lækkert grydebrød med fuldkorn
Dejligt nemt æltefrit grydebrød med fuldkornsmel. Så nemt, for dejen skal blot røres sammen, stilles på køl natten over og bages i en brandvarm gryde.
Grydebrød med fuldkorn
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 6 dl koldt vand
- 10 g gær
- 2 spsk olivenolie
- 1 spsk flydende honning
- 350 g fuldkornshvedemel (Ønsker du et mere luftigt brød, kan du bruge 450 g Manitobamel og 250 g fuldkornsmel)
- 350 g manitobamel (eller andet god hvedemel med højt proteinindhold)
- 1.5 tsk salt
Instruktioner
- Rør alle ingredienser undtagen saltet rigtig godt sammen. Først herefter tilføjer du saltet og rører det godt ind i dejen.
- Dæk skålen til og stil den på køl i minimum 12 timer.
- Tag dejen ud af køleskabet.
- Sæt en ovnfast gryde ind i ovnen og varm den og ovnen op til 250 grader varmluft. Det er VIGTIGT at gryden opnår høj temperatur, da dejen ellers vil klistre fast til bunden. Jeg varmer ovn og gryde op i 30 minutter før jeg bager.
- Hæld dejen ud på et meldrysset bord og vend enderne ind over sig selv og spænd forsigtigt dejen op, ved at skubbe siderne ind under sig selv, så dejen får form af en stor stram bolle.
- Tag den varme gryde ud af ovnen og læg dejen ned i gryden. Snit evt et mønster i dejen, sæt låget på og stil gryden tilbage i ovnen.
- Bag den 30 minutter, herefter tager du låget af og sænker varmen til 225 grader, hvorefter du bager det færdigt i 10 minutter.
- Brødet er færdigbagt, når det slipper gryden uden problemer og lyder hult, når du banker det under bunden.
- Lad brødet køle af på en bagerist inden du skærer i det. Grydebrød er fryseegnet.
Andre lækre grydebrød
Tips til et godt grydebrød med fuldkornsmel
Dejen røres blot sammen på røremaskinen. Har du ingen røremaskine, kan du røre med håndkraft, da dejen er ret våd. Så skal den blot stilles på køl natten over og dagen efter er den klar!
I dagens opskrift, har jeg brug en fuldkornsmel der hedder Purpurhvede fra Kornby Mølle. Det er en rigtig lækker fuldkornsmel, der gir en skøn smag til brødet. Har du ikke lige netop den mel, kan du blot bruge en almindelig fuldkornshvedemel.
Jeg er ret vild med fuldkornsbrød, så jeg har brugt 50% hvedemel og 50% fuldkornsmel. Det er sundere og gir en dejlig smag, men gør også brødet mere kompakt. Ønsker du et luftigere brød, kan du justere på forholdet, så du bruger mere hvedemel i forhold til fuldkornsmel. Det har jeg skrevet ind i opskriften.
Det her skal du vide, før du bager dit første grydebrød
Hvis du ikke tidligere har bagt grydebrød, så kommer lidt lidt nyttige tips, så du får succes med dit bagværk.
- Den gryde du bruger skal have låg og naturligvis kunne gå i ovnen. Jeg bruger altid en støbejernsgryde der er emaljeret. Har du ikke sådan en gryde, kan du sagtens bage i en almindelig gryde. Men tjek lige, at der hverken er plastic eller træ på låg og gryde.
- Det er MEGET vigtigt, at gryden og ovnen varmes op i minimum 30 minutter før bagning. Er gryden ikke ordentlig varm, vil dejen hænge fast i gryden.
- Du må ALDRIG smøre gryden! Så ikke noget med at smøre den med smør eller olie.
- Er du usikker på, om du kan få brødet ud af gryden, så kan du lægge dejen over på et stykke bagepapir og lægge det ned i gryden. Men det burde ikke være nødvendigt, når blot gryden er brandvarm.
Sådan NU er du klar til at bage!