En hurtig simreret med kylling og årstidens svampe….
Jeg blev forleden spurgt, om jeg aldrig bliver træt af at spise kylling og det var super nemt at svare på, for nej, det gør jeg ikke.
Kylling kan tilberedes på uendeligt mange måder og mange af mine opskrifter har ganske rigtigt kylling som proteinkilde, men for mig handler det i virkeligheden mest om grøntsager.
I virkeligheden banker mit hjerte for grøntsagerne og kunne min mave tåle bønner og linser, brød osv spiste jeg stadig vegetarisk i hvertfald i hverdagene. Ser du tilbage på bloggens start, vil du tydeligt se, at der er sket en ændring.
For mig er kylling den proteinkilde, der fungerer bedst som alternativ til vegetarisk protein, men deler du ikke min glæde for kylling, kan langt de fleste af opskrifterne sagtens laves på både svin- og oksekød.
Den plantebaserede vej…
Du kan også vælge at lave retterne rent vegetarisk og erstatte kyllingekødet med f.eks. sorte bønner, der er mine favoritter (suk) og så naturligvis undlade at toppe med bacon.
Du kan også tilsætte quinoa, sorte ris eller et andet fuldkornsprodukt i gryderetterne og dermed opnå større og længere mæthed. Også her er mulighederne rigtig mange.
Valg af kylling…
Læser du med herinde vil du efterhånden vide, at jeg altid anbefaler at købe økologisk kylling og i hvertfald ALDRIG kylling der er tilsat lage. Hvad den lage skal gøre godt for andet end at få et produkt til at se ud af andet og mere end det i virkeligheden er, aner jeg ikke og du, som forbruger, betaler altså for…ja vand!
Valg af svampe…
Er du, ligesom som jeg, bange for selv at indsamle svampe, så bugner butikker og grøntsagsmarkederne lige nu med de skønneste svampe. Men pas på med hvilke du vælger. Hviderusland og Ukraine vil rigtig gerne ind på svampemarkedet og deres svampe ser også rigtig fine ud som de ligger der i bakkerne – og så er de tilmed meget billigere end de danske og svenske svampe. MEN, med Tjernobyl in mente, tør jeg ikke udsætte min familie eller mig selv for svampe dyrket i de områder. Og det gælder uanset hvor meget myndighederne siger, at der er kontrol over det. Nej tak, så hellere en lidt mere ydmyg dansk økologisk markchampignon. Så tjek lige varedeklarationen en ekstra gang – bare for en sikkerheds skyld.
Valg af tilbehør
Du kan vælge mange slags tilbehør til mine one-pots både efter årstid og kostretning.
Spiser du stivelse er kartoffelmos eller rodfrugtmos i den kolde tid et oplagt valg og ellers ris, bulgur eller spaghetti for den sags skyld.
Vil du gerne undgå stivelse kan du servere en stor blandet salat eller hvis du gerne vil have et varmt tilbehør lave stripetti-mos eller blomkålsris med et twist.
Rigtig god fornøjelse
Kylling a la vildtgryde med svampe, bacon og karamelliserede perleløg
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
Det skal du bruge:
- 1 kg kyllingebryst af en god kvalitet
- 1 pakke god bacon
- 3 stk mellemstore bananskalotteløg - fintsnittede
- ½ stk solohvidløg eller 2-3 alm fed
- 1 bakke økologiske champignoner eller de svampe du holder af - rengjorte og halverede
- 1 dåse/brik flåede, knuste tomater
- 1 tsk Herbamare eller anden bouillon
- 2-3 dl vand
- Evt lidt piskefløde eller madlavningsfløde
- 1 spsk Rotisseri Chicken Rub krydderiblanding fra Epic Spise eller tørret timian, rosmarin, chipotle chili og røget paprika
- Lidt salt og friskkværnet peber
- Lidt olivenolie eller smør til stegning
- 1 håndfuld perleløg evt fra frost
- 1 håndfuld bredbladet persille - fintsnittet til drys
Instruktioner
Sådan gør du:
- Start med at riste baconskiverne sprøde og gyldne.Læg dem over på fedtsugende papir - de skal først bruges som topping af den færdige ret.Lad eventuelle fedtrester blive i panden - de giver god smag til resten af retten.
- Tilsæt efter behov lidt ekstra fedtstof og steg kyllingebrysterne enten i hele stykker eller skåret i mindre stykker. Skal det gå lidt hurtigt, kræver de mindre stykker kortere stegning. Husk at kylling altid skal være gennemstegt. Her behøver du ikke stege kyllingekødet helt færdigt, da den senere kommer ned i saucen og koger med lidt, men der skal gerne være en fin og gylden stegeskorpe og især hvis du steger hele kyllingebryst, skal de næsten være gennemstegte for at være på den sikre side.Læg kyllingekødet over på en tallerken.
- Jeg rister altid svampene for sig selv fordi jeg gerne vil give dem lidt gylden farve, men har du travlt kan du riste dem sammen med løg og hvidløg - det er helt op til dig.
- Læg kyllingekødet tilbage i panden med de ristede svampe og løg/hvidløg og tilsæt vand, bouillon, de flåede tomater og krydderier. Tilsæt, hvis du ønsker det lidt fløde og lad det hele koge godt igennem, så saucen koger lidt ind og kyllingekødet bliver gennemstegt.
- Lav imens de karamelliserede perleløg:Smelt en lille smule smør i en pande og tilsæt perleløgene, når smørret bruser. Drys lidt sukker henover og lad dem simre under omrøring i ca 10 minutter til løgene er fint gyldne på alle sider og gennemstegte.
- Top den færdige kyllingegryde med fintsnittet bredbladet persille, de karamelliserede perleløg og den sprødstegte bacon.Server med rodfrugtmos, ris, stripetti-mos eller blomkålsris
- Rigtig god fornøjelse!