Tiramisu – min klassiske italienske dessertfavorit
Der er bare noget ved tiramisu, der rammer lige i hjertet hver gang. Den er cremet, blød, let bitter fra kaffen og dejligt sød uden at blive for meget. Jeg laver ofte den klassiske italienske dessert, når jeg vil forkæle gæsterne – og det bedste er, at den faktisk er overraskende nem at lave. Med få, men gode ingredienser får du en kage (eller rettere sagt dessert), der føles både luksuriøs og hjemlig på samme tid. Jeg bruger gerne Marsala i min version, men du kan også sagtens bruge Amaretto eller mørk rom, hvis det er det, du har i skabet. Det er sådan en dessert, der får folk til at sige “wow”, uden at du har stået i køkkenet hele dagen – og det elsker jeg.

Tiramisu
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 300 g savoiardi (ladyfingers)
- 400 g mascarpone
- 4 æg str M
- 100 g sukker
- 1 dl stærk kaffe (helst espresso)
- 2-3 spsk Marsala (alternativt: Amaretto eller mørk rom)
- 3 spsk usødet kakao som drys
Instruktioner
- Lav en stærk kaffe og helst espresso. Hæld den i en skål og lad den køle lidt af inden der tilsættes Marsala.
- Del æggene i blommer og hvider i hver deres skål. Vær påpasselig med, at der ikke kommer æggeblomme med ned til hviderne!
- Pisk æggehviderne helt stive med håndmixer. Du skal kunne vende skålen om uden at noget falder ud. Stil den til side.
- Pisk æggeblommer og sukker til en lys og luftig æggesnaps med håndmixer.
- Rør mascarpone ind i æggesnapsen ved lav hastighed.
- Vend æggehviderne forsigtigt i til du har en ensartet luftig creme.
- Drys et tyndt lagt usødet kakaopulver i bunden af skålen, du vil samle din tiramisu i.
- Dyp hurtigt savoiardi (ladyfingers) en ad gangen ned i kaffeblandingen og læg dem side om siden til hele bunden af skålen er fyldt ud. Det er vigtigt, at de ikke ligger i kaffen, da du så får en våd tiramisu.
- Fordel et lag mascarponecreme over.
- Læg endnu et lag dyppede savoiardi (ladyfingers) henover.
- Fordel det sidste mascarponecreme over. Smør den ud med en kniv eller fyld den sidste creme i en sprøjtepose og lav de karakteristiske bobler som afslutning.
- Drys til slut et tyndt lagt usødet kakaopulver på toppen.
- Lad gerne tiramisu'en hvile i køleskabet 3 timer før den serveres – og gerne natten over.

