Endnu en dejlig mættende salat….
Her kommer dagens salat, hvor bunden er lagt med kål og bladsalat, avocado og sprøde kikærter og spicy søde kartoffelskiver.
Kålsalat med sød kartoffel, sprøde kikærter og saftig kylling
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
Det skal du bruge:
- 2-3 stk store færdigstegte kyllingebryster – gerne lune og skåret i skiver
- 1 stk. mellemstor aflang sød kartoffel – skrællet og skåret i 1 cm tykke skiver
- 1 brik forkogte kikærter – skyllet og drænet for væde
- 1-2 håndfuld kål – fintsnittet
- 1 håndfuld bladsalat – gerne mix af forskellige typer
- ½ håndfuld friske krydderurter – her er der anvendt frisk bredbladet persille – groftsnittet
- 1 håndfuld ruccolasalat (kan erstattes af vårsalat/feldsalat)
- 1 stk avocado – skåret i skiver
- Lidt olivenolie (til de søde kartoffelskiver/kikærter)
- Lidt flagesalt, friskkværnet peber, chipotle chili eller røget paprika
- Lidt friskrevet parmesanspåner (kan udelades, men smager bare skønt)
Instruktioner
Sådan gør du:
- Start med at lave de sprøde kartofler og kikærter – Tænd ovnen på 200 grader (alm ovn)Vend kartoffelskiverne i lidt olie og krydderier og fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag dem i 20 minutter, tag pladen ud af ovnen og tilsæt kikærterne sammen med lidt ekstra olie, hvis det er nødvendigt. Vend det hele godt rundt, så kikærterne får lidt af krydderierne fra de søde kartofler. Spred blandingen ud på bagepapiret og sæt pladen tilbage i ovnen – i ca 20 minutter eller indtil de søde kartofler er møre og kikærterne sprøde.Pas på de ikke bliver sorte i kanterne!Tag dem ud og lad dem køle lidt af.
Lav imens salaten klar:
- Fordel den fintsnittede kål, friske krydderurter og salatblade på et stort fad.
- Skær avocadoen over, tag stenen ud, med en ske tages avocadokødet ud og skæres i fine skiver, der fordeles over salaten. Dryp den evt med lidt lime eller citronsaft, så den ikke bliver brun at kigge på.
- Fordel de sprøde søde kartoffelskiver og kikærter i små grupper oven på salaten. Lad dem ligge lidt øverst, så de bevarer deres sprødhed.
- Skær de lune kyllingebryster i skiver og læg dem øverst eventuelt med en streg tahindressing oven på.
- Pynt med mikrogrønt (jeg har brugt rosenradiser), hvid sesam og riv nogle parmesanspåner henover – så er den klar til servering!
Nem vinaigrette: 4 spsk mild olivenolie, 2 spsk æbleeddike, 1/2 spsk dijonsennep, 2 tsk flydende honning, flagesalt, friskkværnet peber og evt lidt knust hvidløg. Hæld alt i et glas, skru låget på og ryst kraftigt til alt er blandet godt sammen.
Nem Tahin-dressing: Tahin (sesampasta) røres lind med citron eller limesaft og lidt vand. Smag den til med flagesalt, friskkværnet peber og evt lidt knust hvidløg. Du kan også blende din tahindressing med friske krydderurter, hvis du ønsker det.
- Rigtig god fornøjelse!
Jeg har valgt at toppe salaten med et par stegte kyllingebryster, der er krydret godt med en chicken rub.
Gør det nemt for dig selv – lav mealprep….
Efter at børnene er flyttet væk hjemmefra, spiser vi fortrinsvis store mættende salater som aftensmåltid. Ofte spiser vi vegetarisk, men når vi vælger animalske proteiner, blir det som oftest kylling.
For at blive fri for at stege kyllingebryster flere gange om ugen, steger jeg hver eller hveranden uge en stor portion, der blir krydret godt i fx Chicken Rub fra @EpicSpice. De afkølede kyllingebryster fryses ned i portioner, så de er hurtige at tø op på køkkenbordet (jeg har ingen mikroovn).
TIP: Havde du ikke lige lavet mealprep, men det skal gå hurtigt – så læg kyllingebrysterne på et skærebræt og skær dem med en skarp kniv horisontalt igennem. Så får du to flade kyllingebryster og dermed halveret tilberedningstiden.
Vegetarisk….
Foretrækker du din salat vegetarisk, kan du sagtens udelade kyllingebrysterne. Salaten er mættende i sig selv pga de sprøde kikærter, som du evt kan servere lidt ekstra af i en skål ved siden af.
Du kan også servere lune fladbrød eller et lækkert brydebrød sammen med. Så er du helt sikker på, at alle mand bliver mætte.
Friske krydderurter og mikrogrønt…
Begge dele er lige vigtige – og i min optik helt uundværlige!
Jeg bruger rigtig mange friske krydderurter både som topping, men også som supplement til bladsalaten/kålen, så de indgår i selve salaten. Her bruger jeg primært frisk dild eller bredbladet persille alt efter, hvad der passer ind.
Spirer og mikrogrønt har fundet vej ind i mange køkkener – og det med go grund. De er super sunde, smager skønt og så er de smukke for øjnene. Samtidig er de lette at lave hjemme i dit eget køkken, hvilket gør dem meget billigere – og friskere – end dem du køber ude i butikkerne.
Dressing….
Dressingen er også et vigtigt element i dine salater – og her er der meget stor forskel på, hvad der foretrækkes.
Nogle sværger til de cremede dressings lavet på f.eks. creme fraiche, friske krydderurter osv. Hører du til dem, kan du prøve enten min dressing med rosmarin og honningdijon eller dressing med esdragon. Begge dressings passer godt til kyllingen.
Foretrækker du en anden form, er der en klassisk vianigrette, hvor du ryster 4 spsk olivenolie sammen med 2 spsk æbleeddike eller citronsaft, 1 tsk dijonsennep, 2 tsk flydende honning og lidt flagesalt og friskkværnet peber.
Du kan også gøre som jeg, hvor jeg oven på de stegte kyllinger har lagt en streg tahin-dressing: Tahin (sesampasta) rørt lind med citron eller limesaft samt lidt vand og smagt til med knust hvidløg, flagesalt og friskkværnet peber. Jeg foretrækker min Tahindressing ret tyktflydende, så den bliver der, hvor den bliver lagt (om man så må sige). Ønsker du den mere tyndtflydende tilsætter du blot lidt ekstra citron/limesaft eller vand.
Måske har i også forskellige dressingpræferencer hos jer (som hos os), så væn dig til at servere dressings ved siden af, så alle selv kan vælge og forsyne sig.
Skal du gemme salatresterne til madpakke næste dag…?
Ofte vil du i salatopskrifter blive bedt om at vende din dressing i salaten og det er også en rigtig god ide, hvis du vel at mærke spiser hele salaten til det samme måltid.
Hos os laver jeg gerne en ekstra stor portion, så der er nem madpakke/frokost til dagen efter. Vil du gøre det samme, skal du endelig ikke vende dressingen i dine salater. En grov kålsalat kan fint klare det, men de fine spæde salatblade og krydderurterne blir slatne og kedelige – og dine avocadoskiver blir brune.
Vær også obs på at de sprøde kikærter ikke kan holde deres sprødhed til dagen efter, hvor de stadig smager krydret og godt, men desværre ikke længere er sprøde, når de har været iblandet salaten. Server evt de sprøde kikærter i en lille skål ved siden af – og put dem i en lufttæt beholder til opbevaring eller med i tasken som sund snack eller topping på madpakke-salaten.
Rigtig god fornøjelse! – opskriften kommer her nedenfor