Kyllingefrikadeller

Nemme og saftige kyllingefrikadeller med masser af smag

Hvis du er på jagt efter en nem opskrift på lækre og saftige kyllingefrikadeller, så er du landet det helt rigtige sted. Denne opskrift er en af mine personlige favoritter, når aftensmaden skal være både sund og smagfuld – uden alt for meget besvær. Kyllingefars giver frikadellerne en let og mild smag, som hele familien kan lide, og med få simple ingredienser får du frikadeller, der både er saftige og møre. Du kan lave dem på stegepanden for den klassiske smag og sprøde overflade, eller bage dem i ovnen, hvis du vil spare på fedtstoffet og samtidig lave en større portion ad gangen. Uanset hvad, får du en nem og velsmagende løsning til både hverdagsmad og madpakker.

Kyllingefrikadeller - Klassiske hjemmelavede frikadeller med kylling

Kyllingefrikadeller

5 fra 1 vurdering
Nem opskrift på lækre og saftige frikadeller med kyllingefars du kan stege på panden eller i ovnen. Til madpakke og aftensmad.
Antal: 10 stk

(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)

Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Hviletid på køl 15 minutter
Samlet tid 40 minutter

Ingredienser

  • 400 g hakket kylling
  • 1 løg
  • 1 æg
  • 3 spsk hvedemel
  • Evt. ½ dl mælk (eller vand)
  • 1 tsk groft salt
  • friskkværnet peber
  • olivenolie

Instruktioner

  • Pil løget og riv det på et rivejern eller hak det fint.
  • Rør den hakkede kylling med groft salt.
  • Tilføj æg, hvedemel, revet løg og friskkværnet peber og evt. mælken lidt ad gangen og rør det sammen til en lind fars.
    Vurder om det er nødvendigt med mælk/vand i farsen, da hakket kylling kan være ret våd i sig selv.
  • Stil farsen på køl 15 minutter.
  • Form farsen til 10 nogenlunde lige store frikadeller. Jeg bruger en våd ske.
  • Steg dem i olivenolie ved middel varme i ca 7 minutter på hver side.

Tips til opskriften

Tips til opskriften:
Vil du bage kyllingefrikadellerne i ovnen, så læg dem på bagepapir og pensl dem let med olie – det giver stadig en lækker overflade. 200 grader i 20-25 minutter plejer at være passende, men hold øje med dem – ovne er jo forskellige. Og husk: de skal være gennemstegte, men ikke tørre.
Bedøm opskriften
5 fra 1 vurdering

(En bedømmelse og en kommentar er meget værdsat!)

Pin Del Print
Fik du lavet opskriften?Tag mig gerne på IG med @majspassion eller brug #majspassion, hvis du laver mine opskrifter, det er så dejligt at se når I laver min mad!
Kyllingefrikadeller - Klassiske hjemmelavede frikadeller med kylling

Ingredienser i kyllingefrikadeller

Her er, hvad de enkelte ingredienser bidrager med til opskriften:

  • hakket kylling: Den milde smag og magre struktur giver frikadellerne en lethed, som man ikke får med svinekød. Jeg foretrækker en fars med lidt fedtindhold (fx 7-10 %), så frikadellerne ikke bliver tørre.
  • løg: Giver sødme og dybde til smagen. Jeg river det fint, så det fordeler sig jævnt og ikke giver store stykker i den færdige frikadelle.
  • æg: Binder farsen sammen og giver en mere fast konsistens.
  • hvedemel: Hjælper med at samle farsen og giver en mere ensartet struktur. Kan erstattes med rasp, hvis du foretrækker det.
  • mælk: Gør farsen mere cremet og saftig. Du kan sagtens bruge vand, hvis du ikke har mælk – resultatet bliver stadig godt.
  • groft salt: Trækker smagen frem og er vigtig for både smag og struktur.
  • friskkværnet peber: Giver en mild varme og kant til smagen. Brug gerne lidt ekstra, hvis du kan lide lidt mere krydderi.
  • olivenolie: Bruges til stegning. Giver en let nøddeagtig smag og hjælper med at få en gylden overflade, hvis du steger dem på panden.

Vil du have flere grøntsager i, kan du rive lidt squash eller gulerod i farsen – det gør dem endnu mere saftige og børnevenlige. Har du ikke hvedemel, kan du også bruge havregryn, men så skal farsen gerne trække lidt længere tid, så det hele binder ordentligt sammen.

Sådan får du dine kyllingefrikadeller ekstra saftige

Der er et par små tricks, der virkelig kan gøre en forskel, når det gælder saftige kyllingefrikadeller. Først og fremmest handler det om at finde den rette balance i farsen. Kyllingekød er magert, så det har godt af lidt hjælp for ikke at blive tørt under stegning. En smule væske – som mælk eller vand – gør farsen blødere og bidrager til en saftigere konsistens.

Jeg plejer også at lade farsen hvile i køleskabet i mindst 15-20 minutter, inden jeg former frikadellerne. Det gør den lettere at arbejde med, og det hjælper ingredienserne med at binde bedre sammen. Hvis du har tid, kan du lade den stå endnu længere – det skader aldrig.

Når du steger frikadellerne, så vær opmærksom på varmen. For høj varme kan få dem til at blive for brune udenpå, før de er gennemstegte. Jeg starter med medium varme og skruer lidt ned, når de har fået farve. På den måde får du en sprød overflade og en saftig midte.

Vil du bage dem i ovnen, så læg dem på bagepapir og pensl dem let med olie – det giver stadig en lækker overflade. 200 grader i 20-25 minutter plejer at være passende, men hold øje med dem – ovne er jo forskellige. Og husk: de skal være gennemstegte, men ikke tørre.

Et lille ekstra tip: Du kan tilsætte en teskefuld sennep eller lidt hakkede krydderurter som persille eller purløg til farsen, hvis du vil give smagen et ekstra løft. Det gør dem endnu mere spændende – især hvis du serverer dem kolde i madpakken dagen efter.

Skal de steges eller i ovnen?

Både pandestegte og ovnbagte kyllingefrikadeller har deres fordele – det handler mest om, hvad du foretrækker, og hvad situationen kalder på. Jeg laver dem selv på begge måder, afhængigt af hvor travlt jeg har, og hvor mange jeg skal lave.

Stegte kyllingefrikadeller på panden får en lækker, gylden overflade og en lidt mere intens smag, fordi de får direkte kontakt med varmen. Det giver dem en sprød kant, som jeg virkelig godt kan lide – især når de lige kommer af panden og er rygende varme. Ulempen er, at det tager lidt længere tid, hvis du skal stege mange ad flere omgange, og du skal holde øje hele vejen igennem.

Ovnbagte kyllingefrikadeller er perfekte, hvis du vil lave en stor portion uden at stå og vende dem enkeltvis. Du lægger dem bare på en bageplade med bagepapir og pensler dem med lidt olie – så passer de stort set sig selv. Det er især smart, hvis du har gang i flere ting i køkkenet samtidig eller gerne vil gøre klar til madpakker.

Smagsmæssigt er der ikke den store forskel, hvis du sørger for at pensle dem med olie og give dem nok varme. Ovnen kan faktisk give en rigtig fin overflade, hvis du sætter dem lidt højere op i ovnen til sidst eller bruger varmluft.

Min løsning? Hvis jeg har god tid og gerne vil hygge mig i køkkenet, steger jeg dem på panden. Men når det skal gå stærkt – eller jeg skal lave mange – så ryger de i ovnen. Begge dele fungerer super godt!

Serveringsforslag og tilbehør

Kyllingefrikadeller er noget af det mest alsidige, jeg kender. Du kan servere dem på virkelig mange måder – og det gør dem perfekte til både hverdag og gæstemad. Når det skal være nemt, er de skønne på en rugbrødsmad eller i et pitabrød.

Hvis det er madpakker, jeg tænker på, laver jeg dem lidt mindre og pakker dem med gnavegrønt og en grovbolle – det er altid et hit. De smager faktisk næsten endnu bedre kolde dagen efter, fordi krydderierne rigtig har sat sig.

Vil du gøre lidt mere ud af det, så prøv at servere dem med en hjemmelavet kartoffelsalat. Det passer super godt til den milde smag i kyllingefrikadellerne og gør det til en mere mættende ret.

En anden favorit hjemme hos os er at bruge dem i pitabrød eller wraps med lidt grønt og en dressing – det er en god måde at få børnene til at spise flere grøntsager på. Og så kan du selvfølgelig altid lave en klassisk sovs og kartofler til, hvis det skal være helt traditionelt.

Kyllingefrikadeller med kartoffelsalat
Kyllingefrikadeller - Klassiske hjemmelavede frikadeller med kylling

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Kan kyllingefrikadeller fryses?

Ja, kyllingefrikadeller er meget velegnede til frysning. Pak dem evt i mindre portioner, så det er nemt at tage enkelte op til madpakker eller et hurtigt måltid.

Hvor længe kan kyllingefrikadeller holde sig i køleskabet?

De holder sig friske i op til 3 dage i en lukket beholder i køleskabet. Sørg for, at de er kølet helt af, før du lukker låget.

Kan man lave farsen dagen før?

Ja, du kan godt lave farsen dagen før og lade den stå i køleskabet natten over. Det gør den faktisk nemmere at arbejde med.

Del indholdet med nogen du holder af
Maj Schjøth
Maj Schjøth

Velkommen til MAJSPASSION, hvor jeg udlever min passion for lækker mad med masser af grønt og dejlig smag. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave dejlig mad til familie og venner. Det er blevet til en del opskrifter, som jeg nu vil dele med dig! Opskrifterne er lette at gå til, for mad skal ikke være kompliceret - og der vil være tips og tricks, så alle kan være med.

5 from 1 vote
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments