1spskcacaopulver eller nogle dråber rød frugtfarve
PyntHakkede usaltede pistacienødder eller hasselnøddeflager. Alternativt: Tivolidrys eller sukkerkugler med forskellige farver
Tilberedning
Start med at lave dejen klar:
Varm mælken op til den bliver lillefingervarm, opløs gæren heri og rør sukker, kardemomme, æg og det bløde smør i.
50 g gær, 1 spsk sukker, 1.5 dl sødmælk, 100 g blødt smør, 1/2 tsk kardemomme, 2 stk æg (1 til dejen og 1 til pensling)
Tilføj melet lidt ad gangen og herefter saltet. Afhængigt af hvilken hvedemel du bruger, kan mængden af mel variere lidt. Det er vigtigt at dejen er blød og at du ikke kommer for meget mel i, for det vil øge risikoen for både tørre og lidt kedelige fastelavnsboller eller at de revner under bagning, så fyldet flyder ud.
350-400 g hvedemel, 1 nip salt
Ælt dejen til den er blød og elastisk. Bruger du røremaskine skal den slippe skålens kanter.
Sæt dejen til hævning under et rent klæde 1 time eller til den er hævet til dobbelt størrelse.
Lav imens remonce og cremen, der skal nå at køle af inden den kommes i bollerne.
Sådan laver du remonce:
Riv marcipanen på den grove side af rivejernet.
100 g marcipan revet på den grove side af rivejern
Den revne marcipan, sukkeret og bløde smør (ikke smeltet) røres sammen. Jeg bruger bare rene hænder, det er det letteste.
100 g blødt smør, 100 g sukker
Sådan laver du kagecreme:
Brug gerne en tykbundet kasserolle og et piskeris
Pisk i en skål æg, sukker, vanillesukker og Maizena sammen
Når mælken koger hælder du den under konstant piskning lige så stille over i æggeblandingen.
Hæld derefter blandingen tilbage i gryden og lad massen få et lille opkog under konstant piskning.
Så snart cremen koger tager du den af varmen, hælder den over på en tallerken (det sikrer hurtigere afkøling). Dæk cremen med husholdningsfilm helt ned på cremen, så den ikke trækker skind og stil den på køl.Tip: Skal du køle cremen hurtigt ned, kan du sætte den i fryseren.
Lige inden du skal bruge cremen, røres den lind og lækker.
Sådan samler du fastelavnsbollerne:
Når dejen er færdighævet deler du den i 10-12 lige store stykker, trykker hver bolle ud så den bliver flad, lægger en lille klat remonce og kagecreme på midten og folder enderne sammen og derefter laver du et lille drej, så remonce og creme er helt lukket inde. Vigtigt: Det er vigtigt, at bollen er helt lukket. Blot den mindste lille revne, vil gøre at creme og remonce løber ud under bagning - det ville være ærgerligt. Så brug lidt tid på at samle bollerne.
Der er forskellige former på de gammeldags fastelavnsboller. Nogle foretrækker dem runde mens andre foretrækker dem mere firkantede. Det vil jeg lade være helt op til dig. Mine bliver runde.
Lad dem hæve 30 minutter imens du varmer oven op til 200 grader (almindelig ovn).
Pensel dem med et sammenpisket æg tilsat et nip salt og bag bollerne i 12-15 minutter til de får en fin gyldenbrun overflade. Tag dem ud og sæt dem over på en bagerist til afkøling.
Lav imens glasuren klar.
Sådan laver du glasur:
Glasuren laves ved at røre flormelis sammen med ganske lidt æggehvide eller kogende vand. Tilsæt frugtfarve eller cacao efter smag og behag.
2 spsk flormelis, Lidt æggehvide (meget lidt), 1 spsk cacaopulver eller nogle dråber rød frugtfarve
Når bollerne er helt afkølede sættes en lille tsk glasur på toppen af hver bolle og de drysses med hakkede pistacienødder eller hasselnøddeflager. Skal det være ekstra festligt kan de drysses med tivolidrys eller farvede sukkerkugler.
Pynt Hakkede usaltede pistacienødder eller hasselnøddeflager. Alternativt: Tivolidrys eller sukkerkugler med forskellige farver