200gramtørre kikærter (du kan ikke bruge kikærter fra dåse i denne opskrift, da de er forkogte)
1håndfuldbredbladet persille
2-4spskhvedemel eller kikærtemel
4fedhvidløg
1spsktahin
1stkæg
½stkrød chili (alt efter hvor stærk den skal være)
1tskstødt korianderfrø
1.5tskspidskommen
Lidtsaft fra en citron
Lidtflagesalt og friskkværnet peber
Smagsneutral olie til fritering/stegning
Tilberedning
Kikærterne skylles grundigt og sættes i blød natten over i rigeligt vand.Næste dag hældes vandet fra - husk at tjekket efter om der evt. skulle være småsten i.
Hak chilien fint. Kikærter, den finthakkede chili og resten af ingredienserne køres til en ensartet fars i foodprocessoren.Juster med citronsaft og evt. lidt vand, hvis farsen bliver alt for tør.
Form til små runde kugler i ca 4 cm diameter.
Varm olien op og læg nogle stykker i ad gangen og friter dem til de er gyldne. Læg dem på over på køkkenrulle mens de andre steger.Er du ikke vild med friturestegning kan de også steges i rigeligt olie på panden eller en æbleskivepande (så blir de så fint runde). Du kan også vælge at stege dem i ovnen - så får du en sundere og lettere version, men ja smagen bliver heller ikke den samme, så det er lidt en smagssag.
Server dem sammen med lune fuldkornsnaan eller disse skønne fladbrød, tzatziki, som fyld i en vegetarisk bowl.
Sådan frituresteger du i en gryde:
Jeg kommer 1/2 - 1 ltr olie der tåler høje temperaturer i en høj gryde og varmer den op. Jeg bruger et sukkertermometer og når det viser 160 grader er olien klar. Du kan også bruge det gamle trick med at lægge en tændstik (uden svovl self) i og når olien syder omkring den, er den klar. Læg kun nogle få falafler i ad gangen og brug evt en madpincet til både at lægge dem i og tage dem op med eller en hulske. De er færdige, når de er blevet gyldenbrune og det går ret hurtigt. Læg dem over på noget køkkenrulle og dæk dem til, så de holder sig varme alt imens du steger en ny portion.Hav altid et låg lige ved siden af, når du arbejder med varm olie og forlad aldrig gryden! Skulle uheldet være ude og der går ild i olien, må du ALDRIG hælde vand på! Du lægger blot låget på og så kvæler det ilden.Olien du friterer i kan du genanvende 3-4 gange, hvis du sier urenhederne fra. Jeg hælder den blot igennem en finmasket si og over på en plastbeholder, der står mørkt og kølig indtil næste gang.Når jeg ikke vil genanvende olien længere, hælder jeg den i en beholder og afleverer den på min genbrugsstation. Bor du inde i byen ville jeg hælde den i en brugt mælkekarton og lægge den i affaldsspanden. Lad være med at hælde den i vasken!