Rabarberkage

En rabarberkage jeg bliver ved med at vende tilbage til

Der er kager, man bager én gang og glemmer. Og så er der dem, man ikke kan lade være med at lave igen og igen – sådan har jeg det med denne rabarberkage. Den har alt det, jeg elsker ved en god kage: Den er svampet, der er sødme fra marcipanen og små lommer af syrlig rabarber, der giver bid og friskhed i hver eneste mundfuld. Det er ikke nogen avanceret kage – tværtimod. Men det er netop dét, jeg sætter pris på: at kunne røre en dej sammen, smide den i ovnen og på ingen tid have en lun og uimodståelig kage på bordet. Den passer til næsten enhver lejlighed, men jeg synes faktisk, den smager allerbedst en stille søndag eftermiddag med en kop kaffe og lidt ro.

Rabarberkage - Hjemmebagt kage med rabarber og marcipan.

Rabarberkage

Vær den første til at vurdere!
Nem opskrift på den lækreste kage med friske eller frosne rabarber og marcipan. Server med creme fraiche, flødeskum eller vaniljeis.
Antal: 8 stk

(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)

Forb. tid 15 minutter
Bagetid 30 minutter
Samlet tid 45 minutter

Ingredienser

  • 300 g rabarber (du kan bruge både friske og frosne.)
  • 2 spsk sukker
  • 2 æg
  • 125 g sukker
  • 150 g hvedemel
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 1 tsk bagepulver
  • 100 g revet marcipan
  • 100 g blødt smør
  • 25 g hakkede mandler
  • 2 spsk perlesukker (eller rørsukker)

Instruktioner

  • Tænd ovnen på 170℃ varmluft.
  • Fjern rabarberbladene, skyl stænglerne og snit dem i mindre stykker på 2-3 cm.
  • Vend rabarberne med sukker og stil dem til side.
  • Riv marcipanen på den grove side af rivejernet.
  • Pisk revet marcipan, vaniljesukker og sukker sammen på røremaskine eller med håndmixer.
  • Tilsæt smør og pisk det godt sammen.
  • Pisk æggene i – et ad gangen.
  • Bland hvedemel og bagepulver og rør det i dejen.
  • Hæld dejen over i en springform på ca 24 cm, der enten er foret med bagepapir eller smurt med smør/fedtspray.
  • Fordel rabarberne henover dejen og drys med perlesukker og grofthakkede mandler.
  • Bag rabarberkagen i 30 minutter, hvorefter du laver et tjek med en kødnål eller strikkepind. Der må ikke sidde våd dej på – så skal kagen have lidt længere tid. Min fik knap 40 minutter.
    Kagen skal være svampet, men ikke våd.
  • Serveres lun eller kold med creme fraiche, flødeskum eller vaniljeis.
  • Rabarberkagen opbevares i en lufttæt beholder ved stuetemperatur eller fryses for længere holdbarhed.
Bedøm opskriften
Vær den første til at vurdere!

(En bedømmelse og en kommentar er meget værdsat!)

Pin Del Print
Fik du lavet opskriften?Tag mig gerne på IG med @majspassion eller brug #majspassion, hvis du laver mine opskrifter, det er så dejligt at se når I laver min mad!
Rabarberkage - Hjemmebagt kage med rabarber og marcipan.

Serveringsforslag til rabarberkage

Jeg elsker, når en kage kan bruges i flere forskellige sammenhænge, og netop derfor er denne rabarberkage en af dem, jeg ofte vender tilbage til. Den er nemlig lige så god som en hurtig eftermiddagskage til kaffen, som den er til dessert efter en hyggelig middag. Og så er det en kage, der holder sig saftig i flere dage – hvilket gør den perfekt at lave i god tid, hvis jeg venter gæster.

Når jeg serverer den som dessert, skærer jeg ofte kagen i lidt større stykker og giver den et ekstra pift med en klat letpisket flødeskum eller en skefuld creme fraiche. Den syrlige smag fra rabarberne og det fede fra tilbehøret spiller virkelig godt sammen. Hvis jeg vil gøre lidt ekstra ud af det, laver jeg også gerne en vaniljecreme eller serverer den med en kugle god vaniljeis – især hvis kagen stadig er lidt lun. Det gør den til en lidt mere elegant afslutning på et måltid.

