Flæskesteg med sprød svær

Sådan laver du den perfekte flæskesteg med saftigt kød og sprød svær

Flæskesteg med sprød svær er indbegrebet af dansk julemad, men det er også en klassisk ret, der kan nydes året rundt. Den saftige steg med den uimodståelige, knasende svær er noget, de fleste drømmer om at mestre – og med denne opskrift er du godt på vej. Ved at følge enkle trin og bruge de rigtige ingredienser, kan du nemt få det perfekte resultat hver gang, uanset om du er nybegynder eller en erfaren kok.

Flæskesteg med sprød svær skåret i skiver

Flæskesteg med sprød svær

Vær den første til at vurdere!
Flæskesteg – Her får du min bedste opskrift på gammeldags flæskesteg med mørt og saftigt kød og perfekte sprøde svær. Prøv også som juleflæskesteg!
Antal: 4 personer

(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)

Samlet tid 2 timer

Ingredienser

  • 1.5 kg kamsteg
  • 2 spsk salt (Jeg bruger flagesalt)
  • 6 stk laurbærblade
  • 6 hele peberkorn
  • 0.5 ltr kogende vand
  • Evt 4 nelliker (særligt til jul) (kan udelades)

Instruktioner

  • Tænd ovnen på 200 grader varmluft eller 220 grader alm ovn
  • Tjek at sværen er ridset hele vejen igennem men endelig IKKE ned i kødet! Mangler der lidt så ridses de op med en lille skarp kniv.
  • Læg kamstegen med sværen NEDAD i en bradepande og hæld kogende vand på så sværen netop er dækket og fordel laurbærblade, sorte peberkorn og evt nelliker rundt om stegen. Stil flæskestegen ind i ovnen i 20 minutter.
  • Tag stegen ud af ovnen, vend den om, så sværen nu er opad og læg den over på en rist, der passer til bradepanden.
  • Sænk varmen til 180 grader varmluft eller 200 grader alm ovn.
  • Nu skal sværen saltes – og det er vigtigt for at opnår den sprøde svær.
    Jeg drysser godt med flagesalt eller fint salt henover hele sværen og masserer med hænderne saltet godt ned imellem sværene.
  • Sæt stegen tilbage i ovnen indtil den opnår en kernetemperatur på 65 grader. Det vil alt efter stegens størrelse tage omkring 1 time og 15 minutter.
  • Tag stegen ud og lad den hvilke i 20 minutter før du skærer den.
    Det er vigtigt, at stegen får lov at hvile utildækket, så sværen bevarer sin sprødhed samtidig med at saften blir i stegen.
  • Skær stegen i fine skiver med en eller to skiver svær pr skive. Drys evt med lidt flagesalt lige før servering.

Tips til opskriften

Tips til den bedste flæskesteg med sprød svær.
Det er vigtigt at stegen ligger lige. Ofte vil den ene side ligge højere end den anden og det skal vi undgå, hvis vi ønsker fine sprøde flæskesvær hele vejen. Læg lidt sammenkrøllet staniol under stegen, så den ligger lige.
Skulle det ske, at dine svær ikke er sprøde nok, kan du give dem ganske kort under grillfunktionen, men pas på de ikke brænder på!
Bedøm opskriften
Vær den første til at vurdere!

(En bedømmelse og en kommentar er meget værdsat!)

Pin Del Udskriv
Fik du lavet opskriften?Tag mig gerne på IG med @majspassion eller brug #majspassion, hvis du laver mine opskrifter, det er så dejligt at se når I laver min mad!

Andre opskrifter med flæskesteg

Flæskesteg i airfryer
Flæskesteg i airfryer – Nem og hurtig tilberedning og med garanti for saftig steg med sprød svær. En moderne opskrift med kort stegetid.
Se opskriften her
Flæskesteg med sprød svær tilberedt i airfryer
Flæskestegssandwich
Flæskestegssandwich – Lækker gourmet burger med flæskesteg med sprød svær lagt i blød bolle med dressing og tilbehør som agurkesalt og rødkål. Skal det være rigtig frækt, serverer du flæskestegssovs ved siden af.
Se opskriften her
Flæskestegssandwich serveret med rødkål, agurkesalat og chili mayo og flæskestegssauce som valgfrit supplement
Flæskestegssovs
Flæskestegssovs – Her får du min bedste opskrift på en nem og lækker sauce med stegesky, ribsgelé og fløde til flæskesteg og som julesovs.
Se opskriften her
Flæskestegssovs med ovnstegt flæskesteg med sprøde svær

Det skal du bruge til flæskesteg med sprød svær

Selvom mange tror, at det er rigtig svært at tilberede en saftig flæskesteg med sprød svær, så er det faktisk ganske enkelt og du skal kun bruge ganske få ingredienser. Dem gennemgår jeg her og skriver lidt om, hvad de hver især bidrager med:

  • Kamsteg: Jeg foretrækker at bruge kamsteg, når jeg laver flæskesteg. Du kan sagtens bruge en ribbensteg, hvis du foretrækker det. Kamsteg skæres af grisens kam, der er en mere mager udskæring, der så skal tilberedes mere nænsomt for ikke at blive tør. Derfor anbefaler vi at bruge stegetermometer og at du tager stegen ud, når kernetemperaturen er max 65 grader.
  • Salt: Flagesalt er særligt godt, når du skal lave sprød svær, da det har større krystaller, som hjælper med at trække fugten ud af sværen. Dette er nøglen til at få den knasende overflade, som gør flæskestegen så populær. Saltet hjælper også med at forstærke kødets naturlige smag. Har du ikke flagesalt, kan du bare bruge helt almindeligt fint salt.
  • Laurbærblade: Laurbærblade tilføjer en let krydret aroma til stegen. De bliver lagt ned i rillerne i sværen, hvor de langsomt afgiver deres smag under stegningen. Det giver en mild, men karakteristisk duft og smag til retten.
  • Nelliker: Nelliker er et af julens krydderier. Skal du bruge flæskestegen til julemiddagen, kan du sætte nogle nelliker ned i sværen sammen med laurbærbladene. Så spreder der sig den dejligste duft af jul i køkkenet på ingen tid.
  • Vand: Vandet i bunden af bradepanden under stegningen hjælper med at holde stegen saftig og forhindrer den i at tørre ud. Vandet sikrer også, at ovnens temperatur holdes stabil, hvilket er vigtigt for både kødets og sværens perfekte tilberedning. Du skal endelig ikke smide vandet ud – det skal danne basen for den dejlige flæskestegssovs.
Flæskesteg med sprød svær og flæskestegssovs

Hemmeligheden bag den sprøde svær

Den sprøde svær er uden tvivl det, der gør flæskestegen til noget særligt. For mange er det sværens knasen, når du tager en bid, der afgør, om stegen er en succes. Her er hemmeligheden bag en perfekt sprød svær: Det handler om både forberedelse og teknik.

Som hovedregel har slagteren allerede snittet sværen. Ellers starter du med at ridse sværen i lange, parallelle snit, der går ned til kødet, men ikke længere. Det er vigtigt, at du ikke skærer for dybt, da det kan resultere i en svær, der skrumper for meget under stegningen. Gå stegen efter for “helligdage” og skulle det ske, at der er nogle steder, hvor slagteren ikke har fået snittet sværen grundigt nok, kan du med en skarp kniv lige snitte igennem sværen og fedtet, men endelig ikke ned i kødet!

Som noget nyt, lægger jeg kamstegen med sværen nedad i bradepanden og fylder kogende vand ved indtil sværen netop er dækket. Så sætter jeg den ind i den varme ovn ved 200 grader varmluft i 20 minutter. Nu tager jeg stegen ud af ovnen, lægger den på en rist og denne gang med sværen opad og så sætter jeg risten over i bradepanden med vandet.

Og først nu, skal der saltes. Salt er din bedste ven, når vi skal sikre en sprød svær! Og her er en af de tilfælde, hvor vi ikke skal spare på saltet. Massér rigeligt med flagesalt eller fint salt ind i rillerne, så det trænger ned til fedtlaget under. Saltet er med til at trække fugten ud af sværen og skabe den sprøde overflade.

Er din kamsteg højere i den ene siden end den anden, anbefaler jeg at du ruller lidt staniol sammen og lægger uden den lave side, så stegen ligger mere lige. På den måde får sværen en mere ensartet varmepåvirkning og blir sprød hele vejen over.

Når du steger flæskestegen, skal du sørge for, at ovnen i den sidste del af tilberedningstiden er varm nok til at give sværen den rigtige knas. Jeg sænker temperaturen til 180 grader indtil de sidste 15-20 minutter af tilberedningstiden. Det sikrer at den lidt magre kamsteg ikke blir tør og kedelig og sværen blir gylden og sprød.

Driller det alligevel, kan du tænde ovnens grillfunktion og give stegen nogle minutter under grillen. Her skal du dog holde øje hele tiden, så du ikke ender op med brændte svær i stedet for.

Flæskesteg med sprød svær tilberedt i ovn

Flæskestegens oprindelse og historie

Flæskesteg er en af de mest elskede retter i Danmark, og den har en særlig plads i hjertet af dansk madkultur – især i juletiden. Retten kan spores tilbage til gammeldags traditioner, hvor svinekød var en luksus, der ofte blev serveret ved festlige lejligheder. Oprindeligt blev flæskestegen tilberedt over åben ild, men med tiden har ovnstegning vundet indpas som den mest almindelige metode.

