Rundstykker

Luftige og sprøde: Hjemmebagte rundstykker

Der er noget helt særligt ved at sætte tænderne i et friskbagt, sprødt og luftigt rundstykke. Denne opskrift på hjemmebagte rundstykker er nem at følge og giver dig en fantastisk mulighed for at nyde duften af nybagt morgenbrød direkte fra din egen ovn. Uanset om du serverer dem til en hyggelig weekendmorgen eller som en del af en brunch med venner og familie, vil disse lækre rundstykker helt sikkert blive et hit – og du slipper for en tur til bageren.

Opskrift på hjemmebagte rundstykker

Hjemmebagte rundstykker

Vær den første til at vurdere!
Det er nemt at bage sine egne rundstykker. Prøv opskriften og nyd duften og smagen af friskbagte rundstykker lige fra ovnen.
Opskriften er fryseegnet.
Antal: 10 stk

(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)

Samlet tid 1 time 30 minutter

Ingredienser

  • 3 dl lunkent vand
  • 20 gram gær
  • 500 gram hvedemel med højt proteindhold (Alternativt: 250 gram hvedemel og 250 gram manitobamel)
  • 10 gram fint salt
  • 20 gram bageenzym
  • Lidt blå birkes eller sesamfrø til drys

Instruktioner

  • Rør gæren og bageenzymer ud i det lunkne vand.
  • Tilføj hvedemelet og derefter saltet. Kør indtil dejen er glat og blank og slipper røreskålens kanter.
  • Hæld dejen ud på bordet men ingen eller kun ganske lidt mel og del dejen op i 10 lige store stykker.
  • Stram dejen op og tril til boller med en hul håndflade.
  • Læg dem over på en smurt hulplade eller sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir, hvis du ikke har en hulplade.
  • Jeg pensler dem med lidt vand og drysser med chiafrø, sesam eller blå birkes. Tryk dem let ned i dejen, så de ikke ryger af.
  • Jeg bruger min ovn til at hæve rundstykker og boller i. På den måde sikrer jeg et varmt og fugtigt miljø der gir den bedste hævning.
    Du sætter en bradepande ind i bunden af ovnen og fylder godt med kogende vand i den. På midterste rille, sætter du din hulplade (eller bageplade) med rundstykkerne ind. Luk straks ovnlågen og lad dem hæve 45 minutter.
  • Tag bradepanden med det stadigt varme vand forsigtigt ud af ovnen og stil den på køkkenbordet med hulpladen (bagepladen) ovenpå.
  • Tænd ovnen på 250 grader over- og undervarme og når ovnen er varmet op, sænker du varmen til 220 grader.
  • Sæt hulpladen ind i den opvarmede ovn og bag dine rundstykker i 18-20 minutter til de er gyldne og sprøde.
    Tip: Jeg sprøjter lidt vand ind i bunden af ovnen, når jeg bager brød og boller for at opnå dampeffekt.
  • Løft de færdigbagte rundstykker over på en bagerist og lad dem køle af inden de serveres.
    Rundstykkerne er fryseegnede.
Bedøm opskriften
Vær den første til at vurdere!

(En bedømmelse og en kommentar er meget værdsat!)

Pin Del Udskriv
Fik du lavet opskriften?Tag mig gerne på IG med @majspassion eller brug #majspassion, hvis du laver mine opskrifter, det er så dejligt at se når I laver min mad!

Andre opskrifter på lækkert morgenbrød

Hjemmebagte håndværkere
Nem opskrift på sprøde og luftige hjemmebagte håndværkere.
Denne opskrift skal koldhæves og gir ca 10 håndværkere.
Se opskriften her
Ciabatta boller
Med sprød skorpe og store lufthuller
Se opskriften her
Manitobaboller
Nem opskrift på de bedste manitobaboller. Bollerne er bagt med manitobamel og langtidshævede så du får en luftig bolle med perfekt sprød skorpe.
Se opskriften her
Manitobaboller - hjemmebagte boller bagt med manitobamel
Ciabatta boller med sprød skorpe og luftig krumme
Ciabatta boller, der smager helt rigtigt med den sprøde seje skorpe og luftige krumme
Se opskriften her
Boller – luftige og bløde
Skønne hvedeboller – luftige og bløde. Spis dem til morgenmad, som hyggemad med koldt smør eller som burgerboller.
Se opskriften her
Surdejsboller med maskmel
Dejlige luftige og smagsfulde surdejsboller med 01 Pilsner maskmel
Se opskriften her

Ingredienser i rundstykker

Når du bager rundstykker, er valg af ingredienser afgørende for at opnå det bedste resultat. Her er en gennemgang af de ingredienser, du skal bruge til denne opskrift, og hvad de bidrager med til de færdige rundstykker.

  • Lunkent vand: Vandet aktiverer gæren og sikrer, at dejen hæver korrekt. Det skal være lunkent, så gæren kan arbejde effektivt uden at blive dræbt af for høj varme.
  • Gær: Gæren er nødvendig for at få dejen til at hæve, hvilket giver rundstykkerne deres luftige tekstur. Frisk eller tør gær kan bruges, men husk at justere mængden i forhold til hvilken type du vælger.
  • Hvedemel med højt proteindhold (eller manitobamel): Mel med højt proteinindhold, som manitobamel, giver en stærkere glutenstruktur, der gør dejen mere elastisk og hjælper med at fange luftboblerne, hvilket resulterer i luftige rundstykker.
  • Fint salt: Saltet giver smag til rundstykkerne og styrker glutenstrukturen i dejen.
  • Bageenzym: Bageenzymet hjælper med at forbedre dejens hæveevne og gør brødet mere luftigt og let.
  • Blå birkes eller sesamfrø til drys: Disse frø giver en ekstra knasende tekstur og tilføjer smag og dekorativ værdi til rundstykkerne.
Hjemmebagte rundstykker som bageren laver dem med sprød skorpe og luftig krumme.

