Rabarberkompot

Rabarberkompot – en klassiker i mit køkken

Jeg laver rabarberkompot hvert eneste forår, så snart de første rabarber stikker op i haven. Der er noget helt særligt ved duften af de syrlige stængler, der langsomt simrer sammen med sukker og vanilje – det er ren nostalgi for mig. Det er en klassisk og gammeldags opskrift, der er nem, smager fantastisk, og så kan den bruges til alt fra morgenmad og desserter til bagværk. – og som tilbehør til f.eks. kylling. Opskriften er ikke bare min go-to i rabarbersæsonen – den er også en lille hyldest til alt det enkle og velsmagende i køkkenet.

Rabarberkompot - Hjemmelavet kompot med rabarber og vanilje.

Rabarberkompot

Vær den første til at vurdere!
Gammeldags og klassisk opskrift på kompot med rabarber og vanilje. Perfekt til kager, i desserter og som tilbehør til f.eks. kylling.
Antal: 6 personer

(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)

Forb. tid 5 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Samlet tid 20 minutter

Ingredienser

  • 400 g rabarber
  • 125 g sukker
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 1 spsk vand

Instruktioner

  • Vask rabarberne og skær dem i skiver.
  • Rabarber, sukker, vaniljesukker og vand bringes i kog i en gryde.
  • Sænk varmen og lad rabarberne simre i 10-15 minutter til de er kogt møre og lidt ud. Kogetiden afhænger af hvor store rabarberstykkerne er.
  • Smag kompotten til med ekstra sukker om nødvendigt.
  • Hæld kompotten på rengjorte glas og opbevar den i køleskabet, hvor den kan holde sig i ca 1 uge.
Bedøm opskriften
Vær den første til at vurdere!

(En bedømmelse og en kommentar er meget værdsat!)

Pin Del Print
Fik du lavet opskriften?Tag mig gerne på IG med @majspassion eller brug #majspassion, hvis du laver mine opskrifter, det er så dejligt at se når I laver min mad!
Rabarberkompot - Hjemmelavet kompot med rabarber og vanilje.

Ingredienser i rabarberkompot

  • rabarber
    Jeg bruger oftest vinrabarber, som har en flot rød farve og en dejlig mild smag. Når jeg laver kompot, skærer jeg dem i mindre stykker og sørger for at fjerne de mest træede ender. Hvis du bruger grønne rabarber, kan det være en god idé at justere sukkeret lidt op, da de ofte er mere syrlige.
  • sukker
    Sukkeret er med til at balancere rabarbernes naturlige syrlighed og give kompotten den sødme, som gør den så alsidig. Jeg plejer at smage til undervejs – nogle gange skal der lidt ekstra i, afhængigt af hvor modne rabarberne er. Jeg kan godt lide, at min rabarberkompot stadig har en lille syrlig kant, så jeg holder mig fra at gøre den alt for sød.
  • vaniljesukker
    Vaniljen er min hemmelige ingrediens – eller det ville den være, hvis det ikke var fordi jeg fortalte det til alle. Den giver kompotten en afrundet og varm smag, som passer utrolig godt til rabarbernes syrlige karakter. Hvis du har tid, så prøv engang at bruge kornene fra en halv vaniljestang i stedet – det løfter smagen endnu mere.
  • vand
    En enkelt spiseskefuld vand er alt der skal til for at sætte gang i processen, når kompotten begynder at koge. Jeg bruger kun lidt, fordi rabarberne selv frigiver en del væske. For meget vand kan gøre kompotten for tynd, så jeg holder mig til et minimum.

Mine bedste tips til rabarberkompot

Det er både nemt og hurtigt at lave rabarberkompot, så her kan alle være med! Alligevel får du lidt tips, som du måske kan bruge:

Du kan bruge både friske og frosne rabarber! Det er godt nyt til dig, der måske ikke har rabarber i haven og så gør det det også muligt at lave kompotten uden for sæson.

Der er meget stor forskel på de forskellige rabarber-sorter. Jeg har vinrabarber og jordbærrabarber, fordi de har sådan nogle smukke farver og er lidt mindre syrlige end de gammeldags rabarber. Du kan bruge alle slags rabarber, men vær opmærksom på, at de gammeldags rabarber får en mere brunlig farve under tilberedning. Så hvis du ønsker den samme smukke røde kompot, som den jeg viser på billedet, så skal du vælge jordbærrabarber.

Når du koger rabarberne, så skal de blot simre og ikke bulderkoge – og så er det vigtigt, at du ikke overkoger dem. De skal gerne koge lidt ud og blive bløde, men ikke så meget at det hele bliver til en ensartet mos. Jeg kan godt lide, at der stadig er lidt struktur tilbage – det giver en bedre fornemmelse i munden, og ser også flottere ud, hvis man serverer det som tilbehør til fx en kage eller dessert.

Jeg tilsætter vanilje i min rabarberkompot – for den dejlige smag! Tidligere brugte jeg vaniljestang, både vaniljekornene og den tomme vaniljestang. Den fiskede jeg først op inden kompotten blev fyldt på syltetøjsglas. Men i opskriften bruger jeg vaniljesukker, simpelthen fordi jeg synes at de ellers lækre vaniljestænger efterhånden er blevet så dyre, at de efterhånden kun bruges til særlige lejligheder, hvor de rigtig kommer til deres ret. Hvis du foretrækker at bruge en vaniljestang, så går du endelig med den – det er bare ekstra luksus.

Et andet trick, jeg tit bruger, er at lade kompotten trække lidt efter den er færdigkogt. Jeg lader gryden stå med låg på i 10-15 minutter, så smagene virkelig kan samle sig. Det giver en dybere og mere afrundet smag, især når man har vanilje i. Og hvis jeg ved, at rabarberne er ekstra syrlige, så smager jeg til med en anelse mere sukker – men altid først til sidst, så jeg ikke ender med en for sød kompot.

Hvis jeg har rabarber liggende, som begynder at blive lidt træede, skærer jeg blot de groveste dele væk og bruger resten. Det hele skal ikke være perfekt – jeg synes faktisk, det giver lidt charme, når kompotten er lavet på resterne fra haven eller køleskabet. Og skulle jeg have en rest stående, bruger jeg den tit i bagværk – for eksempel i en nem rabarberkompot-kage, der egentlig er en gammeldags rabarberkage i stil dem gammeldags æblekage, serveret med kagerasp og flødeskum i høje glas.

Rabarberkompot i ovn og airfryer

Jeg laver stort set altid rabarberkompot i en gryde på komfuret. Det synes jeg er lettest….måske fordi jeg laver mindre portioner over flere gange i løbet af foråret og sommeren. MEN hvis du skal lave en større portion og du foretrækker at bruge ovnen eller airfryeren, så er det naturligvis også en mulighed. Det blir så bare bagte raberber, men resultatet er stort set det samme som den klassiske rabarberkompot. Sådan gør du:

Du skyller og snitter rabarberne, vender dem i sukker og vaniljesukker og lægger dem i en lille bradepande eller kurven til din airfryer. Giv dem ca 15 minutter ved 200 grader. Vend dem rundt og brug dem i kager, desserter eller som tilbehør til f.eks. kylling. Rester opbevares i rengjorte glas på køl.

Rabarberkompot - Hjemmelavet kompot med rabarber og vanilje.
Del indholdet med nogen du holder af
Maj Schjøth
Maj Schjøth

Velkommen til MAJSPASSION, hvor jeg udlever min passion for lækker mad med masser af grønt og dejlig smag. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave dejlig mad til familie og venner. Det er blevet til en del opskrifter, som jeg nu vil dele med dig! Opskrifterne er lette at gå til, for mad skal ikke være kompliceret - og der vil være tips og tricks, så alle kan være med.

Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments