Cremet og virkelig lækker sorbetis – Hjemmelavet kokos sorbet
Jeg elsker is – både flødeis og sorbet, men skulle jeg vælge mellem de to, så ville jeg altid vælge en sorbet. Sorbet er heldigvis meget nem at lave og kan varieres i nærmest det uendelige. Her har jeg lavet en virkelig lækker sorbet med en cremet konsistens og den dejligste smag af kokos. Jeg kører den på min ismaskine, fordi jeg alligevel har den – så er det lettest. Men du kan sagtens lave kokos sorbet uden ismaskine. Bare husk at røre i den med jævne mellemrum i hele indfrysningsperioden. Så får du den eftertragtede cremede konsistens og undgår de der irriterende iskrystaller.
Kokos sorbet kan serveres i skål eller vaffel evt med et lille drys kokosmel drysset over.

Kokos sorbet
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 400 ml kokosmælk (fuldfed, ikke light)
- 1 ½ dl vand
- 150 g sukker
- 1 spsk glukosesirup (valgfrit men gir en blødere konsistens)
- 1 nip fint salt
- 2 tsk vaniljesukker
- Evt. ½ lime eller citron (saften) (kan udelades)
- Evt. 1 æggehvide
Instruktioner
- I en gryde bringes vand og sukker i kog.
- Rør til sukkeret er helt opløst.
- Tilsæt glukosesirup, hvis du bruger det.
- Lad det simre et minut, tag gryden af varmen.
- Rør kokosmælk, salt, vanilje og evt lime- eller citronsaft i sukkersiruppen.
- Smag til. Du kan tilføje lidt ekstra sukker eller lime/citron efter smag og behag.
- Lad blandingen køle helt ned (evt. i køleskabt 1-2 timer).
Indfrysning med ismaskine:
- Pisk æggehviden stiv og vend den i sorbetmassen. Den kan udelades, men gir en ekstra cremen konsistens.
- Hæld blandingen i ismaskinen og kør i ca 30 minutter. Når massen har sorbet-konsistens hældes den i en fryseegnet beholder og fryses minimum 2 timer.
Indfrysning uden ismaskine:
- Hæld blandingen i en fryseegnet beholder.
- Rør godt i sorbeten hver halve time i 3-4 timer, så du undgår iskrystaller.
Ved servering:
- Sorbet'en skal tages ud af fryseren 5-10 minutter før servering for at blive blød og cremet.

Ingredienser i kokos sorbet
Her er en gennemgang af, hvad hver ingrediens bidrager med til sorbeten – og nogle tips til, hvordan du kan justere efter din egen smag eller det, du har i køkkenet:
Kokosmælk: Jeg bruger altid fuldfed kokosmælk, da det giver den cremede konsistens og den rige smag, jeg synes hører sig til i en god kokos sorbet. Light-varianter fungerer ikke lige så godt – de mangler både smag og fedme, som er nødvendigt for at isen ikke bliver hård som isterninger.
Glukosesirup (valgfrit): Jeg tilsætter nogle gange glukosesirup, især hvis jeg laver isen uden ismaskine. Det hjælper virkelig meget med at give en silkeblød konsistens og modvirker de der store iskrystaller, der nemt kan danne sig. Hvis du ikke har det i huset, kan du sagtens udelade det – men det er et lille trick, jeg har været glad for.
Vand og sukker: Vandet og sukker, bruger jeg til at koge en let sirup, som danner grundlaget for sorbeten. Når siruppen først er kogt op og derefter blandet med kokosmælk, får man en base, der er nem at arbejde videre med – især hvis man laver sorbeten uden ismaskine.
Fint salt: Bare en lille smule, men jeg synes det gør en stor forskel. Salt fremhæver nemlig den søde kokos og giver dybde til smagen. Jeg plejer bare at bruge en knivspids, men prøv dig frem – det kan godt betale sig.
