Hveder / hvedeknopper

hjemmebagte hveder

Traditionen tro spiser vi varme hveder dagen før Store Bededag. Mange tror det er en religiøs tradition, men faktisk opstod traditionen dengang St. Bededag var en arbejdsfri dag, der skulle bruges som bøn- og bodsdag. Derfor skulle bagerne også have mulighed for at holde fri – og voila de varme hveder blev opfundet!

Nu er St. Bededag afskaffet som helligdag og fridag, men derfor behøver vi jo ikke sige farvel til den hyggelige tradition med at spise de dejlige varme hveder, vel?

Prøv også: Boller – luftige og bløde fødselsdagsboller
Nem opskrift på store luftige HVEDER med kardemomme og vanilje.

Hvedeknopper | Varme hveder

4,34 fra 3 vurderinger
Store luftige hvedeknopper, du kan nyde med smør dagen før Store Bededag – eller resten af året, for de smager bare fantastisk!
Antal: 20 stk

(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)

Ingredienser

Det skal du bruge til 20 stk.

  • 5 dl lillefingervarm minimælk
  • 50 gram gær
  • 2 spsk rørsukker
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk stødt kardemomme
  • 1 tsk vanillesukker
  • 2 stk æg (1 til dejen og 1 til pensling)
  • 100 gram smør
  • 800-850 gram hvedemel

Instruktioner

Sådan gør du:

  • Smelt smørret i en lille gryde og tilsæt mælken – den skal være lillefingervarm
  • Hæld blandingen over i røreskålen og rør gæren ud
  • Tilsæt sukker, kardemomme, vanillesukker og æg – rør det sammen
  • Tilsæt halvdelen af melet og rør det ud inden du tilsætter saltet
  • Sæt farten op på din røremaskine og lad maskinen ælte dejen godt og grundigt igennem.
    Tilsæt gradvist resten af melet, men kun lige det, dejen kan trække. Den skal være lind og blød. Når dejen slipper røreskålens kanter er den færdigæltet.
  • Dejen skal ikke forhæves, så du hælder dejen ud på et meldrysset bord og med en kniv deler du den i 20 lige store dele. Vej evt hele dejklumpen og del med 20 og vej hver enkelt bolle, så du sikrer et ensartet format. Det ser pænest ud, men betyder det ikke noget for dig, så tager du den bare på slump – smagen er jo den samme…
  • Form til fine boller og sæt dem ret tæt på hinanden på en bageplade beklædt med bagepapir. Jeg har ca 2-3 cm's afstand imellem, så passer det med 20 styks på ovnens dybe bageplade.
    Først nu skal dejen hæve – dæk dem til med et rent klæde og lad dem hæve et lunt sted i ca 1 – 1 1/2 time
  • Normalt pensler man ikke hvedeknopper, men her gør jeg altså en undtagelse. Jeg synes de får sådan et kedeligt udtryk uden æggestrygelsen, så hos mig får de et støg sammenpisket æg inden de sættes ind i ovnen – det vælger du selv om du vil gøre det ene eller det andet.
  • Jeg bager stort set alt mit bagværk ved almindelig varme – og ikke varmluft – og det gælder også hvedeknopper.
    Min ovn stiller jeg på 225 grader, hvilket giver brødet den der flotte gyldenbrune overflade som jeg holder af.
    Jeg bager hvedeknopperne i ca 15 minutter.
  • Til servering: Skær hvedeknopperne over, rist dem fx på en brødrister eller i ovnen og server med koldt smør (i rigelige mængder)
  • Rigtig god fornøjelse!
Bedøm opskriften
4,34 fra 3 vurderinger

(En bedømmelse og en kommentar er meget værdsat!)

Pin Del Udskriv
Fik du lavet opskriften?Tag mig gerne på IG med @majspassion eller brug #majspassion, hvis du laver mine opskrifter, det er så dejligt at se når I laver min mad!

