350gfuldkornshvedemel (Ønsker du et mere luftigt brød, kan du bruge 450 g Manitobamel og 250 g fuldkornsmel)
350gmanitobamel (eller andet god hvedemel med højt proteinindhold)
1.5tsksalt
Tilberedning
Rør alle ingredienser undtagen saltet rigtig godt sammen. Først herefter tilføjer du saltet og rører det godt ind i dejen.
6 dl koldt vand, 10 g gær, 2 spsk olivenolie, 1 spsk flydende honning, 350 g fuldkornshvedemel, 350 g manitobamel, 1.5 tsk salt
Dæk skålen til og stil den på køl i minimum 12 timer.
Tag dejen ud af køleskabet.
Sæt en ovnfast gryde ind i ovnen og varm den og ovnen op til 250 grader varmluft. Det er VIGTIGT at gryden opnår høj temperatur, da dejen ellers vil klistre fast til bunden. Jeg varmer ovn og gryde op i 30 minutter før jeg bager.
Hæld dejen ud på et meldrysset bord og vend enderne ind over sig selv og spænd forsigtigt dejen op, ved at skubbe siderne ind under sig selv, så dejen får form af en stor stram bolle.
Tag den varme gryde ud af ovnen og læg dejen ned i gryden. Snit evt et mønster i dejen, sæt låget på og stil gryden tilbage i ovnen.
Bag den 30 minutter, herefter tager du låget af og sænker varmen til 225 grader, hvorefter du bager det færdigt i 10 minutter.
Brødet er færdigbagt, når det slipper gryden uden problemer og lyder hult, når du banker det under bunden.
Lad brødet køle af på en bagerist inden du skærer i det. Grydebrød er fryseegnet.