Stretch and Fold – sådan undgår du at ælte
Bagetips til alle brødelskere!
Er du også vild med friskbagt brød, men er du ikke vild med at ælte de tunge deje til f.eks. madbrød, pizza og focaccia?
Hvis ja, så skulle du lære Stretch and fold. En enkel og nem og alligevel fantastisk virkningsfuld teknik, der gir dig en blank og elastisk dej fyldt med luftbobler. Lige det vi går efter, når vi vil bage lækkert braød!
Heldigvis er teknikken hurtig at lære. Se blot på det lille videklip her nedenfor. Så vil teknikken hurtigt blive din bedste ven, når du bager brød.
Stretch and Fold – sådan undgår du at ælte
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Videoopskrift
Når du bruger Stretch and Fold, skal du blot røre ingredienserne sammen. Herefter lader du dejen hvile i skålen, tildækket og et lunt sted.
Efter 15 minutter laver du første omgang stretch and fold sådan her:
Med våde fingre løfter du op i dejen og trækker den ned over sig selv. Drej skålen og gentag 4 gange indtil du har arbejdet hele dejen igennem. Dæk skålen til og lad igen dejen hville.
Alt efter hvilken opskrift du bruger, skal dejen hvile 15 minutter eller længere imellem hver foldning.
Herefter skal dejen stilles i køleskabet, hvor den skal blive i minimum 12 timer og gerne 24 timer.
Vild med lækkert brød?
Er du også vild med lækkert brød, så vil du helt sikkert blive glad for mine andre opskrifter på lækkert hjemmebagt brød. Her får du nogle direkte links. Bemærk, at der i nogle af opskrifterne ikke indgår Stretch and fold. Det skyldes at teknikken også er ny for mig. Men du kan bruge den i samtlige opskrifter på madbrød, focaccia og pizza.
Focaccia med ost, tomater og grøn pesto
Focaccia – det ultimative focaccia med koldhævning
Kartoffelpizza – sprød bund med mascarpone og kartofler
Pizza – opskrift på hvid pizza med creme fraichce, bacon og løg
Focaccia med ost, tomater og grøn pesto