Italiensk Pizza med elastisk og luftig bund uden æltning
Ahhh kan det nu passe, spørger du måske. Og jeg forstår godt, hvis du undrer dig, men den er altså god nok.
Den her dej gir dig den eftertragtede luftige bund – og bunden er som bekendt det allervigtigste, når der skal serveres pizza. Men hvordan kan man undgå æltningen. Jo det er faktisk meget nemt, dejen skal nemlig bare røres sammen, hæve og så skal der laves nogle gange stretch and fold inden den sættes på køl natten over.
Koldhævet pizzadej
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
Pizzadej
- 420 gram vand (stuetemperatur)
- 4 gram tørgær (Du kan erstatte tørgær med alm gær og surdej efter ønske. Husk at justere mængden!)
- 10 gram olivenolie
- 10 gram flagesalt eller fint salt
- 1 spsk flydende honning
- 500 gram pizzamel (Jeg bruger Caputo)
Forslag til topping:
- Pizzasauce lavet af blendede flåede tomater med olivenolie, salt, peber og lidt sukker
- Italiensk pølse – gerne godt krydret
- Frisk bøffelmozzarella og evt lidt friskrevet parmesan
- Syltede chili eller hvad du foretrækker
- Salat f.eks. ruccola eller basilikum på den færdige pizza
- Pizzakrydderi eller tørret oregano på den færdige pizza
Instruktioner
- Vand, tørgær, olivenolie, salt og honning røres ud så der ikke er klumper af gær tilbage.
- Tilføj herefter pizzamelet og rør det hele sammen til der ikke er melklumper tilbage i dejen. Dæk skålen til og lad den hvile i 15 minutter et lunt sted.
- Lav første omgang stretch and fold, lad herefter dejen hvile 15 minutter igen og gentag endnu en omgang stretch and fold ialt 3 gange.
- Smør lidt olivenolie ovenpå dejen, dæk den til og stil den på køl i 24 timer.
- Tag dejen ud 2 timer før den skal bages med og del den op i 4 nogenlunde lige store stykker.
- Form dem til 4 stramme boller og lad den hæve 2 timer på køkkenbordet (jeg bruger en hævekasse)
- Varm ovnen op til dens maksimale og sæt samtidig en pizzasten eller bageplade/stål ind, så den varmes godt op. Jeg tænder min ovn på 300 grader kombineret undervarme og varmluft 1 time før jeg vil bage. Så er jeg sikker på, at ovnen og pizzastenen er varmet godt op.
- Drys godt med durummel (det er bedst) eller pizzamel ud på bordet. Jeg bruger IKKE kagerulle, da jeg gerne vil bevare den luftige dej. Så jeg trækker i stedet dejen i den rette form.
- Smør et tyndt lag tomatsauce ud på bunden og lad en cm kant være tilbage. Fordel frisk bøffelmozzarella henover og top med f.eks. krydret italiensk pølse, syltet chili eller hvad du og din familie foretrækker.
- Sæt pizzaen ind i den varme ovn – jeg bruger en pizzaspade – og bag den til den er sprød og lækker.
- Tag pizzaen ud og riv f.eks. lidt parmesan henover og drys med pizzakrydderi eller oregano.Vi elsker at pynte vores pizza med ruccola eller friske basilikumsblade.
- Pizza er fryseegnet. Her undlader jeg at pynte med salt og friske krydderurter, da de ikke tåler opvarmning.
Så det her er ikke en her-og-nu-opskrift, hvor du 2 timer før spisetid finder ud af, at i dag skal der pizza på bordet. Den går ikke, for den her dej kræver næsten ingen arbejde, men til gengæld god tid.
Du rører vand, gær, olivenolie, salt og honning godt ud og tilsætter herefter pizzamelet. Alt skal bare røres sammen og ikke æltes.
Jeg bruger tørgær, men du kan sagtens bruge surdej eller alm. gær alt efter hvad du foretrækker at bage med. Processen er helt den samme.
Dæk dejen til og lad den hvile på køkkenbordet i 15 minutter, hvorefter du laver første omgang stretch and fold (se video herunder):
Lad dejen hæve 15 minutter igen – og gentag endnu en omgang stretch and fold. Lad igen dejen hvile 15 minutter, hvorefter du laver sidste omgang stretch and fold. Efter sidste omgang smører jeg lidt olivenolie oven på dejen, dækker den til og stiller den på køl i 24 timer.
Dag 2:
Tag dejen ud af køleskabet 2 timer før du vil bage med den.
Dejen er nu blank, elastisk og fyldt med dejlige luftbobler. Den er klar til at blive delt op i de portioner du ønsker. Min opskrift er beregnet til 4 stk pizza.
Drys mel – jeg bruger durum – ud på bordet og hæld forsigtigt dejen ud på bordet, del den i 4 nogenlunde lige store stykker og stram dem op til 4 runde boller. Lad dem hæve 2 timer.
Du får det bedste resultat, hvis du bruger bagestål eller pizzasten og varmer ovnen op til dens absolutte maksimum. Min ovn kan gå op til 300 grader og jeg bruger en pizzasten, som jeg varmer op sammen med ovnen 1 time før jeg skal bage den første pizza. Jeg bruger kombineret undervarme og varmluft, som jeg synes gir det bedste resultat.
Nu er du klar til at bage pizza med perfekt sprød og luftig bund!
Vild med pizza?
Vi er vilde med pizza herhjemme, så du vil finde flere opskrifter på både bunde og forslag til lækkert fyld. Hører du til dem, der spiser lchf/keto, skal du ikke snydes. Hvis du kigger under mine opskrifter på pizza, vil du også finde pizza, der passer til low carb livsstilen og keto.
Herunder kommer nogle links til klassiske pizza, som du måske vil have lyst til at afprøve:
Kartoffelpizza – sprød bund med mascarpone og kartofler
Pizza – opskrift på hvid pizza med creme fraihce, bacon og løg
Pizza – italiensk pizza med salami og to slags oste
Pizza mexicana med sprøde chips, salsa og avocado
Big Mac Pizza – den lækreste pizza med smag af Bic Mac burger.