Hjemmelavet skinkesalat – fuglekvidder
Jeg laver næsten altid skinkesalat, når vi rammer de klassiske højtider som påske og jul – men også bare når jeg har en rest hamburgerryg eller skinke, der trænger til at blive brugt. Den her hjemmelavede skinkesalat smager ærligt talt meget bedre end den, jeg kan købe hos slagteren. Den er cremet, har masser af smag fra rødløg og purløg, og så kan jeg selv styre præcis, hvor syrlig eller fed jeg vil have den.
Jeg synes, det er sådan en taknemmelig pålægssalat at lave – og så passer den virkelig godt til rugbrød og som en del af et klassisk frokostbord. Skinkesalat er en ægte klassiker, men de fleste køber den i dag hos slagteren i stedet for at lave den selv – og det er egeneligt synd, for det er ganske nemt og hurtigt at lave en hjemmelavet fuglekvidder, som skinkesalaten kaldes hjemme hos os.

Skinkesalat
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 300 g skinke eller hamburgerryg (rest eller i tern.)
- 1 dl mayonnaise
- evt 1 spsk creme fraiche (kan udelades, men gir en friskere smag. )
- ½ tsk sennep
- 1 lille rødløg
- ½ bundt purløg
- salt (tilsmagning)
- friskkværnet peber (tilsmagning)
Instruktioner
- Hak skinken fint i en minihakker eller med en skarp køkkenkniv.
- Hak rødløget og purløgene fint.
- Rør mayonnaise med creme fraiche og sennep og vend skinke, rødløg og purløg i.
- Smag til med salt og friskkværnet peber.
- Skinkesalaten opbevares på køl, hvor den kan holde sig 2-3 dage. Pynt evt med lidt ekstra fintsnittet purløg ved servering.

Sådan serverer jeg skinkesalat – Fuglekvidder
Skinkesalat – eller fuglekvidder, som vi kalder den hjemme hos os, er oplagt til frokostbordet – og især til påske– og julefrokoster.
Jeg bruger den også tit i hverdagen, hvor jeg skærer en tyk skive rugbrød og lægger en stor skefuld skinkesalat og lidt ekstra rødløg og purløg på toppen. Det er min lille hverdagsluksus!
Så skinkesalaten er uundværlig på frokostbordet og særligt til påskefrokosten og julefrokosten. Her serverer jeg den sammen med friskbagt rugbrød og de andre klassiske pålægssalater som italiensk salat, hønsesalat, æggesalat og den uundværlige karrysalat, min mand bare ikke kan undvære til den marinerede sild. Jeg tror faktisk, at der ville lyde et ramaskrig, hvis jeg glemte skinkesalaten 🙂
Og så er skinkesalat også rigtig god i en sandwich. Forleden bagte jeg en portion bagels, der røg i fryseren. Da vi skulle på tur, lavede jeg sandwich med bagels, lidt salat, rødløg og en god klar skinkesalat – og jeg siger dig, de bragte lykke!

Andre klassiske pålægssalater
Vil du gøre lidt ekstra ud af week-endens frokost, lave julefrokost eller påskefrokost, vækker det altid glæde, når der kommer de gode klassiske pålægssalater ind på bordet – og særligt når de er hjemmelavede! Her kommer mine favoritter – og de er alle nemme at gå til:
Ingredienser i skinkesalat
Her er lidt om, hvorfor jeg bruger netop disse ingredienser i min opskrift – og hvad de hver især bidrager med:
- skinke eller hamburgerryg
Jeg bruger ofte resterne fra aftensmaden når vi har fået skinke eller hamburgerryg, men du kan også sagtens bruge skinketern fra supermarkedet. Den røgede smag fra hamburgerryg passer perfekt sammen med den cremede dressing, og giver skinkesalaten noget dybde. - mayonnaise
Det er her den cremede base kommer fra. Jeg bruger en god, fed mayonnaise, fordi det giver fylde og binder hele salaten sammen. Man kan godt bruge en light-version, men jeg synes, det går lidt ud over smagen. - creme fraiche (valgfrit)
Jeg tilføjer næsten altid en skefuld creme fraiche, fordi det gør dressingen lidt lettere og mere frisk. Det bryder fedmen fra mayonnaisen rigtig fint, og gør at salaten ikke føles for tung. - sennep
En lille smule sennep giver lige det lille pift, der løfter hele smagen. Det skal ikke være for meget – bare lige nok til at give en anelse syre og dybde. Jeg bruger som regel en mild dijonsennep. - rødløg
Rødløg giver både en mild skarphed og lidt sødme. Jeg hakker det meget fint, så det ikke overtager smagen, men stadig giver lidt bid og farve i salaten. - purløg
Purløg er en klassiker i skinkesalat, og med god grund. Den milde løgsmag og friske grønne farve gør virkelig noget godt. Jeg bruger gerne rigeligt. - salt og friskkværnet peber
Det er her, man virkelig kan smage forskellen. Jeg smager altid til med salt og peber til sidst, så det hele er afbalanceret. Friskkværnet peber giver en lidt mere aromatisk varme end almindelig stødt peber.
Sådan får jeg den bedste skinkesalat
For mig handler det om at få balancen mellem det cremede og det friske til at spille – og at tage sig tid til at hakke tingene ordentligt, så hver mundfuld har lidt af det hele.
En ting jeg har lært, er at ikke alle typer skinke fungerer lige godt. De meget våde, kogte skinkestrimler fra supermarkedet kan gøre salaten lidt vandet, så hvis jeg har mulighed for det, bruger jeg hellere skinketern og allerbedst er det, hvis der er en rest hamburgerryg fra aftensmaden.
Jeg har også fundet ud af, at den lille smule creme fraiche og sennep gør en overraskende stor forskel. Det lyder måske som en bagatel, men den syrlige friskhed fungerer rigtig godt som et modspil til den fede mayonnaise. Du kan naturligvis udelade både creme fraiche og sennep, hvis du ønsker den helt klassiske skinkesalat.
En anden vigtig ting er, at skinkesalaten har godt af at trække lidt tid. Jeg plejer at lave den en time eller to før servering og sætter den på køl, så smagene kan nå at samle sig. Men jeg venter altid med at drysse det sidste purløg over til lige inden servering – det holder farven frisk og grøn.
Vær opmærksom på, at skinkesalat har en begrænset holdbarhed og den skal altid opbevares i køleskabet. Rester, der har stået inde på frokostbordet bør altid kasseres.
Hvad er Fuglekvidder?
Ja, det er et godt spørgsmål – og faktisk er det da lidt underligt, at skinkesalat også kaldes “Fuglekvidder”. Men iflg historien skyldes det, at slagtermesteren i gamle dage brugte flere forskellige rester af kød, der blev puttet i. For at at sælge salaten bedre, valgte han at kalde den fuglekvidder, der henviser til, at det smagte så godt, at man kunne høre fuglene synge. Og ja, nu ved jeg ikke med dig, men når jeg spiser en rugbrødsmad med skinkesalat, så synes jeg faktisk, at jeg kan høre fuglene kvidre 🙂

Ofte stillede spørgsmål
Kan skinkesalat laves dagen før?
Ja, det kan den sagtens. Jeg laver den ofte dagen før, når jeg har gæster. Den smager faktisk endnu bedre efter en nat på køl, hvor smagene har haft tid til at sætte sig.
Hvor længe kan skinkesalat holde sig?
Skinkesalat holder i køleskabet i op til 3 dage. Opbevar den i en lufttæt beholder, så holder den sig frisk og smagfuld.
Kan skinkesalat fryses?
Nej, det vil jeg ikke anbefale. Mayonnaisen og creme fraichen vil sandsynligvis skille, og salaten vil miste sin cremede konsistens, når den bliver tøet op igen.