Til brunch eller som et sødt indslag til en fødselsdag skærer jeg kagen i små firkanter og drysser lidt ekstra flormelis over – det ser så fint ud og gør den let at sætte på bordet som en del af et større kageudvalg. Og så er det bare en af de kager, man gerne tager et ekstra stykke af.

Skal du bruge en større kage, så der er nok til mange, kan du nemt gange opskriften op og bage den i ovnens bradepande. Så er den perfekt at servere til studentergilde og sommerens andre fester.

Andre opskrifter med rabarber

Hvis du også er vild med rabarber, har du dem måske i din have. Jeg har 3 rabarberplanter, 2 jordbærrabarber og 1 vinrabarber. De vokser i mine store plantekasser, efter flere mislykkede forsøg i haven. Og det er så tilfredsstillende at kunne gå ud og bare trække den ene fine rabarber op efter den anden.

Har du ikke rabarber i haven, kan man heldigvis købe friske rabarber i de fleste dagligvarebutikker – og mine opskrifter (undtagen de syltede rabarber) kan du lave med frosne rabarber. Her kommer mine bedste opskrifter med rabarber:

Rabarberkompot
Gammeldags og klassisk opskrift på kompot med rabarber og vanilje. Perfekt til kager, i desserter og som tilbehør til f.eks. kylling.
Se opskriften her
Rabarberkompot - Hjemmelavet kompot med rabarber og vanilje.
Rabarbercrumble
Nem opskrift på sommerens dejligste dessert: Bagte rabarber med smuldredej.
Server med creme fraiche, flødeskum eller rørt vaniljeis.
Se opskriften her
Nem opskrift på rabarber crumble
Råsyltede rabarber
Lækre syltede rabarber med vanilje og lime
Se opskriften her
Syltede rabarber med lime og vanilje
RABARBERSAFT
Nem og læskende rabarbersaft du kan blande op med vand, danskvand eller med bobler, hvis det skal være ekstra festligt. Du kan også bruge saften til at koge ind til en lækker sirup til is, pandekager og skyr.
Se opskriften her
Pavlova med rabarberskum og jordbær
En lækker kage med mandelmarengs som bund, rabarberskum og friske jordbær og mørk chokolade på toppen
Se opskriften her
Rabarberkage med appelsin
Nem opskrift på svampet og lækker kage med rabarber, marcipan og appelsin. Server med nem vanilje-orangecreme.
Se opskriften her
Rabarberkage - Opskrift på hjemmebagt rabarberkage med appelsin, serveret med vanilje-orangecreme.
Rabarbermuffins med hvid chokolade
Her får du en nem og hurtig opskrift på de bedste og mest svampede muffins med rabarber og hvid chokolade. Prøv dem!
Se opskriften her

Ingredienser i rabarberkage

Her gennemgår jeg de vigtigste ingredienser i min opskrift på rabarberkage – og hvorfor netop de gør kagen så svampet og lækker:

  • rabarber
    Jeg bruger både friske og frosne rabarber alt efter sæson. De friske giver en lidt fastere konsistens, mens de frosne kan gøre kagen lidt mere saftig. Uanset hvad får du den dejligt syrlige smag, som passer perfekt til den søde dej. Jeg kan især godt lide at bruge jordbær- eller vinrabarber for deres flotte farve og fine struktur.
  • sukker
    Rabarber er naturligt meget syrlige, så jeg drysser lidt sukker over dem inden bagning for at balancere smagen. Sukkeret i dejen hjælper også med at give kagen den rette sødme og gyldne farve under bagning.
  • æg
    Æggene er med til at binde dejen sammen og give struktur. Jeg synes, kagen får en god volumen, når æggene piskes godt sammen med sukkeret.
  • hvedemel
    Hvedemel er den klassiske base i de fleste kager. Det giver en god og luftig krumme, især når det kombineres med bagepulver.
  • vaniljesukker
    Vanilje løfter smagen i hele kagen og giver en dejlig rund og blød smag. Hvis jeg har en vaniljestang på lager, bruger jeg også gerne kornene derfra i stedet.
  • bagepulver
    Bagepulveret sikrer, at kagen hæver fint og bliver let og luftig, selv med den tunge marcipan i dejen.
  • revet marcipan
    Marcipanen er min hemmelige ingrediens. Den gør kagen ekstra svampet og tilfører en sødme og fylde, som klæder rabarberne virkelig godt. Jeg river den groft, så der stadig er små bidder i dejen.
  • blødt smør
    Det bløde smør gør dejen cremet og lækker. Jeg bruger altid smør i bagværk frem for margarine – det giver simpelthen en bedre smag og konsistens.
  • hakkede mandler
    Et lille drys mandler ovenpå giver en skøn crunch, som står i god kontrast til den bløde kage. Jeg synes, det gør kagen lidt mere spændende og indbydende.
  • perlesukker (eller rørsukker)
    Det sidste drys sukker på toppen karamelliserer let under bagning og giver kagen en let sprød skorpe, som jeg virkelig elsker. Perlesukker giver det flotteste look, men rørsukker smager også skønt og fungerer helt fint.

