Hveder- hvedeknopper eller varme hveder

hjemmebagte hveder – også til hverdag

Traditionen tro spiser vi varme hveder dagen før Store Bededag. Mange tror det er en religiøs tradition, men traditionen opstod dengang Store Bededag var en arbejdsfri dag – en bøn- og bodsdag. Derfor skulle bagerne også have mulighed for at holde fri – og voila de varme hveder blev opfundet!

Hos os spiser vi de store luftige boller året rundt og de smager lige skønt som friskbagte lige fra ovnen eller dagene efter, hvor de lige får en tur på brødristeren.

Hvedeknopper | Varme hveder

Vær den første til at vurdere!
Store luftige hvedeknopper, du kan nyde med smør dagen før Store Bededag – eller resten af året, for de smager bare fantastisk!
Antal: 20 stk

(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)

Ingredienser

Det skal du bruge til 20 stk.

  • 5 dl lillefingervarm minimælk
  • 50 gram gær
  • 2 spsk rørsukker
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk stødt kardemomme
  • 1 tsk vanillesukker
  • 2 stk æg (1 til dejen og 1 til pensling)
  • 100 gram smør
  • 800-850 gram hvedemel

Instruktioner

Sådan gør du:

  • Smelt smørret i en lille gryde og tilsæt mælken – den skal være lillefingervarm
  • Hæld blandingen over i røreskålen og rør gæren ud
  • Tilsæt sukker, kardemomme, vanillesukker og æg – rør det sammen
  • Tilsæt halvdelen af melet og rør det ud inden du tilsætter saltet
  • Sæt farten op på din røremaskine og lad maskinen ælte dejen godt og grundigt igennem.
    Tilsæt gradvist resten af melet, men kun lige det, dejen kan trække. Den skal være lind og blød. Når dejen slipper røreskålens kanter er den færdigæltet.
  • Dejen skal ikke forhæves, så du hælder dejen ud på et meldrysset bord og med en kniv deler du den i 20 lige store dele. Vej evt hele dejklumpen og del med 20 og vej hver enkelt bolle, så du sikrer et ensartet format. Det ser pænest ud, men betyder det ikke noget for dig, så tager du den bare på slump – smagen er jo den samme…
  • Form til fine boller og sæt dem ret tæt på hinanden på en bageplade beklædt med bagepapir. Jeg har ca 2-3 cm's afstand imellem, så passer det med 20 styks på ovnens dybe bageplade.
    Først nu skal dejen hæve – dæk dem til med et rent klæde og lad dem hæve et lunt sted i ca 1 – 1 1/2 time
  • Normalt pensler man ikke hvedeknopper, men her gør jeg altså en undtagelse. Jeg synes de får sådan et kedeligt udtryk uden æggestrygelsen, så hos mig får de et støg sammenpisket æg inden de sættes ind i ovnen – det vælger du selv om du vil gøre det ene eller det andet.
  • Jeg bager stort set alt mit bagværk ved almindelig varme – og ikke varmluft – og det gælder også hvedeknopper.
    Min ovn stiller jeg på 225 grader, hvilket giver brødet den der flotte gyldenbrune overflade som jeg holder af.
    Jeg bager hvedeknopperne i ca 15 minutter.
  • Til servering: Skær hvedeknopperne over, rist dem fx på en brødrister eller i ovnen og server med koldt smør (i rigelige mængder)
  • Rigtig god fornøjelse!
Bedøm opskriften
Vær den første til at vurdere!

(En bedømmelse og en kommentar er meget værdsat!)

Pin Del Udskriv
Fik du lavet opskriften?Tag mig gerne på IG med @majspassion eller brug #majspassion, hvis du laver mine opskrifter, det er så dejligt at se når I laver min mad!

Alle bagerier med respekt for traditionerne sælger hvedeknopper i dagene op til Store Bededag, men du kan også sagtens bage dem selv. Det er super let – og de smager pragtfuldt!

Vild med lækkert brød…?

Er du også vild med lækkert brød – og store luftige boller? Så vil du helt sikkert blive glad for mine andre opskrifter på boller. Herunder kommer nogle direkte links, som du måske får lyst til at afprøve:

Manitobaboller – luftige boller med sprød skorpe

Ciabattaboller – luftige med sprød skorpe og skøn smag

Hvedestykker – rustikke boller med surdej

Boller – luftige og bløde

Surdejsboller med maskmel

Juleboller – opskrift med kardemomme, rosiner og sukat

Del indholdet med nogen du holder af
Maj Schjøth
Maj Schjøth

Velkommen til MAJSPASSION, hvor jeg udlever min passion for lækker mad med masser af grønt og dejlig smag. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave dejlig mad til familie og venner. Det er blevet til en del opskrifter, som jeg nu vil dele med dig! Opskrifterne er lette at gå til, for mad skal ikke være kompliceret - og der vil være tips og tricks, så alle kan være med.

Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments