Sommersalat
Skøn sommersalat med frisk frugt og en spicy carry-mango dressing som dressing eller dip. Det er bare nemt og lækkert – og så fungerer salaten perfekt som fyld i f.eks. pitabrød.
Sommersalat med frugt og spicy carry-mango salat
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 2 store håndfulde feldsalat, hjertesalat eller romainesalat
- ½ stk mango skåret i tern
- 1 håndfuld danske jordbær skåret i halve eller kvarte
- 1 stk avocado skåret i tern
- ½ håndfuld peanuts – saltede
- Lidt lynsyltede rødløg
- 1 pakke veggie nuggets fra Den Grønne Slagter (200 gram)
- 2 store grove pitabrød
- 1 portion spicy carry-mango dressing
Lynsyltede rødløg:
- 1 stk rødløg skåret i tynde ringe
- ½ stk økologisk citron – saften heraf
- 2 tsk sukker eller sødemiddel
Spicy carry-mango dressing:
- ½ stk godt moden og sød mango
- 2 store tsk græsk yoghurt
- ¼ tsk dijonsennep
- ¼ tsk gurkemeje
- Lidt carrypulver, gurkemeje og flagesalt til at smage til med (Carry er et blandingskrydderi, der alt efter producenten smger meget forskelligt og har forskellig styrke. Start med en lille smule og tilføj mere, efter smag og behag. Gurkemeje er udelukkende tilsat for den smukke farves skyld.)
Instruktioner
- Start med at lave de syltede rødløg:Citronsaft og rørsukker røres sammen og vendes (gerne med fingrene) med de tyndskårede løgringe. Sørg for at alle flader blir dækket. Lad dem stå og trække indtil i skal spise.
- Sådan laver du dressingen:Læg den godt modne mango ned i et lille blenderglas eller foodprocessor og kør den til en jævn og glat mangopure. Rør den græske yoghurt med carry, sennep, gurkemeje og flagesalt. Juster med ekstra krydderier efter smag og behag.Vend det hele sammen og smag til en ekstra gang.Tip: Skal det gå hurtigt – kan du først blende mangoen og herefter tilsætte de øvrige ingredienser. Men vær obs på, at dressingen blir mere flydende på denne måde.Opbevar eventuelle rester på køl i et glas med tætsluttende låg. Her kan den fint holde sig et par dage.
- Sådan samler du salaten:Steg nuggets 10 minutter til de er gennemvarme og sprøde på overfladen.Varm pitabrødene i ovn eller på brødrister.Tag et fad og fordel den grønne salat nederst. Fordel herefter mango, avocado og jordbær henover.Læg lidt lynsylrede rødløg på, skær de færdige nuggets i halve eller kvarte og fordel ca halvdelen på salaten og stil resten ind ved siden af i en lille skål.Drys til slut med lidt saltede peanuts og server salaten med den spicy carry-mango dressing og de lune pitabrød.
- Rigtig god fornøjelse!
Lidt om dressingen
Jeg går lige for tiden og nørkler lidt med nye dips og dressings til bloggen. Og jeg er ret vild med kombinationen af stærk carry og mango, så derfor lå det lige til højrebenet at lave en opskrift på en carry-mango dressing.
Men lige det med mango, kan være lidt svært, for er den ikke modnet nok, smager den af absolut ingenting. Og smager dine råvarer af ingenting, kommer det færdige resultat selvfølgelig heller ikke til at smage af noget – eller i hvertfald ikke af det, der var hensigten.
Jeg kalder mangoen for en primadonna-frugt. Simpelthen fordi den er så svær at vurdere – og der er ingen hjælp at hente i supermarkedets grøntafdeling (sorry to say).
Så her kommer lidt af mine dyrtkøbte erfaringer:
- Du kan som hovedregel IKKE modne en hård mango derhjemme. Den vil aldrig opnå den modenhed og dermed sødme, der kendetegner en god mango – og det er uanset, hvordan du opbevarer den og hvilken farve, den har.
- Er du så heldig at bo i nærheden af en rigtig grønthandler, vil dine chancer for at finde en MODEN mango være noget højere end i et supermarked.
- Mærk efter på mangoen – den skal give efter for et let tryk og det er helt ligegyldigt hvilken farve den har. En smuk rød mango kan være hård og umoden, mens en grøn og gul kan være sød og moden. Farven afhænger især af sorten (lige som med æbler).
- Rynker og små pletter på mangoens skind vidner blot om modenhed og dermed et højt sukkerindhold – lige det du går efter.
Til opskriften på carry-mango dressing, er det meget vigtigt, at du har fundet en godt moden og dermed sød mango. Har du ikke det, vil det både påvirke smagen på den færdige dressing, men også give dig problemer med at blende mangoen til pure. En hård og umoden mango er nærmest umulig at blende til en jævn og glat pure. Heldigvis er der i langt de fleste supermarkeder mango-tern på frost. De er egentlig beregnet til smoothies, men de fungerer super fint i dressings – og de er snittet af helt modne mangofrugter. Så kan du ikke finde en moden mango, så snup en fra frost i stedet for.