En skøn og mættende tunsalat spækket med sprødhed og lækker smag.
For mig, skal en god salat indeholde flere elementer, der gør sanserne glade. For udover smagssansen bruger vi også vores andre sanser, synssansen for eksempel.
Salat med tun og æg – og dildvinaigrette
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
Det skal du bruge til 1 person:
- 1 stk æg – hårdkogt uden at blive blåligt, afkølet og halveret
- 1 dåse tun i vand af miljøvenlig kvalitet
- 1 håndfuld blandede salatblade som f.eks. frisee, romaine, feldsalat, hjertesalat
- 2 stængler friske grønne asparges – fintsnittet
- ½ stk avocado skåret i fine både
- 2 skiver lilla spidskål – lad dem gerne blive i skiverne
- 1 stk. gulerod skrællet helt igennem med kartoffelskræller (se foto)
- 1 håndfuld cherrytomater (gerne i forskellige farver) – skåret i halve
- 6-8 stk sorte kalamataoliven
- 1 kvist frisk dild
- ¼ stk lime
Ingredienser til 2 portioner vinaigrette:
- 2 spsk olivenolie – gerne en mild og frugtig
- 1 spsk æblecidereddike eller citronsaft
- 2 tsk flydende honning
- 1 tsk Dijonsennep
- Lidt flagesalt og friskkværnet peber
- 1 spsk fintsnittet dild
Instruktioner
Sådan gør du:
- Kog ægget, overhæld det med koldt vand, pil det og halver det
- Dræn tunen for væde
- Klargør salaten og de øvrige grøntsager
- I bunden af skålen fordeler du salatbladene, der gerne må titte lidt op over kanterne
- Læg derefter tun, æg, gulerodsstrimler osv ned, så hver ingrediens får sin egen plads (se evt foto)
- Pynt med sorte kalamataoliven friske spirer og overhæld salaten med vinaigretten lige før servering.Server evt en lille skål med ekstra sorte kalamataoliven som en lille snackTil den meget sultne: Salaten mætter meget godt, men er du meget sulten kan du fint servere en skive ristet rugbrød, palæobrød eller lignende til.
- Vianigretten: Alle ingredienser fyldes i et glas med skruelåg. Skru låget på og ryst kraftigt. Alternativt kan du bruge din minihakker.Eventuelle rester af dild-vinaigretten kan fint holde sig på køl 3-4 dage.
- Rigtig god fornøjelse!
Maden vi spiser, skal selvfølgelig smage godt, men derudover spiser vi også med øjnene. Derfor er det vigtigt, at vi gør os umage med at anrette vores mad, så den tager sig lækker og indbydende ud. Det behøver ikke kræve en kokkeuddannelse eller tage lang tid, at anrette maden lækkert.
Prøv at skære dine gulerødder i strimler med en kartoffelskræller, saml dem i en lidt uordentlig bunke og læg dem ned i salateskålen.
Brug salater, oliven og tomater i forskellige farver og brug masser af friske krydderurter og friske spirer.
Når du anretter dine salater, så prøv at fordele dem i grupper på fadet eller i skålen med salatbladene i bunden og måske lidt op ad kanterne i stedet for at blande det hele rundt imellem hinanden. Det gir et meget mere lækkert og indbydende indtryk.
Køb nogle små fine skåle du kan bruge til ekstra tilbehør og dressings. Det behøver på ingen måde være dyre skåle, men nogle få i søde farver eller træ evt med en lille træske – og de kan lige så fint være fra din lokale keramiker eller Søstrene Grene som fra you know who…..
Dressing…
Dressingen er meget vigtig – den er prikken over i’et. Så hellere en rigtig god olivenolie og lidt frisk limesaft dryppet over salaten end en intetsigende færdigkøbt!
Gør dig selv den tjeneste at have to – tre dressingopskrifter siddende på rygraden. Du kommer langt med en vinaigrette, hvor du selv kan føje ekstra smag til i form af f.eks. hvidløg og så en eller to cremede dressings som f.eks. kunne være min dressing med rosmarin og honningdijon eller min esdragondressing med frisk esdragon, der passer perfekt til kylling.
Opskriften på hurtig og nem vinaigrette, hvor du putter alle ingredienser i et glas, skruer låg på og ryser det godt sammen.
- 4 spsk mild olivenolie
- 2 spsk æblecidereddike eller citronsaft
- 1 spsk honning
- 2 tsk Dijon sennep
- 1 nip flagesalt og friskkværnet peber