Lidt omkring de varme hveder:

Varme hveder: En Traditionel Dansk Delikatesse

Varme hveder er en klassisk dansk godbid, der ofte spises i forbindelse med Store Bededag, en tidligere kristen helligdag, der nu er afskaffet. Men fordi St. Bededag er afskaffet som helligdag og fridag, behøver vi jo ikke afskaffe den hyggelige tradition med at spise varme hveder, vel?

Man skulle faste, indtil alle gudstjenester var overstået, og afholde sig fra arbejde, spil, leg og anden “verdslig forfængelighed”. Det var også forbudt at foretage rejser – dog med undtagelse for dem, der var ansat i postvæsnet.

Baggrund: Traditionen med at spise varme hveder på Store Bededag går langt tilbage i tiden og har dybe rødder i vores danske kultur. St. Bededag, fejres normalt den fjerde fredag efter påske.

Store Bededag startede allerede aftenen før. Klokken 18 skulle der ringes med kirkens største klokke, og så skulle “boder, kældre og kroer” som solgte drikkevarer lukke. Næste dag skulle alle komme i kirke – i ordentlig tid og ædru.
Man skulle faste, indtil alle gudstjenester var overstået, og afholde sig fra arbejde, spil, leg og anden “verdslig forfængelighed”. Det var også forbudt at foretage rejser – dog med undtagelse for dem, der var ansat i postvæsnet.

Kilde, Nationalmuseet

Ingredienser: Varme hveder er lavet af en simpel dej bestående af mel, gær, sukker, smør, mælk og æg. Disse ingredienser kombineres for at skabe en blød og elastisk dej, der efter hævning formes til små rundstykker og bages i ovnen.

Servering: Traditionelt serveres varme hveder varme med smør og en skive ost eller syltetøj på toppen. Den bløde og luftige tekstur af hvederne kombineret med den cremede smør og søde syltetøj giver en udsøgt smagsoplevelse, der får munden til at løbe i vand.

Variationer: Selvom traditionelle varme hveder er enkle og klassiske, er der også mange variationer og personlige præferencer, når det kommer til at nyde denne danske delikatesse. Nogle foretrækker at tilføje rosiner eller kardemomme til dejen for at give en ekstra smagsdimension, mens andre foretrækker dem helt enkle med smør og sukker på toppen.

Opskrift: At lave varme hveder derhjemme er en simpel proces, der kræver få ingredienser og lidt tid. Dejen æltes sammen, hvorefter den hæver, formes til små rundstykker og bages i ovnen, indtil de er gyldne og duftende. Herefter serveres de varme med smør og favorit toppings.

Varme hveder er ikke kun en lækker delikatesse, men også en vigtig del af dansk kultur og tradition. Og selvom St. Bededag nu er afskaffet som egentlig helligdag, virker det som om traditionen med at spise varme hveder fastholdes – og heldigvis for det!

Uanset om du nyder varme hveder som en traditionel del af Store Bededag eller bare som en lækker godbid til hverdagsbrug, er der ingen tvivl om, at disse bløde og luftige boller, er en ægte dansk klassiker, der fortjener at blive værdsat og nydt året rundt. Så næste gang du har lyst til at forkæle dig selv eller dine kære, hvorfor så ikke prøve at bage dine egne varme hveder derhjemme? Du vil ikke fortryde det!

Nem opskrift på HVEDER.
Del indholdet med nogen du holder af
Maj Schjøth
Maj Schjøth

Velkommen til MAJSPASSION, hvor jeg udlever min passion for lækker mad med masser af grønt og dejlig smag. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave dejlig mad til familie og venner. Det er blevet til en del opskrifter, som jeg nu vil dele med dig! Opskrifterne er lette at gå til, for mad skal ikke være kompliceret - og der vil være tips og tricks, så alle kan være med.

4,34 from 3 votes (1 rating without comment)
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments