En rigtig klassiker – kartofler i fad
Kartoflen har trange tider. Mange fravælger kartoflen fordi den virker umoderne, er besværlig og får skyld for at give os vægtproblemer. Og det er faktisk rigtig synd – ikke kun for kartoflen….
Kartoflen indeholder ganske rigtigt meget stivelse, som gør at vi ikke bør spise samme antal kartofler som vores fysisk hårdarbejdende forfædre gjorde og stivelsen kan give gener, hvis man af helbredsmæssige årsager spiser antiinflammatorisk.
Men når det er sagt, så indeholder kartoflen rigtig mange gode egenskaber – herunder gode vitaminer og det er en billig og nem spise, der måske ikke behøver være på bordet hver aften, men helt at udelukke den, ville være en skam.
Jeg spiser ikke kartofler helt så ofte som jeg gerne ville, for jeg er vild med kartofler i alle dens afskygninger, lige fra en lille kogt kartoffel med masser af frisk timian, flagesalt og en klat smør til pommes fritter med mayo og det hele.
I dag har jeg hevet en rigtig gammel opskrift frem fra gemmerne – en rigtig mormor-udgave – og den kommer jeg til at lave flere gange i vinteren løb. Havde helt glemt, hvor godt den smagte.
Du skal bruge følgende:
- 1 kg kartofler
- 6 dl grøntsagsbouillon (jeg bruger Herbamare)
- Frisk timian
- Løvstikke (hvis du har)
- Flagesalt og friskkværnet peber
- Smør
Sådan gør du:
- Vask kartoflerne og fjern grimme pletter (forsøg at undgå at skrælle dem)
- Brug et mandolinjern eller en skarp kniv og skær kartoflerne i tynde skiver
- Smør et ildfastfald med smør
- Læg kartoffelskiverne lagvis og drys med frisk timian og evt løvstikke imellem lagene
- Hæld bouillon over, giv et par drej med peberkværnen og læg et par klatter smør oven på
- Bages ved 200 grader i ca 1 time
TIP: Har du små ildfaste “gryder” med låg kan du lave portionsanretninger.
Rigtig god fornøjelse!