Hjemmelavet æblemos…
Den hjemmelavede æblemos er bare den bedste!
Smagen er helt fantastisk, du ved nøjagtigt hvad der kommer i, du undgår konserveringsmidler og kan selv justere den tilsatte mængde sukker/sødning.
Æblemosen er ovenikøbet super nem at lave – så det er vel bare om at komme igang.
Æblemos
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
Det skal du bruge til 1 portion:
- 1.200 gram æbler – gerne lidt syrlige som f.eks. Filippa, der er en af de gode gamle sorter
- 225 gram rå rørsukker eller kombination af sukrin gold og kokossukker
- 1 stk økologisk citron
Instruktioner
Sådan gør du:
- Æblerne skal vaskes grundigt, men behøver ikke skrælles.Skær dem i kvarte, fjern kernehus og brune/stødte pletterSkær dem i grove stykker
- Læg dem i en gryde med sukkeret, citronsaft og fintrevet citronskalAnvender du sukrin gold og kokossukker vil jeg anbefale dig at koge æblemosen usødet og først bagefter søde æblemosen. Husk at kokossukker søder betydeligt mere end alm sukker.
- Kog æblerne ved svag til middel varme under låg indtil æblerne er kogt helt ud og blevet til mos.Opbevaring:Vil du gemme æblemosen på køl hældes den på rengjorte, skoledede glas og afkøles inden den sættes i køleskabet. Holdbarhed max 2 uger, hvis dine glas er skoledede.Fryseegnet: Du kan også vælge at fryse din æblemos. Afkøl æblemosen, hæld den over i fryseegnede beholder og put den i fryseren. Hvis du ikke på forhånd ved, hvad du vil bruge æblemosen til, vil jeg anbefale dig, at du laver æblemosen usødet og først tilsætter sødning/krydderier når du ved, hvad mosen skal bruges til.
- Rigtig god fornøjelse!
Brug dine nedfaldsæbler eller få en pose hos en nabo eller veninde
Hvert år går tusinde vis af æbler til spilde i de danske haver. De mange nedfaldsæbler får ofte lov til at blive liggende eller smides på kompostbunken. Det synes jeg er synd – og et kæmpe madspild.
Mine to gamle æbletræer måtte lade livet for et par år siden. Et stormvejr væltede et stort træ, der uheldigvis landende lige ned i mine gamle æbletræer. Det overlevede de ikke.
Jeg fik aldrig plantet nye æbletræer, men fik i stedet et par blomme- og pæretræer, der dog ikke gir den store mængde (læs: ingenting). Håber det ændrer sig til næste år, så altså i år var vi uden frugt af egen avl.
Derfor blev jeg rigtig glad da en veninde spurgte om jeg var interesseret i nogle af hendes nedfaldsæbler. DET var jeg!
Put dem i fryseren…
Har du mange æbler eller har du lavet meget æblemos, kan du putte begge dele i fryseren. Det forlænger holdbarheden betydeligt. På den måde kan du i princippet være selvforsynende helt frem til næste æblehøst (hvis altså din fryser er stor nok).
Laver du æblemos til nedfrysning, vil jeg anbefale dig at lave æblemosen usødet. Først når du ved, hvad mosen skal anvendes til, tilsætter du sukker/sødning samt de krydderier som passer til.
Valg af sødning
Jeg vil gerne skære mest muligt ned på sukker, men ønsker heller ikke at tilsætte kunstige sødemidler i min og familiens mad.
Kompromiset hos os er at jeg anvender en kombination af kokossukker og Sukrin Gold.
Kokossukker indeholder kulhydrater som alm sukker, men søder meget kraftigere, hvorfor man bruger mindre. Samtidig påvirker det ikke blodsukkeret så kraftigt som alm sukker.
Sukrin Gold indeholder meget få kalorier, men får desværre en meget kold eftersmag især når det anvendes i større mængder. Derfor kombinerer jeg de to sødemidler.
Jeg har afprøvet sødemidlet Mammas Zugar, som jeg mener er alt for dyrt og det har samme kolde eftersmag som Sukrin-produkterne.
Spiser du sukker, vil jeg anbefale dig at søde med Rå rørsukker.
I opskriften har jeg angivet mængden på rå rørsukker. Vil du lige som jeg skære ned på sukkeret, vil jeg anbefale dig at koge æblemosen usødet og først bagefter smage den til med dit valgte sødemiddel.
TIP: Prøv min gammeldags æblekage med hjemmelavet æblemos og nøddegranola – den smager skønt!
Rigtig god fornøjelse!