Gammeldags Fastelavnsboller med remonce og creme

Store bløde fastelavnsboller med lækkert fyld

“Fastelavn er mit navn, boller vil vi have, hvis vi ingen boller for, så laver vi ballade” – og vi vil ingen ballade, så jeg bager glad og gerne en portion gammeldags fastelavnsboller.

Traditionelt fyldes de gammeldags fastelavnsboller med kagecreme, men jeg har piftet opskriften lidt op og tilsat en lille smule remonce. Det gør dem bare endnu mere uimodståelige.

Fastelavnsboller med creme og remonce

4,50 fra 2 vurderinger
Skønne gammeldags fastelavnsboller fyldt med creme og remonce
Antal: 12 stk alt efter størrelse

(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)

Ingredienser

Det skal du bruge til dejen:

 • 50 gram gær
 • 1 spsk sukker
 • 1.5 dl sødmælk
 • 100 gram blødt smør
 • 1 nip salt
 • ½ tsk kardemomme
 • 2 stk æg (1 til dejen og 1 til pensling)
 • 350-400 gram hvedemel

Det skal du bruge til kagecremen:

 • 2.5 dl sødmælk
 • 4 stk. æggeblommer
 • 2 spsk sukker
 • 1 tsk vanillesukker
 • 1 spsk maizena

Det skal du bruge til remonce:

 • 100 gram blødt smør
 • 100 gram marcipan revet på den grove side af rivejern
 • 100 gram sukker

Det skal du bruge til glasuren:

 • 2 spsk flormelis
 • Lidt æggehvide (meget lidt)
 • 1 spsk cacaopulver eller nogle dråber rød frugtfarve
 • Pynt Hakkede usaltede pistacienødder eller hasselnøddeflager. Alternativt: Tivolidrys eller sukkerkugler med forskellige farver

Instruktioner

Start med at lave dejen klar:

 • Varm mælken op til den bliver lillefingervarm, opløs gæren heri og tilsæt sukker, æg og det bløde smør. Rør grundigt sammen hvorefter melet tilsættes lidt ad gangen.
  Det er meget vigtigt, at du kun tilsætter lige netop den mængde mel, som dejen har brug for, da bollerne bliver for kompakte, hvis der tilsættes for megen mel.
  Sæt dejen til hævning under et rent klæde 1 time eller til den er hævet til dobbelt størrelse.
  Lav imens remonce og cremen, der skal nå at køle af inden den kommes i bollerne.

Sådan laver du remonce:

 • Riv marcipanen på den grove side af rivejernet.
  Den revne marcipan, sukkeret og bløde smør (ikke smeltet) røres sammen. Jeg bruger bare rene hænder, det er det letteste.

Sådan laver du kagecreme:

 • Brug gerne en tykbundet kasserolle og et piskeris
 • Pisk i en skål æg, sukker, vanillesukker og Maizena sammen
 • Bring mælken i kog i den tykbundede gryde
 • Når mælken koger hælder du den under konstant piskning lige så stille over i æggeblandingen. Hæld derefter blandingen tilbage i gryden og lad massen få et lille opkog under konstant piskning. Så snart cremen koger tager du den af varmen, hælder den over på en tallerken (det sikrer hurtigere afkøling). Dæk cremen med husholdningsfilm helt ned på cremen, så den ikke trækker skind og stil den på køl.
  Skal du køle cremen hurtigt ned, kan du sætte den i fryseren.
  Lige inden du skal bruge cremen, røres den lind og lækker.

Sådan samler du fastelavnsbollerne:

 • Når dejen er færdighævet deler du den i 10-12 lige store stykker, trykker hver bolle ud så den bliver flad, lægger en lille klat remonce og kagecreme på midten og folder enderne sammen og derefter laver du et lille drej, så remonce og creme er helt lukket inde.
  Det er vigtigt, at bollen er helt lukket. Blot den mindste lille revne, vil gøre at creme og remonce løber ud under bagning – det ville være ærgerligt. Så brug lidt tid på at samle bollerne.
  Der er forskellige former på de gammeldags fastelavnsboller. Nogle foretrækker dem runde mens andre foretrækker dem mere firkantede. Det vil jeg lade være helt op til dig. Mine bliver runde.
  Lad dem hæve 30 minutter imens du varmer oven op til 200 grader (almindelig ovn).
  Pensel dem med et sammenpisket æg tilsat et nip salt.
  Bag bollerne i 12-15 minutter til de får en fin gyldenbrun overflade.
  Tag dem ud og sæt dem over på en bagerist til afkøling.
  Lav imens glasuren klar.

Sådan laver du glasur:

 • Glasuren laves ved at røre flotmelis sammen med ganske lidt æggehvide eller kogende vand. Tilsæt frugtfarve eller cacao efter smag og behag.
 • Når bollerne er helt afkølede sættes en lille tsk glasur på toppen af hver bolle og de drysses med hakkede pistacienødder eller hasselnøddeflager.
  Skal det være ekstra festligt kan de drysses med tivolidrys eller farvede sukkerkugler.
 • Rigtig god fornøjelse!

Videoopskrift

YouTube video
Bedøm opskriften
4,50 fra 2 vurderinger

(En bedømmelse og en kommentar er meget værdsat!)

Pin Del Udskriv
Fik du lavet opskriften?Tag mig gerne på IG med @majspassion eller brug #majspassion, hvis du laver mine opskrifter, det er så dejligt at se når I laver min mad!

Tip til opskriften

Lad evt børnene selv vælge farve på glasuren og lad dem pynte bollerne med nødder eller farvede sukkerkugler eller tivolidrys.

Jeg må indrømme, at herhjemme er vi ikke helt enige om, hvilken fastelavnsbolle, der er den rigtige. Jeg foretrækker helt klar den gammeldags, mens min søde mand helt klart foretrækker dem med wienerdej og masser af flødeskum. For at gøre ham glad, lavede jeg en opskrift med Fastelavnsboller af wienerdej med creme, remonce og hindbærskum. Er du også glad for flødeskum, så skulle du prøve dem – og lad dig ikke afskrække af wienerdejen. Den er faktisk meget nem at lave.

Du finder naturligvis også en opskrift på de populære svenske Semlor med mandelmasse og hindbærskum.

Hører du til dem, der ikke har tid og lyst til at bage, men alligevel gerne vil lave en hurtig og næsten hjemmelavet fastelavnsbolle, så skulle du helt klart prøve opskriften på de vildt lækre Croissant med fastelavnsfyld. Altså dem blir man hurtigt afhængig af, så nu er du advaret!

Gammeldags Fastelavnsboller med remonce og creme

Fastelavn er blevet børnenes fest….

Fastelavn er i dag i høj grad børnenes fest med udklædning, slik og godter der skal slåes ud af tønden. Men sådan har det ikke altid været og tidligere var det faktisk en fest for de voksne….

Her blev der indtil langt op i 1800-tallet holdt fastelavn med rigelige mængder alkohol, fest, dans og en rigtig levende kat i tønden. Katten symboliserede alt det onde, som man gerne ville beskytte sig imod.

I dag fyldes tønderne med slik og andre godter og den levende kat, er heldigvis afløst af en klippet ud af papir og de vilde fester er afløst af børnenes sang: “Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have, hvis jeg ingen boller får, så laver jeg ballade.”

Gammeldags Fastelavnsboller med remonce og creme

Vil du ha mere mad i dit feed…?

Er du også vild med lækker mad fyldt med smag, så er du havnet det helt rigtige sted!

Du kan følge mig på både InstagramPinterest og på Facebook, hvor jeg også deler min madpassion. På den måde, kan du altid holde dig opdateret med alt det nye herinde på bloggen.

Hvis du vælger at lave nogle af mine opskrifter, er du velkommen til at tagge mig på Instagram under #majspassion eller @majspassion. Har du lyst til det, så deler jeg gerne dit madfoto på min Storyline.

Rigtig god fornøjelse!

Gammeldags Fastelavnsboller med remonce og creme
Gammeldags fastelavnsboller med creme og remonce
Gammeldags Fastelavnsboller med remonce og creme
Gammeldags fastelavnsboller med creme og remonce
Opskrift på gammeldags fastelavnsboller
Del indholdet med nogen du holder af
Maj Schjøth
Maj Schjøth

Velkommen til MAJSPASSION, hvor jeg udlever min passion for lækker mad med masser af grønt og dejlig smag. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave dejlig mad til familie og venner. Det er blevet til en del opskrifter, som jeg nu vil dele med dig! Opskrifterne er lette at gå til, for mad skal ikke være kompliceret - og der vil være tips og tricks, så alle kan være med.

Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering
Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments