Loaded veggie burger…
Vild med burgers, men vil du gerne skære ned på oksekødet….? Så skulle du prøve at skifte hakkebøffen ud med en plantebøf.
Veggie burger
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 4 stk store fuldkorns burgerboller/pitabrød
- 4 stk store plantebøffer eller lav dem selv med:
- 1 portion nem kålsalat/slaw
- 2 stk avocado
- 1 lille salathoved eller rester fra kålsalaten
- 1 stk rødløg skåret i tynde skiver
Ingredienser til hjemmelavede plantebøffer:
- 1 dåse sorte bønner (400 gram – kogte)
- 2 fed knust hvidløg
- 3 spsk havregryn
- 3 spsk hvedemel eller rasp
- 31/2 spsk hørfrø
- ½ stk økologisk citron (saft og skal)
- Krydderier: Stødt spidskommen, flagesalt, friskkværnet peber, sød paprika,
Ingredienser til nem kålsalat:
- ½ stk lilla spidskål meget fintsnittet
- ½ stk grøn spidskål meget fintsnittet
- 1 stk rødløg – fintsnittet
- 2 spsk god mayonnaise
- 2 spsk creme fraiche 18%
- ½ stk økologisk citron – saften heraf
- Lidt flagesalt og friskkværnet peber
Ingredienser til bagt sød kartoffel:
- 1 stk mellemstor sød kartoffel skåret i skiver
- Lidt olivenolie
- Lidt flagesalt og friskkværnet peber
Instruktioner
- Start med at lave den nemme kålsalat, så den kan få lov at trække. Det er meget nemt: Du river kålen meget fint og blander alle ingredienser sammen, rører det godt rundt og stiller den ind i køleskabet indtil du skal samle burgerne.
- Start med at tænde ovnen på 200 grader varmluft, så den kan varme op. Imens kan du klargøre den søde kartoffel:Vask den søde kartoffel grundigt – lad endelig skrællen sidde på.Dup den tør og skær den i skiver, der pensles med olivenolie og krydres med flagesalt og friskkværnet peber.Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir og sæt dem ind i den varme ovn. Bag dem til de er møre og gerne har fået lidt gylden overflade.
- Så er du klar til at lave veggie bøfferne.Bruger du færdiglavet plantefars former du 4 store bøffer, der steges i olie eller smør på en pande. Giv dem gerne lidt stegeskorpe, men pas på de ikke brænder på.
- Laver du din egen plantefars, er det lettest at bruge færdige sorte bønner, der købes i dåse eller papkartoner. Husk at skylle dem og derefter dryppe dem grundigt af inden de skal bruges ellers bliver din fars alt for våd.Herefter er det faktisk bare at køre ingredienserne i en foodprocessor til du får en fast og sammenhængende fars. Føles farsen for våd, kan du tilsætte lidt ekstra havregryn og føles den for tør, kan du tilføje lidt bouillon eller vand.Form til bøffer, der steges i olie eller smør på en pande. De må gerne få lidt stegeskorpe, men pas på de ikke brænder på.Hold dem varme indtil burgerne skal samles.
Sådan samler du din veggieburger:
- Varm bollen godt og skær den igennem
- Smør undersiden med et gavmildt lag kålsalat/slaw, herefter lidt salat, rødløg i tynde skiver, bagte søde kartoffelskiver, plantebøffen, avocado og til slut lidt fintrevet spidskål eller salat.
- Rigtig god fornøjelse!
Færdiglavet eller hjemmelavet…
I dag er der rig mulighed for at finde færdiglavet planetfars og burgerbøffer i supermarkedernes kølebokse.
Vælger du et færdiglavet produkt, bør du tjekke varedeklarationen. Desværre indeholder mange af de færdigelavede plantefars/bøffer en del mættet fedt i form af kokos- og palmeolie. Det skal vi helst undgå. Desuden indeholder flere produkter desværre også meget salt og tilsætningsstoffer. Det er rigtig ærgerligt, for vi er mange, der gerne vil vælge en plantefars både ud fra et miljømæssigt og sundhedsmæssigt hensyn.
Vil du være helt sikker på, hvad der er i din plantefars, kan du sagtens lave den selv. Det er både nemt og gir rigtig god mening. Du kan nemlig bruge dine grøntsagsrester og dermed undgå madspild.
I dag får du en opskriften på en nem plantefars og har du lyst, kan du også prøve opskriften på mine rødbedebøffer.
Fyldt med lækkerier…
I dag har jeg valgt at fylde vores veggie burgers med masser af grønne lækkerier bl.a. avocado, stegte søde kartofler og en nem kålsalat/slaw.
Du kan sagtens skifte fyldet ud, så du får en mere traditionel burger med salat, tomat, rødløg og ost, hvis du ønsker det.
Jeg har tidligere delt opskrifter på burgers f.eks. pulled pork burger, burger med ølglaserede rødløg og burger med pulled chicken.
I dagens burger har jeg brugt et fuldkorns pitabrød fra vores lokale bager. Det bruger jeg ofte, når jeg ikke har tid eller energi til at bage mine egne burgerboller og stadig gerne vil spise et lækkert brød.
Har du lyst til at bage dine egne burgerboller, kan jeg anbefale at prøve mine opskrifter på enten brioche, der bare gir dig de skønneste smørbagte burgerboller eller mine luftige burgerboller.
Rigtig god fornøjelse – opskriften kommer her nedenfor!