Vaniljesukker: Jeg bruger vaniljesukker for at give sorbeten en lidt rundere og mere dessertagtig smag. Det spiller virkelig godt sammen med kokos, og det får hele sorbeten til at smage lidt som kokosmakroner – på den gode måde.
Lime eller citronsaft (valgfrit): Når jeg gerne vil have lidt ekstra friskhed, så presser jeg lidt lime- eller citronsaft i. Det giver en syrlig kontrast til den søde kokos, og især på varme sommerdage, synes jeg det løfter sorbeten til noget helt særligt. Det er dog ikke nødvendigt – den smager også skønt uden.
Æggehvide: Mit hemmelige våben, når jeg laver sorbet. Jeg pisker æggehviden stiv og vender den i sorbetmassen lige før den køres på ismaskinen – eller puttes i fryseren, hvis du laver sorbet uden ismaskine. Den kan sagtens udelades, hvis du f.eks. ikke spiser æg, men ellers vil jeg klart anbefale at gøre det, for den gør virkelig en kæmpe forskel for konsistensen på den færdige sorbet.
Mine bedste tips til en cremet og blød kokos sorbet
Når jeg laver kokos sorbet, handler det for mig ikke kun om smagen, men også om konsistensen. Den skal være blød og cremet – ikke hård og krystalliseret, som sorbet nogle gange godt kan ende med. Jeg har efterhånden fundet nogle gode tricks, som jeg gerne vil dele, både hvis du har ismaskine og hvis du ikke har.
Har du en ismaskine, er du allerede godt stillet – den sørger for konstant omrøring under indfrysningen, så du får en blød og jævn konsistens. Men du kan som sagt også lave den uden ismaskine. Du hælder blot blandingen i en fryseegnet beholder og rører rundt med en gaffel hver halve time i de første 2-3 timer. Det tager lidt tid, men det er bestemt indsatsen værd.
Glukosesirup og den stiftpiskede æggehvide er mine hemmelige våben, når jeg gerne vil sikre mig, at sorbeten bliver silkeblød. Spiser du ikke æg, kan du godt udelade æggehviden, men ellers vil jeg klart anbefale dig at bruge tippet. Det gør virkelig en stor forskel for det færdige resultat.
En anden ting, jeg har fundet ud af, er at køle blandingen helt ned, inden jeg fryser den. Når massen kommer kold i ismaskinen eller fryseren, får den en meget bedre struktur – og det går også lidt hurtigere. Derfor laver jeg tit blandingen om formiddagen, sætter den på køl et par timer, og så er den klar til frysning om eftermiddagen.
Smagen kan du selvfølgelig også justere. Hvis du er til det mere friske, så brug lidt citreon- eller limesaft. Er du til det klassisk søde og bløde, så skru lidt op for vaniljesukkeret. Det gode ved hjemmelavet sorbet er netop, at man kan lege lidt med det undervejs – og kokos er heldigvis meget tilgivende og harmonerer godt med mange smagsretninger.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål
Kan kokos sorbet laves uden ismaskine?
Ja, det kan den sagtens. Du skal blot fryse blandingen i en fryseegnet bøtte og røre i den cirka hver halve time de første 2-3 timer. Det giver en blødere konsistens og forhindrer store iskrystaller i at danne sig.
Kan jeg bruge light kokosmælk?
Jeg vil ikke anbefale det. Light kokosmælk har et lavere fedtindhold og mangler den fylde, der giver sorbeten dens cremede struktur. Brug fuldfed kokosmælk for det bedste resultat.
Hvor længe kan kokos sorbet holde sig i fryseren?
Den kan holde sig i fryseren i op til 2-3 uger i en lufttæt beholder. Efter det begynder den typisk at danne flere iskrystaller og miste noget af sin bløde konsistens.
Hvad gør glukosesirup for isen?
Glukosesirup hjælper med at forhindre iskrystaller og giver en mere jævn og blød struktur. Det er især nyttigt, hvis du laver sorbeten uden ismaskine, men det kan sagtens udelades.