvordan du kan variere dem, hvis du mangler noget eller gerne vil prøve noget nyt.

  • Blomkål
    Den sprøde stjerne i salaten. Jeg foretrækker at bruge blomkål rå, skåret meget fint, så den nærmest smuldrer – det giver en let og luftig struktur, og så bevarer den sin naturlige sødme og bid.
  • Ærter
    Jeg bruger både friske og frosne – det afhænger lidt af sæsonen. De søde ærter spiller fantastisk sammen med den lidt skarpe dressing og blomkålens neutrale smag. Når jeg bruger frosne, hælder jeg bare kogende vand over dem og lader dem trække i 2-3 minutter.
  • Avocado
    Den bløde, fede konsistens gør salaten ekstra cremet og fyldig. Jeg bruger gerne en moden avocado, som stadig har lidt fasthed, så den ikke bliver helt smattet i salaten.
  • Forårsløg
    De giver en mild løgsmag og lidt kant uden at dominere. Jeg bruger det grønne og hvide i samme snit, og skærer det i helt fine skiver, så det fordeler sig godt i salaten.
  • Fetaost (eller PUCK-ost)
    Jeg er vild med den salte kontrast, osten giver. Feta smuldrer let og giver en god modvægt til de søde ærter og avocadoen. PUCK-ost er en mildere, lidt mere cremet version, som også fungerer rigtig godt.
  • Græskarkerner
    Jeg rister dem let på en tør pande, så de får ekstra smag og crunch. Det gør en stor forskel og giver lidt ristede noter, som passer godt til de friske grøntsager.
  • Pistacienødder (eller salte mandler)
    En valgfri topping, men jeg synes det løfter salaten, når der kommer lidt ekstra nøddeknas. Pistacienødder giver både farve og smag, mens salte mandler giver et mere rustikt præg. Jeg drysser dem hele over lige før servering, men hvis du foretrækker det, kan du også hakke dem groft.
  • Persille
    Jeg bruger typisk bredbladet persille, men kruspersille kan også sagtens bruges. Det friske, grønne element gør salaten let og lidt mere urtet – og så ser det flot ud.
  • Citron
    Citronsaften bruger jeg til at vende avocado i, så den ikke blir brun. Det er især vigtigt, hvis salaten skal stå lidt inden den serveres eller hvis den skal bruges i en buffet, med på picnic eller du vil gemme eventuelle rester til dagen efter.
Blomkålssalat - sprød salat med blomkål, ærter og avocado.

Mine bedste tips til en sprød og lækker blomkålssalat

Jeg har efterhånden lavet denne salat så mange gange, at jeg har fundet frem til en række små kneb, som gør en stor forskel for både smag og konsistens. Først og fremmest handler det om at få balance mellem det sprøde og det bløde.

Start med at snitte blomkålen. Jeg plejer at dele blomkålen i små buketter og derefter hakke dem med en skarp kniv. Jeg kan gode lide lidt struktur i blomkålssalater, så jeg hakker ikke blomkålen helt fint. Men hvis du foretrækker dem helt fine som blomkålsris, så gør du endelig det. Du kan med fordel bruge en foodprocessor eller et rivejern, hvis du skal lave en stor portion, men personligt synes jeg det er hurtigere med en kniv.

Når det gælder avocado, er det virkelig værd at være lidt kritisk. En overmoden avocado kan gøre salaten grumset og kedelig, mens en for umoden gir en virkelig dårlig smag. Jeg vælger altid én, der giver let efter, men stadig har lidt spændstighed – så holder ternene formen, og du får den helt rigtige cremede fornemmelse uden at det bliver smattet.

Jeg sørger også altid for at riste græskarkernerne på en varm, tør pande, til de begynder at poppe lidt og dufte nøddeagtigt. Det tager kun et par minutter, men det giver virkelig en anden dybde i salaten, end hvis du bruger dem rå. Nødder og kerner drysser jeg på hele, for jeg synes det er synd at hakke de fine nødder – men igen, hvis du foretrækker dem hakkede, så gør du det. Men pas på du ikke får dem hakket for fint, så kan de ikke smages i den ellers sprøde salat. Drys dem over lige før servering, så det lille salte crunch giver et perfekt modspil til det friske og bløde.

Og så er der dressingen – jeg veksler mellem den klassiske sennepsdressing og den cremede version afhængigt af, hvad jeg serverer salaten til. Skal det være lidt lettere og mere friskt, bruger jeg den enkle olie-baserede. Til gæstemad eller en mere mættende version er den cremede med creme fraiche genial. Uanset hvilken, så smager jeg den altid til med citron og peber helt til sidst, så syre og styrke sidder lige i skabet.

Til sidst et lille ekstra tip: Hvis du laver salaten i god tid, så vent med at tilsætte avocado og nødder til lige inden servering. Så bevarer du både farve og knas – og det gør altså bare salaten endnu mere appetitlig, når den rammer bordet.

Blomkålssalat - sprød salat med blomkål, ærter og avocado.

Prøv mine andre opskrifter med blomkål

Er du også vild med blomkål, så er du måske også interesseret i mine andre opskrifter på salater med blomkål. Herunder kommer der nogle af mine favoritter, som jeg håber du vil prøve:

Kartoffelsalat med blomkål
Fyldig og lækker opskrift med kartofler og blomkål vendt i cremet karrydressing med creme fraiche og mayonnaise.
Se opskriften her
Hjemmelavet kartoffelsalat med blomkål og friske krydderurter.
Kartoffelsalat med blomkål og bacon
Virkelig lækker opskrift på fyldig, kold kartoffel salat med blomkål, ærter og bacon i cremet karrydressing.
Se opskriften her
Hjemmelavet kartoffelsalat med blomkål og bacon.
Bagt blomkålssalat med spidskål
Bagt blomkål smager skønt både som et sundt tilbehør til dine kødretter og som her, hvor den indgår i en virkelig lækker og mættende salat
Se opskriften her
Salat med bagt blomkål, broccoli og rød appelsin
Smuk og lækker salat fyldt med sundhed fra spinat, broccoli, blomkål og røde appelsiner
Se opskriften her
Smuk, farverig og mættende salat med bagt blomkål, avocado og appelsin.
Blomkålscouscous salat
Sund, nem og virkelig lækker salat med blomkålscouscous
Se opskriften her
Blomkålssalat - sprød salat med blomkål, ærter og avocado.
Del indholdet med nogen du holder af
Maj Schjøth
Maj Schjøth

Velkommen til MAJSPASSION, hvor jeg udlever min passion for lækker mad med masser af grønt og dejlig smag. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave dejlig mad til familie og venner. Det er blevet til en del opskrifter, som jeg nu vil dele med dig! Opskrifterne er lette at gå til, for mad skal ikke være kompliceret - og der vil være tips og tricks, så alle kan være med.

Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments