Det er bare G:U:F:
Normalt spiser vi ikke kød fra de firbenede dyr. Eller vi spiser det kun meget sjældent, for vi er på ingen måde fanatiske.
Pulled pork i ovn
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
OBS: Kødet bør marineres dagen før, lægges i en plasticpose og stilles på køl.
- 2 – 2.5 kg nakkefilet – afpudset
Rub til marinering:
- 1 spsk flagesalt
- 4 spsk brun farin (Du kan også bruge rørsukker, men farin gir en dybere smag.)
- 3 spsk sød paprika (Du kan også bruge en let røget paprika)
- 1 spsk Vinegar BBQ Rub fra @EpicSpice (Alternativt kan du bruge dit foretrukne barbequekrydderi eller all-round krydderi)
- ½ spsk cayennepeber (Kan udelades, hvis du ikke bryder dig om stærk mad)
- ½ spsk spidskommen
- Evt. ½ spsk mild chilipulver hvis du ønsker din rub ekstra stærk. (Bruger du vinegar BBQ Rub er der tilsat chili i blendet, så jeg vil anbefale at du udelader yderligere chili for at rubben ikke bliver for stærk.)
- TIP: Lav evt lidt ekstra rub, som du kan bruge til at blande i det færdigestegte kød for ekstra smag.
- Evt. ½ flaske færdig BBQ sauce til at blande i den færdige pulled pork
Instruktioner
Dagen før tilberedning:
- Bland de forskellige krydderier til en tør rub.
- Gnid kødet grundigt ind på alle flader, pak det ind og stil på køl natten over.TIP: Pulled pork bliver bare bedst, når du lader kødet marinere 12 timer. Men i en snæver vending, kan du gnide kødet grundigt ind og lade det stå en time eller to og så putte det på grillen eller i ovnen.
- På dagen pakker du kødet ud og lægger det i en bradepande tilsat lidt vand, så det når en cm op på kødet. Det skal ikke svømme i vand, blot så det ikke brænder fast i bradepanden.
- Sæt det ind i en 110 grader varm ovn (alm ovn) og lad den stå i 10-12 timer.Obs: Mål kernetemperaturen på kødet, der skal være 90 grader.
- Tag kødet ud og træk det fra hinanden med to gafler og lad det trække i kødsaften i bradepanden. Drys evt lidt ekstra rub over og bland det hele grundigt inden du serverer det f.eks. sammen med en lækker spidskålsslaw eller en pulled pork burger
Derfor er det også mest pulled chicken, vi laver og det er nu også lækkert – og meget hurtigere.
Men forleden lod jeg mig lokke til at lave loaded pulled pork burgers med “hele svineriet”. Så måtte jeg jo igang med marinering og finde en vis portion tålmodighed frem fra gemmerne. For tålmodighed og tid kræves der for at pulled pork blir rigtig godt. Til gengæld er det hele ventetiden værd, for nøjjj det smager godt!
Det gode er foruden den vildt lækre smag og saftige kød, at kødet passer sig selv i ovnen. Det er bare svært at holde nallerne væk, når den skønne duft breder sig i hele huset….
Marineringen er vigtig….
Jeg ved det godt. Mange tænker ahhh kan vi ikke bare gnubbe marinaden godt ind og så ind i ovnen med kødet. Og jo – det kan du godt i en snæver vending. Men det blir bare så meget bedre, hvis du lader kødet marinere natten over i køleskabet og så sætter kødet ind i ovnen straks om morgenen ved meget lav temperatur. Jeg siger det bare….
Der findes forskellige færdige rubs du kan købe, hvis du ikke laver din egen. Jeg bruger det, jeg har i køkkenskabet i forvejen og jeg er sådan een, der ofte laver marinader osv lidt på slump. For at gøre det lettere for dig, har jeg i dagens anledning taget mig sammen og målt lidt nøjere efter, så der kunne komme en egentlig opskrift ud af det.
Husk at krydderier er meget forskellige. Det betyder, at f.eks. en røget paprika smager forskelligt fra mærke til mærke, ligesom opbevaring af den og friskheden spiller en vigtig rolle.
TIP: Køb altid krydderier af god kvalitet, opbevar dem i lys- og lufttætte beholdere. Køb også gerne små portioner, så de ikke bliver for gamle og taber smag. Væn dig til at smage på maden under tilberedningen og juster krydderierne efter smag og behag i stedet for slavisk at følge en opskrift.
Rigtig god fornøjelse!