Sådan serverer jeg min tiramisu
Når jeg serverer tiramisu, går jeg altid efter det enkle udtryk – det er nemlig desserten, der skal tale for sig selv. Jeg anretter den ofte i et stort fad og drysser et generøst lag kakao over toppen lige inden servering. Det giver ikke bare et flot udtryk, men også en frisk duft af kakao, der møder næsen, før skeen rammer munden.
Hvis jeg har gæster, laver jeg nogle gange små portionsanretninger i glas eller skåle – det ser lidt mere elegant ud og gør det nemt at servere. En lille detalje, som jeg selv synes gør en stor forskel, er at bruge en sigte til kakaodrysset. Det giver det der helt fine og jævne lag, der ser både professionelt og indbydende ud.
Jeg elsker at servere tiramisu som afslutning på en middag med italiensk tema – fx efter en lækker pasta eller en god risotto. Den runder måltidet perfekt af. Og hvis det er en sommeraften, så serverer jeg den gerne iskold fra køleskabet, måske med en lille espresso og glas iskold Marsala ved siden af. Det er sådan nogle øjeblikke, hvor man virkelig føler, man har gjort noget godt – uden at have stået i køkkenet hele dagen.
Ingredienser i tiramisu
Her får du et overblik over de vigtigste ingredienser i min opskrift på tiramisu, og hvorfor netop de gør en forskel for både smag og konsistens:
- Savoiardi (ladyfingers)
De sprøde, luftige kiks fungerer som rygraden i desserten. De suger kaffen til sig og bliver dejligt bløde uden at blive smattede – hvis man lige rammer den rigtige mængde væske. Jeg foretrækker originale italienske savoiardi frem for blødere typer lady fingers, da de giver mere struktur i lagene. - Mascarpone
Mascarpone er hjertet i cremen. Den bidrager med en mild, fed og silkeblød konsistens, som giver tiramisuen dens karakteristiske fyldige smag. Det er vigtigt at bruge en god kvalitet, da smagen virkelig træder igennem her. - Æg
Jeg bruger både æggeblommer og hvider for at opnå en luftig og cremet konsistens. Blommerne giver fylde og rigdom, mens de piskede hvider gør cremen let og luftig. Det kræver lidt arbejde, men det er det hele værd. - Sukker
Sukkeret balancerer bitterheden fra kaffen og alkoholen, og det giver cremen den rette sødme. Jeg tilsætter det gradvist under piskningen, så det opløses ordentligt og ikke knaser. - Stærk kaffe (helst espresso)
Det er kaffen, der giver den karakteristiske, lidt mørke bundsmag. Jeg brygger altid en stærk espresso og lader den køle helt af, inden jeg dypper ladyfingers i den – det giver mest smag og forhindrer, at de bliver for bløde. - Marsala (eller amaretto / mørk rom)
Jeg foretrækker Marsala, fordi den har en sød og let nøddeagtig smag, som klæder både kaffen og mascarponen rigtig godt. Men både amaretto og rom fungerer glimrende, alt efter hvilken retning du vil tage desserten i – amaretto giver et mandelpræg, mens rommen tilfører varme og dybde. - Usødet kakao til drys
Det afsluttende drys kakao giver ikke bare et flot udtryk, men også en bitter kontrast til den søde og fede creme. Jeg bruger usødet kakao, og jeg sigter den altid, så den lægger sig som et fint lag på toppen.
Mine bedste tips til en vellykket tiramisu
Jeg har efterhånden lavet Tiramisu en del gange, og jeg har fundet frem til nogle små tricks, der virkelig gør en forskel. Det første og måske vigtigste tip er at sørge for, at kaffen er helt kold, inden du dypper dine ladyfingers. Hvis kaffen er lun, bliver kiksene for bløde og mister strukturen. Jeg har prøvet det – og det ender hurtigt med en lidt sjasket bund, som ikke er til at redde.
Vær også opmærksom på, at savoiardi endelig kun skal dyppes i kaffe-Marsalablandingen og så hurtigt op igen. Får de lov til at suge for megen væde, får du en alt for våd tiramisu.
Når det kommer til mascarponecremen, er det vigtigt, at der absolut ingen æggeblomme kommer ned i æggehviderne. Så kan de nemlig ikke piskes stive!
Jeg bruger en håndmixer til at piske først æggehvider stive og dernæst æggeblommer og sukker til en lækker, luftig æggesnaps. Når æggesnapsen er klar, sænker jeg hastigheden til laveste trin på håndmixeren og pisker forsigtigt mascarpone i.
Til sidst skal de stive æggehvider blot vendes i med forsigtig hånd, så luften ikke slåes ud af cremen.
Et nyttigt tip er at sigte kakao i bunden af serveringsfadet, så lægger du det let fugtige savoiardi / lady fingers side om side i fadet og herefter et gavmildt lag mascarponecreme. Sørg for at holde lidt over halvdelen af cremen tilbage. Læg endnu et lag dyppede ladyfingers ovenpå cremen og fordel den sidste mascarponecreme henover.
Vil du pynte kagen, kan du fylde den sidste mascarponecreme i en sprøjtepose med en stor tyl og afslutte kagen med de klassiske mascarponebobler.
Sidste tip er at lade tiramisu’en trække mindst 3 timer i køleskabet inden den serveres. Har du tid til det, blir den endnu bedre, hvis du laver den dagen før, den skal serveres. Smagen sætter sig, cremen sætter sig – og du sparer tid på dagen, hvor den skal serveres. Win-win.
Lige før servering, sier du et tyndt lag usødet kakaopulver henover. Og så er det ellers bare at nyde!
Opskrifter på andre lækre dessertkager

FAQ – Ofte stillede spørgsmål
Kan tiramisu laves uden alkohol?
Ja, sagtens. Du kan helt udelade alkoholen eller erstatte den med lidt ekstra espresso eller en smule vaniljeekstrakt for mere smag.
Hvilken alkohol smager bedst i tiramisu?
Jeg foretrækker Marsala for dens søde og nøddeagtige smag, men amaretto giver en dejlig mandelsmag, og mørk rom tilføjer varme og dybde. Det handler om, hvad du bedst kan lide.
Kan tiramisu laves dagen før?
Ja, og det anbefaler jeg faktisk. Tiramisuen har bedst af at stå og trække i køleskabet natten over – det gør smagen mere intens og konsistensen mere fast.
Kan tiramisu fryses?
Det kan den godt, men jeg synes ikke, den er helt så lækker efter optøning. Konsistensen bliver lidt mere vandet, og cremen mister sin luftighed.
Hvor længe kan tiramisu holde sig i køleskabet?
Tiramisuen kan holde sig i op til 2-3 dage i en lufttæt beholder i køleskabet. Jo længere den står, jo mere intens bliver smagen – men spis den inden mascarponen begynder at skille.