Stræk og fold

Stræk og fold – Sådan undgår du at ælte

Foldeteknik eller Stretch and fold (stræk og fold) dækker over en helt fantastisk måde, hvor du i stedet for at ælte dejen, folder den så den blir blank og elastisk og fremfor alt, fyldt med masser af luftbobler. Det sker nemlig, fordi du ved at strække og folde dejen ind over sig selv, opbygger en stærk glutenstruktur. Og det er lige det vi går efter, når vi vil bage lækkert og luftigt brød. Så man kan uden at overdrive, sige, at her kommer et uundværligt bagetip til alle brødelskere!

Heldigvis er teknikken både nem og hurtig at lære. Se blot på det lille videklip her nedenfor. Så vil teknikken hurtigt blive din bedste ven, når du bager brød.

Elastisk dej fyldt med store luftbobler efter Stretch and fold - stræk og folde-teknik.

Stræk og fold – Sådan undgår du at ælte

Vær den første til at vurdere!
Denne metode anvendes til at udvikle glutenstrukturen i dejen uden traditionel æltning. Ved at strække dejen og folde den over sig selv opnår man en elastisk og luftig dej, hvilket er ideelt til bagning af brød som surdejsbrød og andre typer med høj hydrering.

(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)

Instruktioner

  • Inden dejen sættes til hævning, starter du på 1. omgang foldning.
  • Tag fat i en del af dejen (normalt nær kanten af skålen). Du kan også løfte op i midten af dejen som jeg gør i videoklippet.
  • Stræk den opad så langt, som glutenstrukturen tillader, uden at rive dejen. Du vil opleve, at for hver gang du folder, kan du strække dejen længere.
  • Fold den strakte del hen over resten af dejen.
  • Drej skålen og gentag processen 3-4 gange, indtil hele dejen er blevet arbejdet igennem.
  • Dæk skålen til og stil dejen et lunt sted. Gentag ny foldning hver halve time ialt 4 gange. Herefter koldhæves dejen helt som du plejer.

Videoopskrift

YouTube video
Bedøm opskriften
Vær den første til at vurdere!

(En bedømmelse og en kommentar er meget værdsat!)

Pin Del Udskriv
Fik du lavet opskriften?Tag mig gerne på IG med @majspassion eller brug #majspassion, hvis du laver mine opskrifter, det er så dejligt at se når I laver min mad!

Når du bruger Stretch and Fold, skal du blot røre ingredienserne sammen. Herefter lader du dejen hvile i skålen, tildækket og et lunt sted.

Efter 15-30 minutter laver du første omgang stretch and fold sådan her:

Med våde fingre løfter du op i dejen og trækker den ned over sig selv. Drej skålen og gentag 4 gange indtil du har arbejdet hele dejen igennem. Dæk skålen til og lad igen dejen hville.

Alt efter hvilken opskrift du bruger, skal dejen hvile 15-30 minutter imellem hver foldning.

Herefter skal dejen stilles i køleskabet, hvor den skal blive i minimum 12 timer.

Del indholdet med nogen du holder af
Maj Schjøth
Maj Schjøth

Velkommen til MAJSPASSION, hvor jeg udlever min passion for lækker mad med masser af grønt og dejlig smag. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave dejlig mad til familie og venner. Det er blevet til en del opskrifter, som jeg nu vil dele med dig! Opskrifterne er lette at gå til, for mad skal ikke være kompliceret - og der vil være tips og tricks, så alle kan være med.

Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments