En nem og lækker laksesalatsalat med varmrøget laks
Når jeg har lyst til noget hurtigt, smagfuldt og lidt luksuriøst, så laver min varmrøget laksesalat. Den er både frisk, cremet og har den helt rigtige balance mellem fedme og syre. Det er sådan en opskrift, jeg kan lave på under 10 minutter, og som alligevel føles som lidt mere end bare en almindelig pålægssalat. Jeg bruger den ofte som frokostret på et godt stykke rugbrød eller som fyld i en sandwich, når vi skal på udflugt. Det bedste ved salaten med den varmrøgede laks er, at den er lige så god dagen efter – hvis der altså er noget tilbage!

Varmrøget laksesalat
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 200 g varmrøget laks
- ½ potte frisk dild
- 2 syltede drueagurker (eller cornichoner)
- 2-3 store spsk creme fraiche 18%
- 1 stor spsk mayonnaise
- citronsaft (tilsmagning)
- salt (tilsmagning)
- friskkværnet peber (tilsmagning)
Instruktioner
- Hvis der er skind på den varmrøgede laks fjernes det og laksen smuldres mellem fingrene.
- Snit den friske dild fint og skær drueagurkerne i små tern.
- Rør creme fraiche og mayonnaise sammen og vend laks, dild og drueagurker i.
- Smag til med citronsaft, salt og friskkværnet peber.
- Opbevar laksesalaten på køl indtil servering og top den gerne med lidt frisk dild som pynt.

Sådan serverer jeg min varmrøget laksesalat
Der er flere måder at bruge denne salat med varmrøget laks på, og det er noget af det, jeg elsker ved opskriften – den er så alsidig! Når jeg laver den til frokost, serverer jeg den oftest på et godt stykke rugbrød, gerne med lidt ekstra dild eller en citronbåd ved siden af. Det er enkelt, men ser alligevel lidt luksuriøst ud – og så smager det bare fantastisk.
Hvis jeg har gæster til brunch eller frokost, laver jeg nogle små kuvertanretninger på små skiver ristet flute eller rugbrødschips. Det fungerer rigtig godt som en lille appetizer eller som en del af et større bord med forskellige småretter. Her pynter jeg gerne med lidt ekstra frisk dild på toppen – det ser så fint ud og understreger smagen.
Om sommeren bruger jeg ofte salaten som fyld i en sandwich med lidt sprød salat og agurk. Den er også super god som en del af en kold frokosttallerken sammen med f.eks. æg, rejer og lidt avocado.

Ingredienser i varmrøget laksesalat
Her får du en gennemgang af de ingredienser, jeg bruger i min røget laksesalat, og hvorfor de er vigtige for både smagen og teksturen.
- Varmrøget laks
Laksen er naturligvis hovedpersonen i salaten. Jeg bruger altid varmrøget laks, fordi den har en fast og saftig konsistens samt en dejlig røgsmag, der virkelig giver karakter. Hvis du har rester fra en hel varmrøget lakseside, er det oplagt at bruge her. - Frisk dild
Dild giver salaten en klassisk, nordisk smag og friskhed, som jeg ikke ville undvære. Jeg bruger gerne en hel potte, da jeg synes, den grønne urt både pynter og smager fantastisk sammen med fisken. - Syltede drueagurker eller cornichoner
De giver et lille syrligt og sprødt modspil til den bløde laks og den cremede dressing. Jeg hakker dem helt fint, så smagen fordeler sig godt i hele salaten. - Creme fraiche 18%
Jeg foretrækker creme fraiche med lidt fedme, da det giver en rund og mild smag uden at blive for tungt. Det er også med til at give dressingen den rette konsistens. - Mayonnaise
En stor skefuld mayonnaise sørger for at binde dressingen sammen og give den klassiske cremede tekstur. Jeg bruger gerne en god, fuldfed variant for bedste smag. - Citronsaft
Frisk citronsaft er helt afgørende for balancen. Den tilfører syre, som løfter smagen og giver salaten et frisk pift. Jeg smager mig altid frem, så det rammer lige dér, hvor det smager mest harmonisk. - Salt og friskkværnet peber
Til sidst smager jeg til med lidt salt og et godt drys friskkværnet peber. Det virker måske som en lille ting, men det er med til at fremhæve alle de andre smage i salaten.
Tips til den bedste laksesalat
Jeg har lavet den her varmrøgede laksesalat mange gange, og undervejs har jeg samlet nogle små tricks, der virkelig løfter smagen og gør salaten ekstra lækker. Først og fremmest synes jeg, det gør en stor forskel at rive laksen i mindre stykker med fingrene i stedet for at hakke den med en kniv. På den måde bevarer du teksturen og får nogle dejlige små bidder af laks, som giver mere smag i hver mundfuld.
En anden vigtig detalje er balancen i dressingen. Jeg starter altid med at røre creme fraiche og mayonnaise sammen og smager så til med citronsaft, salt og peber lidt ad gangen. Det er ikke sikkert, du behøver meget citronsaft – nogle gange er bare et par dråber nok – men andre gange skal der lidt mere til, især hvis laksen er meget fed. Jeg har fundet ud af, at det hjælper at lade salaten trække 10-15 minutter på køl, så smagene kan samle sig. Faktisk synes jeg, den smager allerbedst efter en lille time i køleskabet.
Hvis du er til lidt mere knas, kan du også tilsætte lidt finthakket rødløg eller kapers. Det er ikke nødvendigt, men det giver en ekstra dimension, især hvis du serverer salaten som pålæg. Jeg har også prøvet at drysse lidt sprød salat som hjertesalat eller feldsalat over lige før servering – det giver både farve og friskhed.

Jamen, Er det ikke en lakserilette?
Spørgsmålet opstod, da jeg lavede teksten til opskriften, for jo! Faktisk kunne laksesalaten lige så godt hedde lakserilette! I hvertfald hvis du kigger på de gængse opskrifter, så er der ingen forskel i hverken ingredienser eller hvad den serveres til. MEN hvis det skal være helt rigtigt, så er der faktisk en forskel på lakserilette og laksesalat. Her kommer det jeg fik forsket mig frem til:
Lakserilette
– laves ofte med koldrøget laks.
– indeholder som regel flødeost, ud over creme fraiche og/eller mayonnaise.
– serveres ofte som en delikat forret med brød eller små kiks.
Varmrøget laksesalat
– laves med varmrøget laks.
– har en cremet men løsere konsistens, og er lidt mere rustik.
– indeholder typisk creme fraiche, mayonnaise og citronsaft, og ofte urter som dild.
– serveres gerne som pålæg på rugbrød, i sandwich eller som en del af en frokostsalat.
Men uanset om vi kalder laksesalten for en varmrøget laksesalat eller lakserilette, så smager den bare FANTASTISK!

Ofte stillede spørgsmål
Kan varmrøget laksesalat laves dagen i forvejen?
Ja, og faktisk synes jeg, den smager endnu bedre dagen efter. Smagene når at trække sammen, og den bliver mere afrundet. Vent evt. med at tilsætte frisk dild, til lige inden servering, hvis du vil bevare farven og den friske smag.
Hvor længe kan den holde sig i køleskabet?
Salaten holder sig fint i op til to dage i en lufttæt beholder i køleskabet. Jeg plejer at spise resterne dagen efter, og den er stadig lækker og frisk.
Kan man bruge koldrøget laks i stedet for varmrøget?
Du kan godt bruge koldrøget laks, men det giver en helt anden konsistens og en lidt mere salt smag. Jeg foretrækker klart varmrøget laks, fordi den er mere fast og saftig – og så har den den der røgede dybde, som gør hele forskellen.
Kan laksesalaten fryses?
Nej, det vil jeg ikke anbefale. Konsistensen ændrer sig, og dressingen kan finde på at skille. Det er bedst at lave salaten frisk eller gemme den i køleskabet i et par dage.