Sådan får du den mest svampede og lækre rabarberkage

Rabarberkagen er virkelig en nem kage og kræver ingen specielle bage-færdigheder. Så det er en af de kager, hvor ALLE kan være med! Alligevel får du her lidt tips, så vi sikrer, at du får det allerbedste resultat:

Vælg de rigtige rabarber
Jeg bruger oftest vinrabarber eller jordbærrabarber, fordi de har den flotteste farve og en mild syrlighed. Men almindelige rabarberstængler virker også fint – bare sørg for at skære dem i passende små bidder, så de fordeles jævnt i kagen og juster evt sukkermængden, hvis de er meget syrlige. Vær også opmærksom på, at de gammeldags rabarber får en mere brunlig farve, når de bages. På billedet er kagen bagt med jordbærrabarber og derfor er farven så flot rød. Har du frosne rabarber, skal de blot tø op og dryppes godt af for væde, inden du bruger dem.

Riv marcipanen groft
Det gør det nemmere at fordele marcipanen i dejen. Hvis du bruger den som ét stort stykke eller for finrevet, risikerer du enten klumper eller at smagen forsvinder. Jeg river den på den grove side af rivejernet eller brækker den i bittesmå stykker inden den kommes ned i røreskålen. Så får du marcipanen fint fordelt i dejen.

Drys med perlesukker og mandler til sidst
Perlesukkeret smelter lidt under bagningen og danner en skøn, sprød skorpe. Mandlerne rister let og giver et ekstra lag smag – det gør virkelig meget for helhedsoplevelsen.

Hold øje med bagetiden
Jeg har langt om længe fået en ny ovn, der bager jævnt – en kæmpe lettelse, når man bager meget, som jeg gør. Men min gamle ovn bagte meget ujævnt…..så hvis du har sådan en af slagsen, så tjek kagen med en kødnål, strikkepind eller tandstikker efter de første 30 minutter. Der må gerne hænge lidt fugtig dej ved, men ingen rå dej – så ved jeg, den bliver dejligt svampet uden at være ubagt.

Rabarberkage - Hjemmebagt kage med rabarber og marcipan.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Kan jeg bruge frosne rabarber?laten laves dagen før?

Ja, det gør jeg selv ofte. Husk blot at tø dem op og lade dem dryppe godt af, så de ikke gør dejen for våd.

Kan kagen fryses?

Ja, rabarberkagen kan fryses. Jeg pakker den i stykker og lægger dem i fryseposer – så er det nemt lige at tage et stykke op, når lysten melder sig.

Hvor længe kan rabarberkagen holde sig?

Kagen holder sig saftig i 2-3 dage ved stuetemperatur, hvis den opbevares i en lufttæt beholder. Den kan også sagtens stå i køleskabet, men så bliver den lidt fastere i konsistensen.

Kan jeg erstatte marcipanen?

Jeg har ikke selv prøvet at undlade marcipanen, men jeg vil mene at kagen vil blive mindre svampet og mindre fyldig i smagen.

Del indholdet med nogen du holder af
Maj Schjøth
Maj Schjøth

Velkommen til MAJSPASSION, hvor jeg udlever min passion for lækker mad med masser af grønt og dejlig smag. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave dejlig mad til familie og venner. Det er blevet til en del opskrifter, som jeg nu vil dele med dig! Opskrifterne er lette at gå til, for mad skal ikke være kompliceret - og der vil være tips og tricks, så alle kan være med.

Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments