Skønne, sprøde falafler
Falafler….jeg er VILD med dem og jeg holder af at variere krydderierne, så de bliver ved med at være spændende.
Vild med falafler, så prøv og de her lækre: Falafler med gulerod og halloumi
Falafler
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 200 gram tørre kikærter (du kan ikke bruge kikærter fra dåse i denne opskrift, da de er forkogte)
- 1 håndfuld bredbladet persille
- 2-4 spsk hvedemel eller kikærtemel
- 4 fed hvidløg
- 1 spsk tahin
- 1 stk æg
- ½ stk rød chili (alt efter hvor stærk den skal være)
- 1 tsk stødt korianderfrø
- 1.5 tsk spidskommen
- Lidt saft fra en citron
- Lidt flagesalt og friskkværnet peber
- Smagsneutral olie til fritering/stegning
Instruktioner
- Kikærterne skylles grundigt og sættes i blød natten over i rigeligt vand.Næste dag hældes vandet fra – husk at tjekket efter om der evt. skulle være småsten i.
- Hak chilien fint. Kikærter, den finthakkede chili og resten af ingredienserne køres til en ensartet fars i foodprocessoren.Juster med citronsaft og evt. lidt vand, hvis farsen bliver alt for tør.
- Form til små runde kugler i ca 4 cm diameter.
- Varm olien op og læg nogle stykker i ad gangen og friter dem til de er gyldne. Læg dem på over på køkkenrulle mens de andre steger.Er du ikke vild med friturestegning kan de også steges i rigeligt olie på panden eller en æbleskivepande (så blir de så fint runde). Du kan også vælge at stege dem i ovnen – så får du en sundere og lettere version, men ja smagen bliver heller ikke den samme, så det er lidt en smagssag.
- Server dem sammen med lune fuldkornsnaan eller disse skønne fladbrød, tzatziki, som fyld i en vegetarisk bowl.
Sådan frituresteger du i en gryde:
- Jeg kommer 1/2 – 1 ltr olie der tåler høje temperaturer i en høj gryde og varmer den op. Jeg bruger et sukkertermometer og når det viser 160 grader er olien klar. Du kan også bruge det gamle trick med at lægge en tændstik (uden svovl self) i og når olien syder omkring den, er den klar. Læg kun nogle få falafler i ad gangen og brug evt en madpincet til både at lægge dem i og tage dem op med eller en hulske. De er færdige, når de er blevet gyldenbrune og det går ret hurtigt. Læg dem over på noget køkkenrulle og dæk dem til, så de holder sig varme alt imens du steger en ny portion.Hav altid et låg lige ved siden af, når du arbejder med varm olie og forlad aldrig gryden! Skulle uheldet være ude og der går ild i olien, må du ALDRIG hælde vand på! Du lægger blot låget på og så kvæler det ilden.Olien du friterer i kan du genanvende 3-4 gange, hvis du sier urenhederne fra. Jeg hælder den blot igennem en finmasket si og over på en plastbeholder, der står mørkt og kølig indtil næste gang.Når jeg ikke vil genanvende olien længere, hælder jeg den i en beholder og afleverer den på min genbrugsstation. Bor du inde i byen ville jeg hælde den i en brugt mælkekarton og lægge den i affaldsspanden. Lad være med at hælde den i vasken!
Noter til opskriften:
I denne opskrift har jeg tilsat friskhakket chili – det er en smagssag og vil du gøre dem børnevenlige eller har du eller andre i familien sarte smagsløg, så kan du uden problemer udelade chilien.
Er du glad for koriander, kan du variere smagen ved at putte frisk koriander i og så halvere andelen af persille.
Jeg frituresteger mine og det gør jeg i en gryde, for det giver bare det bedste resultat. Herunder kommer lidt tip til, hvordan du kan gøre – og hvordan olien kan genanvendes og bortskaffes.
Friturestegning i en gryde – sådan gør du:
Jeg kommer 1/2 – 1 ltr olie der tåler høje temperaturer i en høj gryde og varmer den op. Jeg bruger et sukkertermometer og når det viser 160 grader er olien klar. Du kan også bruge det gamle trick med at lægge en tændstik (uden svovl self) i og når olien syder omkring den, er den klar. Læg kun nogle få falafler i ad gangen og brug evt en madpincet til både at lægge dem i og tage dem op med eller en hulske. De er færdige, når de er blevet gyldenbrune og det går ret hurtigt. Læg dem over på noget køkkenrulle og dæk dem til, så de holder sig varme alt imens du steger en ny portion.
Hav altid et låg lige ved siden af, når du arbejder med varm olie og forlad aldrig gryden! Skulle uheldet være ude og der går ild i olien, må du ALDRIG hælde vand på! Du lægger blot låget på og så kvæler det ilden.
Olien du friterer i kan du genanvende 3-4 gange, hvis du sier urenhederne fra. Jeg hælder den blot igennem en finmasket si og over på en plastbeholder, der står mørkt og kølig indtil næste gang.
Når jeg ikke vil genanvende olien længere, hælder jeg den i en beholder og afleverer den på min genbrugsstation. Bor du inde i byen ville jeg hælde den i en brugt mælkekarton og lægge den i affaldsspanden. Lad være med at hælde den i vasken!
———
TIP: Er du vild med falafler, så lav gerne en dobbelt portion. Den rå fars er fryseegnet. For at gøre det let, kan du forme de små boller og lægge dem i en fryseegnet beholder. Så skal de blot tøes op og en tur i olien eller på panden – og så er der lækker aftensmad også på en travl hverdag.