BBQ Kylling
Dejlig aftensmad du både kan lave på grillen og i ovnen.
For ja (suk), den danske sommer består jo desværre ikke udelukkende af lune aftener. Holder vi ferie herhjemme, må vi indstille os på, at vejret kan byde på lidt af hvert lige fra hedebølge til kølige dage med regn og rusk. Lige i skrivende stund, trækker det op med mørke skyer og vejrmeldingen lyder på regn og kuling senere på dagen – øv øv øv. Så i aften blir der helt sikkert ikke kamp om at stå og passe grillen imens der nydes et glas rosé. I hvertfald ikke hjemme hos os.
Derfor er det rart med lækker sommermad, der både kan tilberedes på grill, i ovn eller airfryer alt efter, hvordan vejrguderne nu lige arter sig.
BBQ Kylling med sprøde kartoffelbåde og bagte tomater
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
Marinerede kyllingelår:
- 4-6 stk kyllingelår (Du kan også bruge kyllingebryst eller en hel kylling, hvis du foretrækker det.)
- 1 dl BBQ marinade (Jeg brugte BBQ marinade #3 fra Porky & Pine, men du kan fint bruge andre marinader og rubs)
- Evt Lidt chiliflager da den anvendte BBQ er ret sød
Sprøde kartoffelbåde:
- 4 stk bagekartofler – vaskes og lad skrællen blive på
- 2 spsk olivenolie
- 2 spsk frisk rosmarin (fintsnittet) eller 1 spsk timianblade
- Lidt flagesalt
- Evt 2 fed hvidløg – knust
Bagte tomater:
- 1 klase blommetomater eller lignenende – gerne med stilken på
- Lidt olivenolie
Derudover:
- Lidt friske krydderurter f.eks. bredbladet persille som drys på den færdige ret.
- Lidt ekstra BBQ marinade eller ketcup som dip
- Evt lidt chilimayonnaise som dip
- 1 lille økologisk citron skåret i både, der lægges imellem kartofler og kylling.
- Lidt flagesalt som drys over de færdige kartofler og bagte tomater
Instruktioner
Sådan marinerer du kyllingen:
- Læg kyllingelårene i en frysepose sammen med marinaden og masser marinaden godt omkring kødet. Luk posen, læg den i en skål eller fad og stil på køl (gerne natten over, hvis det kan lade sig gøre).
- Du kan tilberede de marinerede kyllingelår både på grill, i oven eller i en airfryer.Har du en ovn med varmluftfunktion kan du tilberede hele måltiden på en og samme gang.
- I ovnen med varmluft – varm ovnen op til 225 graderLæg de marinerede kyllingelår over i et fad (marinaden skal ikke tørres af) og stil dem på den midterste ribbe.Lige som på grillen, pensler du kyllingekødet et par gange med ekstra marinade under tilberedningen.Stegetid vil ca være 30 minutter, men afhænger dels af din ovn og størrelsen på kyllingelårene. Tjek efter at kødsaften er helt klar og kødet løsner sig fra knoglen. Så er du sikker på, at kødet er gennemstegt.Vil du have helt sprødt skind, tænder du for ovnens grill-funktion de sidste minutter af tilberedningstiden.
Sådan laver du tilbehøret:
- Vask kartoflerne, men lad skrællen sidde på.Skær dem i både og vend dem i en marinade af olivenolie, flagesalt, evt lidt knust hvidløg og friske krydderurter.Læg dem over på en bageplade beklædt med bagepapir sammen med tomaterne (lad endelig stilkene sidde på). Tomaterne skal blot dryppes med lidt olivenolie.Sæt bradepanden på den nederste ribbe i ovnen. Kartoflerne og tomaterne skal have nogenlunde samme tilberedningstid som kyllingelårene.
Tip til servering:
- Det ser lækkert ud, hvis du serverer hele måltidet på et stort fad.Fordel de sprøde kartoffelbåde på et varmt fad og fordel de bagte tomater henover. Drys evt med lidt flagesalt. Placer herefter de marinerede kyllingelår og slut af med citronbåde, friske krydderurter og små skåle med ekstra dip, bbq og ketchup.
- Rigtig god fornøjelse!
Tips til opskriften.
Dagens BBQ blev faktisk netop tilberedt i ovnen, fordi vejrudsigten blev som lovet: Regn og rusk. Og så var der ligesom ingen, der meldte sig til at passe grillen.
Når du marinerer kyllingen, er det altid en god ide at lade den trække længst muligt og gerne natten over i køleskabet. Men altså, i den virkelige verden, er det jo bare ikke altid, at vi ved dagen i forvejen, hvad vi vil spise dagen efter. Så mindre kan også gøre det!
Jeg lægger gerne kyllingekødet (uanset om det er bryst, lår eller hele kyllinger) ned i en frysepose og hælder BBQ-marinaden ned i posen. Så gnubber jeg marinaden godt omkring kødet, lukker posen til og lægger den for en sikkerheds skyld i en skål eller et fad. Har man een gang åbnet køleskabet og set det grufulde syn af kyllingesaft og marinade, der er løbet ud og ned i grøntsagsskuffer osv….kan du se det for dig? Ja, så glemmer man aldrig mere, at også den kraftigste frysepose kan være utæt. Det gider vi bare ikke!
Til den her opskrift, har jeg brugt en færdig og flydende BBQ marinade fra Porky & Pine, der på trods af at den indeholder chili, faktisk er meget sød og mild. Ud over at være en lækker BBQ-marinade, egner den sig også fortrindeligt som både ketchup og dip.
Er du mere til en rub, vil jeg klart anbefale dig de forskellige lækre tørre rubs fra firmaet EpicSpice. Hvis du følger med herinde, vil du helt sikkert vide, at krydderierne fra netop det mærke, er mine all-time-favorits!
Når jeg tilbereder BBQ kylling i ovnen, gør jeg faktisk lige som jeg ville på grillen. Lader marinaden sidde på og tilføjer løbende lidt ekstra med en stor bagepensel. For at give skindet sprødhed, kan det være nødvendigt at tænde ovnens grill-funktion bare et par minutter af den sidste stegetid. Men hold godt øje, så skindet ikke blir branket.
Bruger du varmluft-funktionen, kan du fint tilberede kartoffelbåde og de bagte tomater samtidig med kyllingen. De skal have nogenlunde samme tilberedningstid, nemlig ca 30 minutter.
Har du en airfryer, så blir kartoffelbåde og pommes frites simpelthen bare ekstra sprøde og lækre, hvis du tilbereder dem i den. Du sparer også på fedtstofferne, da du nærmest ikke bruger olie til at få sprøde kartoffelbåde i en airfryer.
Lyst til en lækker salat som tilbehør – så prøv den her friske SOMMERSALAT fyldt med sommerbær, frisk vandmelon, avocado og feta. Helt perfekt til sommerens grill-middage.
Min evige kamp for kyllingen
Vælg altid en kylling af rigtig god kvalitet og aldrig en af de hurtigtvoksende turbokyllinger. Heldigvis er langt de fleste supermarkeder nu gået væk fra turbokyllingerne efter pres fra dyrevelfærdsorganisationerne, men tjek lige efter alligevel.
Vær obs på, at der efterhånden ligger meget kylling i køledisken (især kyllingebryst), der er tilsat lage. Kigger du nærmere efter, vil du se, at kyllingekødet er fyldt med små huller, hvor lagen er sprøjtet ind i kødet. For forbrugeren, ser det umiddelbart ud som om kødet fylder mere og er mere saftspændt og delikat. Men det er altså kun, fordi kødet er pumpet op med lage.
Hvad du vælger, er selvfølgelig helt op til dig. Jeg spiser i forvejen ikke meget kød og altid ud fra devisen: Hellere ingenting end kød fra dyr, der har haft et smertefuldt og dårligt liv!
Når jeg vælger at spise og servere kød, skal det være fra dyr, der har levet et anstændigt liv uden unødvendige smerter, stress og ubehag. Og jeg vil heller ikke snydes med kød, der er pumpet fuld af saltlage, fordi det skal synes af andet og mere end det, det er.
Og så ikke et ord mere om kyllinge- og dyrevelfærd i denne omgang!
Vil du se mere?
Er du også vild med lækker kylling, så vil du måske have lyst til at afprøve nogle af mine andre nemme opskrifter.
Prøv f.eks.:
Sommergryde med kylling, nye kartofler og friske ærter
Kyllingelår med hasselback kartofler og esdragon dip
Kyllinge nuggets – opskrift på hjemmelavede sprøde nuggets
Kylling og blomkål i ranch sauce med ostegratinering