Cookies – hjemmelavede Amerikanske chokolate chip cookies
Når jeg skal forkæle mig selv (eller andre), så bager jeg cookies. Ikke de sprøde småkager fra barndommen, men store, bløde, amerikanske cookies med masser af mørk chokolade og den helt rigtige crumble i midten. Jeg vender igen og igen tilbage til netop denne opskrift, fordi den er nem at lave, kræver få redskaber – og resultatet bliver altid lige i skabet.
Det bedste ved dem er, at de kan varieres i det uendelige. Jeg kan lave dem som mini-cookies til børnefødselsdag, store café-cookies til en hyggestund, eller bruge dem som dessert sammen med is. Og så elsker jeg, hvordan brun farin, vanilje og flagesalt spiller sammen og gør hver cookie til en lille oplevelse. Det er den slags opskrift, jeg altid vender tilbage til – og som jeg gerne deler med alle, der spørger efter “de der cookies, du plejer at bage”.

Cookies – amerikanske chokolate chip cookies
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 150 g blødt smør
- 125 g brun farin
- 125 g rå rørsukker eller muscovadosukker
- 1 æg str m
- 2 store tsk vanillesukker
- 50 g cacao
- 250 g hvedemel
- ½ tsk bagepulver
- 1 tsk natron (kan erstattes af bagepulver.)
- ½ tsk flagesalt
- 200 g mørk chokolade
Instruktioner
Sådan gør du:
- Tænd ovnen på 200℃ (over- og undervarme)
- Pisk smør, brun farin, sukker, vaniljesukker og æg godt sammen.
- Bland hvedemel, cacao, bagepulver, natron og flagesalt i en anden skål og tilsæt det dejen lidt efter lidt.
- Hak chokoladen groft og vend det i dejen.
- Sæt dejklatter af på bageplade beklædt med bagepapir. tryk dem lidt ned og sørg for at der er lidt plads imellem dem, da de flyder ud under bagning.
- Bag dem ca 10 minutter og tag dem ud af ovnen. Kanten skal være sprød og midten stadig lidt blød, så har de den helt rigtige konsistens.Cookies er meget bløde lige når de kommer ud af ovnen, men de bliver sprøde, når de afkøles.
- Lad dem stå et par minutter på bagepladen iden de flyttes over på en bagerist, hvor de afkøles helt.
Tips til opskriften

Sådan serverer jeg mine cookies
Der er næsten ikke noget tidspunkt, hvor en god cookie ikke passer ind. Jeg serverer dem både som en del af en hyggelig kaffepause, til børnefødselsdage, som en sød snack i madpakken, eller som dessert med is til. Det er virkelig en alsidig småkage, som alle elsker – store som små.
Hvis jeg laver dem som dessert, serverer jeg dem gerne sammen med en kugle vaniljeis eller saltkaramelis og lidt hakkede nødder. Kombinationen af den varme cookie og den kolde is er helt uimodståelig – lidt som en cookie sandwich, bare med åben top. Hvis jeg har gæster, anretter jeg dem nogle gange i små glas eller på desserttallerkener med friske bær og lidt flødeskum. Det ser flot ud og smager himmelsk.
Til børnefødselsdage laver jeg tit mini-cookies – små bidder, som børnene kan tage selv. Det er nemt, hyggeligt og giver mindre rod. Jeg plejer bare at bruge en teske som måleske og forme små kugler, som jeg sætter på bagepladen. Bagetiden skal selvfølgelig forkortes lidt, men de bliver lige så gode som de store.
Hvis jeg selv har bagt en stor portion og gerne vil holde dem friske, opbevarer jeg dem i en tætsluttende kagedåse med lidt bagepapir mellem lagene. De holder sig bløde i flere dage, især hvis der er lidt fugt i dejen fra brun farin og æg.
Og hvis jeg virkelig vil forkæle mig selv, luner jeg en cookie i mikroovnen i 10-15 sekunder og spiser den med en kop kaffe eller varm kakao. Det er som en lille varm krammer på en kold dag.
Ingredienser i cookies
Når jeg bager cookies, tænker jeg over hver eneste ingrediens. Alle elementer har deres helt særlige funktion, og det er netop sammenspillet mellem dem, der gør forskellen mellem en tør småkage og en blød, chewy cookie, der smelter på tungen.
