Sund aftensmad på bare 30 minutter.
Det behøver ikke være besværligt og koste en masse tid og penge, at lave et sundt og lækkert aftensmåltid, som hele familien kan samles om.
Der er tilmed puttet en massedejlige grøntsager og lækre krydderier ind i saucen, så den både er antiinflammatorisk og mætter godt og længe – og så smager den FANTASTISK!
Kyllingekødboller og grønt i spicy kokossauce
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
Til kødbollerne
- 600 gram kyllingefars
- 1 stort alm løg – fintrevet
- 1 stk æg
- Lidt flagesalt og friskkværnet peber
Til kokossaucen
- Lidt olivenolie til at stege i
- 2 stk alm løg – fintsnittede
- 4 fed hvidløg – finthakkede
- 2 store tsk karrypaste
- 2 små søde kartofler (er skrællen fin vaskes de blot grundigt) skåret i tern (Du kan også bruge butternut skåret i små tern)
- Ca. 3 cm frisk ingefær – fintrevet (Gerne mere, hvis i er vilde med ingefær)
- 2 store tsk gurkemeje
- 1 bundt forårsløg – fintsnittede (hold lidt af den grønne del tilbage som bruges til pynt)
- 1 dåse kokosmælk (plus 1 dåse vand)
- 2 tsk grøntsagsbouillon
- 1 spsk peanutbutter
- Ca ½ frisk rød chili – fintsnittet (ingen kerner og smag på den forinden, så du ikke får gjort retten alt for stærk)
- 2-3 håndfulde frisk babyspinat (skyllet og dryppet af) – ca 200 gram
- Smag til med Fishsauce, flagesalt og friskkværnet peber
- Topping Lidt peanuts, chili, forårsløg
Tilbehør: Pasta, æggenudler, ris, bulgur, squash/zucchini kørt til spiraler i spiralizer
Instruktioner
- Rør farsen sammen (jeg bruger hænderne) og form kødboller, der steges på panden i lidt olie. Jo mindre kødboller jo kortere stegetid.De behøver ikke være helt færdigstegte, da de kommer ned i den varme sauce inden servering. Men sørg for at de får en fin stegeskorpe hele vejen rundt – så smager de bedst og hænger bedre sammen.Panden skal IKKE vaskes ren for stegerester. De gir nemlig dejlig smag til saucen.
- TIP: udnyt tiden…..Imens kødbollerne steger sætter du en gryde vand over og koger dit tilbehør, så det er klar samtidig med at saucen er færdig.
- Tilsæt evt lidt ekstra olie, hvis der er behov for det og steg først løgene til de er klare, hvorefter du tilsætter karrypaste, hvidløg, ingefær, gurkemeje, tern af sød kartoffel eller butternut samt forårsløgene og lader dem stege med 3-4 minutter.
- Tilsæt kokosmælk og fyld dåsen op med vand, der tilsættes sammen med 2 tsk grøntsagsbouillon. Kog saucen godt igennem og prik med en kødnål eller gaffel for at tjekke, at butternut/sød kartoffel er møre.
- Tilsæt peanutbutter og rør den ud i saucen og smag den til med fishsauce, flagesalt og friskkværnet peber.
- Læg kødbollerne tilbage i saucen, så de kan blive varmet godt igennem
- Tilsæt nu de grundigt skyllede og afdryppede spinatblade og lad dem falde sammen
- TIP: Vil du have saucen lidt tyndere, tilsætter du blot lidt ekstra vand.
- Pynt med fintsnittet rød chili (pas på det ikke bliver for stærkt), toppen af forårsløg og evt lidt peanuts
- Rigtig god fornøjelse!
De skjulte grøntsager….
Jeg ved jo ikke, hvordan grøntsager modtages i din familie. Men jeg ved, at hos nogle, er det virkelig en kamp og så er det godt, at vi gerne må snyde lidt.
Her er der både løg, hvidløg, ingefær, forårsløg, sød kartoffel (eller butternut hvis du foretrækker det), chili og masser af spinat.
Derudover er der tilsat en god portion gurkemeje, der sammen med chili og ingefær er antiinflammatoriske. Det er godt for os, der har inflammationer i kroppen (eller gerne vil undgå det).
Stivelse eller ej….
Stivelse deler ofte vandene. Nogle spiser det glade og gerne og har ingen problemer med det. Andre (jeg selv bl.a.) må virkelig holde igen og skal helst helt undgå pasta, ris, lyst brød osv.
Derfor er den viste skål heller ikke den, der står på min plads. Men manden og ungerne har ingen problemer med pasta – så de fik æggenudler i deres portion.
Jeg foretrækker at køre en squash (zucchini) igennem en spiralizer, så den bliver til lange fine spiraler. De udgør pasta for mig og spiralerne skal ikke tilberedes, men blot tilsættes lige før servering.
Vil du gerne have mere grønt, vil jeg anbefale at dampe nogle broccolibuketter, der kan serveres ved siden af. Det gir lige et ekstra skud grønt og ekstra mæthed.