Snurrer med lækkert fyld…..
Snurrer er en genial opfindelse, der smager skønt til salater, supper, grillmad eller i picnickurven. Her er de fyldt med ramsløg og frisk mozzarella, der gør dem svampede og luftige – helt uimodståelige!
Snurrer med ramsløg og mozzarella
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
Det skal du bruge til dejen
- 4 dl minimælk
- 50 gram gær
- 1 spsk honning
- 50 gram smør
- 3 stk. æg (2 til dejen og 1 til pensling)
- 1.5 tsk flagesalt (evt lidt ekstra til drys)
- 700 gram hvedemel
- 200 gram grahamsmel
Det skal du bruge til fyld
- 15 blade friske ramsløgsblade
- 250 gram frisk mozzarella (2 kugler)
- Ca ½ dl olivenolie
- Lidt salt og friskkværnet peber
- Evt 1 stk. solohvidløg (smag på dine ramsløg – mangler de lidt smag kan du tilsætte ekstra frisk hvidløg til din "pesto")
Instruktioner
Sådan gør du…
- Start med at lave dejen sådan her:Varm mælken til den er lillefingervarm, læg smørret ned i mælken og lad det smelte. Tjek efter at temperaturen ikke er for høj for så dræber du gæren.
- Hæld mælk/smør op i røreskålen sammen med gær, honning og æg. Kør det et minuts tid på røremaskinen til gæren er rørt ud.
- Tilsæt melet lidt ad gangen. Jeg gør det at jeg tilsætter al grahamsmelet og halvdelen af hvedemelet og lader røremaskinen arbejde det godt igennem. Først her tilsætter jeg saltet og lidt efter lidt det sidste mel, hvis dejen kan tage det. Dejen skal være fugtig uden at være direkte våd.Mel er forskellig og der kan derfor ikke gives en helt præcis mængde. Når du anvender grovere melsorter som f.eks. grahamsmel, der indeholder mange fibre der suger væde, skal dejen være lidt mere fugtig end ved en ren hvedemel.
- Når dejen slipper skålens kant, dækker du den til og stiller den til hævning et lunt sted i en times tid eller til den er hævet til dobbelt størrelse.
Sådan laver du fyldet…
- Dræn væden fra mozzarellakuglerne, bræk dem i mindre stykker og læg dem ned i en minihakker eller foodprocessor.
- Riv ramsløgsbladene midt over og kom dem ned til mozzarellaen og tilsæt olie, salt og friskkværnet peber
- Kør til en ensartet cremet masse – smag til og tilsæt evt ekstra hvidløg, hvis du synes der skal mere hvidløgssmag til. Smag og behag er forskellig. Hos os foretrækker vi "pestoen" ret skarp, så jeg tilsætter et helt solohvidløg. Er du mere tilbageholdende med hvidløg, har du sikkert hvidløg nok i selve ramsløgene.
Så er det tid til at lave snurrene
- Drys lidt mel ud på bordet og rul dejen ud til en stor firkant. Vær omhyggelig med udrulningen, for om lidt skal du folde dejen og så er det rigtig træls, når kanterne ikke passer sammen.Jeg foretrækker at dejen er omkring 0.5 cm høj, så den ikke går i stykker, når der kommer fyld på.
- Smør fyldet ud og lad det endelig komme helt ud til kanterne, så du kan bruge hele dejen.
- Fold den øverste del af firkanten ned til den nederste kant og rul forsigtigt dejen lidt større uden at fyldet løber ud
- Skær dejen i lange strimler – jeg fik 14 strimler.Tag en strimmel og ca 1/2 cm fra den øverste kant skærer jeg med en skarp kniv et langt snit hele vejen igennem, så der ligesom kommer to ben.Hvert ben foldes over hinanden, så de bliver snoet hele vejen ned. Tag med to fingre fat om den øverste del og med den anden hånd snoes dejen rundt, så den ligner en snegl. Den sidste dej-ende putter du ned i hullet, så den bliver lukket
- Sæt dem over på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem hæve 30 minutter.
- Varm ovnen op til 200 grader (over- og undervarme)
- Pisk ægget sammen og pensl snurrene forsigtigt inden de bages i ca 20 minutter til de er fint gyldne.Ide: Du kan give dem et let drys flagesalt lige inden de kommer i ovnen. Det giver lige et ekstra pift.
- Lad dem køle en smule af inden de skal nydes!Tip: Husk de er fryseegnede!
Valg af meltype…..
Da jeg bruger disse snurrer som et madbrød, vælger jeg at udskifte en del af hvedemelet med et grovere variant – i dette tilfælde grahamsmel.
Ofte har bagværk lavet på grovere meltyper en tendens til at blive lidt kompakte og så blir de hurtigt tørre og kedelige. Det er virkelig ærgerligt, men sådan behøver det heldigvis slet ikke at være.
Når du bager med grovere meltyper, så tænk på, at dejen suger mere væde pga de mange fibre. Derfor skal dejen være lidt mere “våd” end ellers. Samtidig får du hjælp til at bevare fugtigheden i dine snurrer igennem mozzarellaosten, der sørger for at de bliver lækre svampede inden i.
De er fryseegnede….
Jeg bager gerne en stor portion, for de er heldigvis fryseegnede. På den måde, er der nemt og hurtigt tilbehør til salaten, suppen eller hvis madpakken gerne må være lidt ekstra lækker.
Varier osten og de friske krydderurter…
I denne opskrift har jeg valgt at bruge mozzarella som jeg har blendet sammen med ramsløg, olivenolie osv til en lækker cremet pesto.
Du kan naturligvis sagtens bruge andre oste som f.eks. rød cheddar og ramsløgene kan du udskifte med persille, rosmarin eller basilikum alt efter smag og behag.
De er super lette at “snurre”….
Det ser umiddelbart kompliceret ud med de der snurrer og det er lidt svært at forklare, hvordan de skal snurres, så det gir mening. Men jeg lover dig, at det er MEGET nemt.
I selve opskriften herunder, giver jeg en grundig forklaring. Er du alligevel helt lost, ligger der mange videoklip inde på youtube. De viser meget udførligt, hvordan det skal gøres og når du har lavet een, vil du helt sikkert tænke “Nåh, var det bare det”.
Rigtig god fornøjelse!