Flæskestegen har også en særlig religiøs betydning i den kristne kultur, hvor den blev en central ret ved julefrokosten, især i Norden. I dag er flæskestegen ikke kun forbeholdt julen, men kan også nydes ved andre festlige lejligheder – eller bare en hyggelig søndagsmiddag.

Flæskesteg med sprød svær tilberedt i ovn

Serveringsforslag til flæskestegen

Flæskesteg kan serveres på mange forskellige måder, men den klassiske servering inkluderer kartofler, brun sovs og rødkål. Hvis du vil gøre noget ekstra ud af det, kan du også lave brunede kartofler, som tilføjer en sødme, der balancerer flæskestegens salte smag.

En flot anretning kan gøre en stor forskel. Skær flæskestegen i skiver og arranger den på et fad sammen med sværen. Server gerne sammen med en frisk og sprød rødkålssalat med appelsin.

Tilbehør til den saftige flæskesteg

Når du serverer flæskesteg, er det oplagt at inkludere nogle af de klassiske danske tilbehør. Brunede kartofler, surt og rødkål er must-haves, når det gælder den traditionelle servering. Du kan også tilføje hjemmelavet agurkesalat eller æbleflæsk for at give et ekstra twist.

Brunede kartofler
Brunede kartofler – Her får du min opskrift på perfekt karamelliserede kartofler lavet på pande. Nyd dem året rundt, men særligt til julemiddagen.
Se opskriften her
Brunede kartofler
Flæskestegssovs
Flæskestegssovs – Her får du min bedste opskrift på en nem og lækker sauce med stegesky, ribsgelé og fløde til flæskesteg og som julesovs.
Se opskriften her
Flæskestegssovs med ovnstegt flæskesteg med sprøde svær
Hjemmelavet rødkål
Hjemmelavet gammeldags rødkål med ribsgelé – Min bedste opskrift på kogt rødkål der passer til alt lige fra frikadeller og medister og til Mortensaften og Jul med flæskesteg og and.
Se opskriften her
Hjemmelavet klassisk rødkål
Rødkålssalat med appelsin
Rødkålssalat med appelsin – Nem opskrift på frisk salat med rå rødkål, saftige appelsiner og sprøde nødder. Flot og farverig juleopskrift.
Se opskriften her
Rødkålssalat med appelsin serveret i salatskål
Julerødkål
Dejlig opskrift på julerødkål med æble, tranebær og julens dejligste krydderier. Perfekt til and, gås og flæskesteg.
Se opskriften her
Syltede agurker – agurkesalat
Syltede agurker – Nem og hurtig opskrift på dejlig hjemmelavet agurkesalat i eddikelage med peberkorn, laurbærblade og måske lidt frisk dild. Klassisk tilbehør til frikadeller, kylling, burger, flæskesteg og hotdogs.
Se opskriften her
Syltede agurker - hjemmelavet agurkesalat i glas

Vin- og ølanbefalinger

Flæskestegens fede og salte smag kræver en vin med god syre og friskhed. En rødvin som en Pinot Noir eller en fyldig Zinfandel kan komplementere smagen godt. Hvis du foretrækker øl, vil en mørk juleøl eller en hvedeøl med en let sødme og fylde fungere fantastisk til retten.

Ikke-alkoholiske drikke til flæskestegen

Hvis du vil servere noget uden alkohol til din flæskesteg, er der mange gode muligheder, som stadig kan løfte måltidet. En frisk æblemost med en anelse syre passer godt til den fede smag af flæskesteg. Du kan også prøve hyldeblomstsaft, som med sin blomsternote skaber en fin kontrast til retten. Hvis du vil være kreativ, kan du lave en hjemmelavet limonade med en smule mynte – det giver et frisk pift og balancerer fedmen i flæskestegen.

Flæskesteg med sprød svær skåret i skiver

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor bliver min svær ikke sprød?

Den sprøde svær kræver, at du bruger rigeligt salt og sikrer, at ovnen er varm nok. Hvis sværen ikke bliver sprød, kan det skyldes, at du ikke har ridset den korrekt, eller at temperaturen har været for lav. Du kan som ofte redde den ved at give flæskestegen god varme fra oven nogle minutter f.eks. med grillfunktionen.

Hvor lang tid skal flæskestegen stege?

En flæskesteg på ca. 1,5 kg skal stege i omkring 1,5 time ved 200 grader. Brug et stegetermometer for at sikre, at kødet når en kernetemperatur på 65 grader.

Del indholdet med nogen du holder af
Maj Schjøth
Maj Schjøth

Velkommen til MAJSPASSION, hvor jeg udlever min passion for lækker mad med masser af grønt og dejlig smag. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave dejlig mad til familie og venner. Det er blevet til en del opskrifter, som jeg nu vil dele med dig! Opskrifterne er lette at gå til, for mad skal ikke være kompliceret - og der vil være tips og tricks, så alle kan være med.

Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments