Spicy kyllingegryde medd spinat og soltørrede tomater
I dag får du en skøn kyllingegryde, der med lidt tilsnigelse kunne kaldes en one-pot – uden pasta altså.
Den er super nem og let at lave og passer så fint til hverdagsmad både til en familie eller som meal-prep. Du kan selv vælge tilbehør alt efter hvilken spisretning du holder dig til. Vi foretrækker altid store salater, hvor min mand evt lige får et stykke brød til. Men du kan også sagtens servere andet – se længere nede i indlægget, hvor der er flere spændende forslag med links.
Spicy kyllingegryde med spinat og soltørrede tomater
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
Det skal du bruge:
- 4 stk kyllingebryster skåret i mundrette stykker
- 1 spsk olivenolie
- 1 tsk karrypaste (rød)
- 1 spsk Epic Spice Chipotle Honey Rub eller bland dine egne krydderier med chipotle chilikrydderi, oregano, rosmarin, salt og friskkværnet peber
- 2 dl vand
- 2 stk skalotteløg – fintsnittet
- 1 stk solohvidløg – fintsnittet
- 1 tsk Grøntsagsbouillon (jeg bruger Herbamare)
- 200 gram økologisk spinat – skyllet og duppet tørre
- 2 spsk soltørrede tomater – fintsnittet
- 1 håndfuld friskrevet parmesan (kan udelades)
- 1 dl Madlavningsfløde
Instruktioner
Sådan gør du:
- Varm lidt olie op i en pande med høje kanter
- Sauter først de fintsnittede skalotteløg og dernæst de fintsnittede hvidløg indtil de er møre og klare.
- Tilsæt kyllingestykkerne og steg dem med indtil de tager farver.
- Tilsæt krydderierne, karrypaste, de soltørrede tomater, grøntsagsbouillon og vand. Rør rundt og lad det hele simre indtil kyllingerne er gennemstegte.
- Læg spinatbladene over og lad dem falde sammen. Fordel dem imellem kyllingestykkerne og riv parmesanosten henover retten.
- Server med en stor blandet salat evt med lidt lækkert brød eller blomkålsrisDu kan også servere små kogte kartofler, ris eller pasta til, hvis du og familien spiser stivelse.
- Rigtig god fornøjelse!
Vælg kylling med omhu
Følger du med herinde, vil du vide at jeg altid anbefaler at købe økologiske danske kyllinger og altid undgå kyllinger, der er tilsat lage/vand.
Min ynglingsudskæring er helt klart brystet, men du kan sagtens bruge lår eller filet hvis du foretrækker det. Du kan også vælge at partere en hel kylling – det er faktisk det mest klimavenlige.
Krydderier – de helt uundværlige
Jeg ved det godt. Jeg skriver det ofte, men det ligger mig virkelig meget på sinde – de gode krydderier! Og inden for krydderier gælder der en meget simpel regel: Du får det du betaler for!
Det er jo egentlig ufatteligt, at vi i Danmark bruger så relativt få penge på kvalitetsmad – og kvalitetskrydderier.
Køb eller dyrk dine egne friske krydderurter – det gir en helt anden smagsoplevelse end de kedelige tørrede krydderier. Gå en tur i forårsskoven og sank ramsløg, når de er i sæson. Friske krydderurter kan fint fryses ned f.eks. i mindre portioner – så har du til mange dejlige middage.
De krydderier du ikke selv kan dyrke eller finde i skoven, må du selvfølgelig købe dig til – men prøv næste gang at tænke i kvalitet fremfor kvantitet. Find et godt sted, hvor de sælger kvalitetskrydderier. Du vil ikke være i tvivl, for butikken vil dufte af krydderier i det øjeblik du træder ind.
Køb mindre portioner, så de ikke står og mister smag – og lær at bruge dem rigtigt! Det nytter ikke, at du gør dig afhængig af opskrifter, hvor der står “1 tsk oregano” for krydderier er i den grad forskellige alt efter hvor god kvaliteten er. Du skal simpelthen øve dig ved at smage din mad til undervejs og juster hen ad vejen. Jo mere du gør det, jo mere sikker blir du i at anvende krydderier – så blir det jo pludseligt også meget sjovere at lave mad ikke..?
Mange spørger, hvor jeg køber mine krydderier og følger du med herinde, vil du sikker vide, at mit favoritmærke er @EpicSpice . Jeg bruger stort set kun krydderier fra Epic Spice og det er der en ganske enkel forklaring på: De er efter min mening bare de bedste!
Du kan finde dem i specialforretninger landet over og selvfølgelig i forskellige netbutikker.
Forslag til tilbehør
Spiser du stivelse, er det oplagt med små kogte kartofler der får et gavmildt drys frisk persille og måske en klat smør lige inden servering. Du kan selvfølgelig også vælge ris eller pasta af forskellig slags – men helst fuldkorns, for sundhedens skyld.
Vil du gerne undgå stivelsen/hurtige kulhydrater kan du servere en stor blandet salat til eller smørristet spidskål med muskatnød. Det er det tilbehør vi bruger mest, fordi vi bare er vilde med grøntsager. Du kan inde under fanen “salater” finde mange lækre salater til en hver lejlighed, dressings og spændende toppings.
Har du brug for noget mere “substans” vil jeg anbefale blomkålsris – og skal det være lidt ekstra lækkert mine spicy blomkålsris der næsten er lidt risottoagtige.
Bygotto er også en mulighed og jeg har lavet en rigtig lækker bygotto med svampe og nødder – den skulle du prøve.
Min uundværlige pande…
Retten er i dag lavet i min uundværlige Countrypande fra DeBuyer, for ligesom med krydderier og mad, går jeg heller ikke på kompromis med mine pander.
Den har høje kanter og går både i ovnen og på grillen uden at tage skade. Det er simpelthen så fedt og gir en utrolig frihed, når der skal eksperimenteres i køkkenet.
Den er ret tung pga det gedigne materiale og den kan ikke tåle at komme i opvaskemaskinen. Men ret beset bør ingen pander eller knive, for den sags skyld, komme i opvaskemaskinen. Til gengæld kan du bruge alle slags køkkenredskaber i din pande uden den tager skade – og så er den virkelig nem at rengøre blot med varmt vand (og ingen opvaskemiddel).