- Smør
Jeg bruger blødt smør, som giver cookies deres fyldige og rige smag. Smørret hjælper også med at gøre midten blød og saftig, især hvis man ikke smelter det, men bare rører det blødt sammen med sukkeret. - Brun farin
Det her er én af de vigtigste ingredienser i mine cookies. Den brune farin tilføjer en karamelliseret dybde og giver samtidig fugtighed til dejen, som er det, der gør cookies dejligt chewy. - Rørsukker eller muscovadosukker
Jeg skifter nogle gange mellem de to, alt efter hvad jeg har hjemme. Muscovado giver en endnu mørkere og mere intens smag – næsten lidt lakridsagtig – mens almindeligt rørsukker også gør arbejdet godt og tilfører lidt knas i kanten. - Æg
Ægget binder dejen sammen og giver struktur. Ét enkelt æg er rigeligt her, fordi vi vil holde cookies lette og ikke for kage-agtige. - Vaniljesukker
Vaniljen spiller godt sammen med chokoladen og fremhæver smagen i de øvrige ingredienser. Jeg bruger altid en god vaniljesukker, eller nogle gange en hjemmelavet blanding med vaniljekorn. - Cacao
Den usødede kakao giver cookies en intens og lidt bitter chokoladesmag, som balancerer alt det søde. Det gør også farven mørkere, hvilket giver en mere luksuriøs cookie. - Hvedemel
Melet danner grundstrukturen i dejen. Jeg bruger helt almindeligt hvedemel, som gør cookies stabile, uden at de bliver for kompakte. - Bagepulver
Bagepulver hjælper cookies med at hæve en smule og få en let, luftig konsistens. Jeg kombinerer det med natron, fordi de to sammen giver den perfekte balance mellem hævning og chewy midte. - Natron
Natron reagerer med de sure komponenter i dejen (f.eks. brun farin) og er med til at give sprødhed i kanten. Hvis jeg ikke har natron, kan jeg godt bruge lidt ekstra bagepulver i stedet – men resultatet bliver lidt anderledes. - Flagesalt
Jeg drysser altid lidt flagesalt i dejen – det løfter chokoladesmagen og giver en perfekt kontrast til det søde. Nogle gange drysser jeg også lidt ekstra ovenpå inden bagning. - Mørk chokolade
Chokoladen er naturligvis stjernen i denne cookie-opskrift. Jeg bruger 70% mørk chokolade og hakker det selv, så jeg får både små stykker og store chunks, der smelter i munden. Du kan også bruge chocolate chips, hvis det skal gå hurtigt, men jeg synes, det bliver bedst med rigtig god, grofthakket chokolade.
Mine bedste tips til perfekte cookies
Efter mange bageforsøg og småjusteringer har jeg fundet frem til nogle tips, der virkelig gør en forskel, når jeg laver cookies. Det er de små detaljer, der forvandler en god cookie til en fantastisk en af slagsen – sådan en, hvor alle spørger om opskriften bagefter.
Jeg laver dem gerne så de bliver lidt brownie-agtige i midten og det kræver, at man holder ret godt øje med dem under bagningen, hvor de hellere må for en smule for lidt end for meget.
Mange bager der cookies med almindeligt sukker, men her vælger jeg en blanding af rå rørsukker og brun farin der giver kagerne en dybere smag og en mere sprød kant. Ind imellem erstatter jeg den rå rørsukker med muscovadosukker, der giver en endnu bedre smag.
Et af de vigtigste råd, jeg kan give, er at lade dejen hvile. Hvis jeg har tid, stiller jeg altid cookie-dejen i køleskabet i mindst en time – gerne natten over. Det giver smagene tid til at udvikle sig, og det gør også, at kagerne holder formen bedre under bagning. Jeg synes, det giver en sejere midte og en flottere kant.
Et andet trick er at tage smørret ud i god tid, så det bliver blødt, men ikke smeltet. Når smør og sukker bliver pisket godt sammen, bliver dejen luftigere og lettere at forme. Jeg bruger altid en røremaskine eller elpisker til at få den rette konsistens, men det kan også gøres i hånden med lidt ekstra tålmodighed.
Bagetiden er også altafgørende – og den afhænger af, hvordan du kan lide dine cookies. Jeg bager mine cookies i 8-10 minutter ved 180 grader varmluft, indtil kanten lige akkurat er fast, men midten stadig virker en smule ubagt. Når de køler af, sætter de sig perfekt og bliver dejligt bløde og chewy. Hvis du er til sprødere cookies, kan du give dem et par minutter ekstra – men pas på, de ikke bliver tørre.
Jeg bruger altid bagepapir og sørger for god afstand mellem cookies på pladen. De flyder ud under bagningen, og hvis de ligger for tæt, risikerer man én stor cookie (hvilket egentlig heller ikke er det værste i verden, men du ved, hvad jeg mener!).
Sidst, men ikke mindst: Jeg gemmer altid lidt hakket chokolade til at trykke ned i toppen af hver cookie lige inden bagning. Det giver dem det der look, hvor chokoladen ligger som små smeltede pools – og det ser bare lækkert ud.