Tips til sprøde og luftige rundstykker

For at sikre, at dine rundstykker bliver sprøde udenpå og luftige indeni, er der nogle vigtige tips at følge. Først og fremmest skal du sørge for, at din dej hæver korrekt. Brug lunkent vand til at aktivere gæren og lad dejen hæve et lunt sted uden træk.

Jeg bruger en såkaldt hulplade til at hæve og bage rundstykker på. Det er en ovnplade fyldt med små huller – og den blir hurtigt ens bedst redskab, når der skal bages rundstykker, brød og boller med sprød bund.

Har du ikke en hulplade, så fortvivl ikke. Du kan sagtens bage sprøde og lækre rundstykker på en almindelig ovnplade. En hulplade gir bare lige det ekstra og det, der gør, at dine rundstykker får mere volumen og lidt sprødere bund.

Derudover lader jeg rundstykkerne hæve i ovnen, hvor jeg hælder kogende vand i ovnen store bradepande, der placeres i nederste ovnrille. Rundstykkerne stilles på den midterste ovnrille og ovnlågen holdes lukket. På den måde skabes et lunt og fugtigt miljø, der gir hævningen de bedste betingelser.

Når du former rundstykkerne, skal du sørge for ikke at presse dejen for meget sammen. Form forsigtigt dejen til kugler og lad dem efterhæve på bagepladen. For at opnå den sprøde skorpe, kan du sprøjte lidt vand ind i ovnen med en forstøver, når du sætter rundstykkerne ind. Dette skaber damp, som hjælper med at udvikle en lækker, sprød skorpe.

Rundstykker – som bagerens rundstykker

Disse rundstykker er så gode, at du vil tro, de kommer direkte fra bageren. Hemmeligheden ligger i den perfekte balance mellem ingredienserne og den omhyggelige hævning og bagning. Ved at bruge bageenzym og mel med højt proteinindhold opnår du en tekstur og smag, der kan konkurrere med de bedste bagere. Den sprøde skorpe og den luftige krumme vil imponere alle, der smager dem. Dette er opskriften på rundstykker, du vil vende tilbage til igen og igen.

Serveringsforslag

Rundstykker er utroligt alsidige og kan nydes på mange måder. Til morgenmaden kan du servere dem varme med smør, syltetøj eller honning. De er også fantastiske med forskellige typer ost eller pålæg, som leverpostej, skinke eller røget laks. Til brunch kan du lave en lille buffet med forskellige slags pålæg, så dine gæster kan vælge deres favoritter. Et andet lækkert serveringsforslag er at lave små sandwiches med rundstykkerne, fyldt med friske grøntsager, salat og et godt stykke kød eller ost.

Ikke-alkoholiske drikke til rundstykker

Når du serverer rundstykker, er det vigtigt at have nogle gode drikkevarer til at fuldende oplevelsen. Kaffe og te er klassikere, der altid passer godt til morgenbrød. Juice, som appelsin- eller æblejuice, er også forfriskende valg. Hvis du vil tilbyde noget særligt, kan du lave en hjemmelavet smoothie med friske bær og yoghurt, som både børn og voksne vil elske.

Opskriftens oprindelse

Rundstykker er en klassiker i mange danske hjem og har en lang tradition i Danmark. De stammer oprindeligt fra Centraleuropa, hvor de har været populære i flere århundreder. I Danmark er de blevet en fast del af morgenmaden, især i weekender og til særlige lejligheder som fødselsdage og højtider. Rundstykkernes popularitet skyldes deres enkle, men lækre smag og tekstur, som passer perfekt til en afslappet morgenstund.

Variationer af rundstykker

Selvom denne opskrift på rundstykker er en klassiker, er der mange måder at variere dem på. Du kan for eksempel tilføje forskellige slags kerner og frø til dejen for at give rundstykkerne en ekstra dimension af smag og tekstur. prøv f.eks. opskriften på hjemmebagte håndværkere med blå birkes. Grovere meltyper som fuldkornsmel eller rugmel kan også bruges for at lave en sundere version. Hvis du vil lave en sød variant, kan du tilføje lidt sukker og rosiner til dejen, og drysse med perlesukker i stedet for birkes eller sesamfrø.

Opskrift på hjemmebagte rundstykker

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Kan jeg fryse rundstykker?

Ja, rundstykker kan fryses efter bagning. Lad dem køle helt af, inden du pakker dem i fryseposer. Optø dem og giv dem evt et spray vand inden de opvarmes i ovnen, inden de serveres.

Del indholdet med nogen du holder af
Maj Schjøth
Maj Schjøth

Velkommen til MAJSPASSION, hvor jeg udlever min passion for lækker mad med masser af grønt og dejlig smag. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave dejlig mad til familie og venner. Det er blevet til en del opskrifter, som jeg nu vil dele med dig! Opskrifterne er lette at gå til, for mad skal ikke være kompliceret - og der vil være tips og tricks, så alle kan være med.

Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments