Butternut med fyld – en rigtig efterårsret!
En af de rigtig skønne ting ved efteråret er, at der er friske forsyninger af alskens græskar – og ikke mindst butternut.
Butternut er en af vores favoritter og vi laver dem både som her med fyld og ostetopping, som suppe eller skåret i tern som del af vegetariske gryderetter.
Deres milde smag gør dem meget børnevenlige og den smukke orange farve holder sig fint også efter tilberedning – en rigtig efterårsfarve!
Vegetarisk eller kød…?
Mange vælger et par kød-frie dage om ugen og det gir rigtig god mening at lave netop fyldte butternut vegetariske. Du kan finde en opskrift på en vegetarisk butternut med fyld her.
Du kan også vælge at udskifte den traditionelle oksefars med en plantefars. Så følger du blot opskriften nedenfor.
Vil du lave fyldet med animalsk protein, kan du bruge både okse, lam og kyllingefars – det er helt op til dig.
Valg af oste…..
Jeg køber altid hele stykker ost, som jeg selv river. Det giver en langt bedre kvalitet i forhold til den færdigrevne ost, hvor man godt kan blive lidt i tvivl om kvaliteten.
Oste jeg gerne anvender:
Parmesan – den ægte Parmigiano Reggiano er meget dyr, men en billigere udgave, der stadig smager rigtig godt er Grana Padano, der fåes i de fleste supermarkeder.
Vesterhavsost (Thise)
Fyrtårn – en ekstra lagret Vesterhavsost fra Thise
Grubelagret Ravost – også fra Thise
Mozzarella – gerne en god en af bøffelmælk
Forslag til Meal-prep
Fyldet egner sig godt som topping/fyld på masser af dejlige hverdagsretter som f.eks.
Pastaretter
Lasagne f.eks. spaghetti squash lasagnen
Fyldt butternut med kidneybønner
og meget, meget mere…..
Lav derfor hellere en dobbelt portion eller mere uanset om du bruger hakket kød, plantefars eller bønner.
Den er selvfølgelig også fryseegnet. Hæld det afkølede fyld i en fryseegnet beholder og put det i fryseren til næste gang du har brug for super nem og hurtig aftensmad.
Opskriften på de lækre butternuts med fyld kommer herunder.
Rigtig god fornøjelse!
Butternut med fyld
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
Det skal du bruge:
- 2 stk. mellemstore butternuts - vaskede, halverede og kerner fjernet.
- Lidt olivenolie
- 2 stk. mellemstore bananskalotteløg - fintsnittede
- ½ stk. solo-hvidløg - fintsnittet
- 1 håndfuld bredbladet persille - fintsnittet
- Tørrede krydderier Chipotle chili krydder, røget paprika, spidskommen, salt, friskkværnet peber
- 1 dåse kidneybønner - drænede og skyllede
- 400 gram hakket kød eller plantefars (På bloggen er der linket til andet opskrift med sorte ris og bønner.)
- 1 dåse flåede, hakkede tomater - 400 gram
- 2 håndfulde friskrevet ost - vesterhavsost, ravost eller hvad du foretrækker
Instruktioner
Sådan gør du:
Start med at bage dine butternuts
- Tænd ovnen på 200 grader
- Halver de vaskede butternuts og lav dybe snitmønstre i kødet, men pas på du ikke går igennem skallen.Placer de halverede butternuts med skindsiden nedad, dryp lidt olie på skærefladerne og drys med lidt salt og friskkværnet peber.Bag dem i ca 30 minutter eller til de er næsten møre. Tjekt med en gaffel eller kødnål
Lav imens fyldet/toppingen:
- I en stegegryde varmes lidt olivenolie og og løg samt hvidløg sauteres til løgene er klare.
- Tilsæt det hakkede kød/plantefars og steg det godt igennem
- Tilsæt nu de skyllede kidneybønner steg dem med en kort øjeblik inden du tilsætter de flåede, hakkede tomater samt krydderierne.
- Kog det hele godt igennem og lad gerne saucen koge ind, så der er mindst mulig væde tilbage.
- Smag til og juster evt. med ekstra krydderier.Da butternuts i sig selv er meget milde i smagen, må toppingen gerne være lidt ekstra spicy
Sådan laver du de fyldte butternuts
- Tag de færdige butternuts ud af ovnen og lad dem køle af et øjeblik
- Skrab med en ske kødet ud de bagte butternuts. Husk at der skal blive en kant og en bund tilbage.
- Butternut-kødet moser du let med en gaffel og tilsætter det kødfyldet, så intet går til spilde
- Fordel fyldet i butternuts'ene og drys med friskrevet ost
- Gratiner i ovnen i ca 10 minutter eller til osten er smeltet
- Tag de færdige butternuts ud af ovnen og drys med fintsnittet bredbladet persille lige inden serveringen.
- Fik du ikke brugt alt kødsacen..? Så put den i fryseren til næste gang du har brug for fyld eller topping. Se forslag i selve blogindlæget.
- Rigtig god fornøjelse!