Nemt og lækkert kartoffelfad med kødboller
Når jeg gerne vil lave noget nemt, lækkert og mættende til aftensmad, som hele familien gider spise, så er det her kartoffelfad med kødboller en af mine favoritter. Det hele tilberedes i ovnen, og resultatet er et cremet og gratineret fad, hvor kartoflerne suger smag fra bouillon, fløde og krydderurter, mens kødbollerne bliver saftige og gyldne. Det er sådan en rigtig alt-i-en ret, hvor man ikke behøver stå og jonglere med tre gryder og en pande. Og så er den fyldt med smag og gode råvarer – kartofler, grøntsager, kylling og ost i skøn forening. Det her er opskriften, du hiver frem, når du vil have god, hjemmelavet mad som hele familien vil elske.

Kartoffelfad med kødboller
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 700 g kartofler
- 2 røde snackpebre
- 1 stort løg
- 3 forårsløg
- 2 spsk friske krydderurter f.eks. timian, rosmarin og oregano
- 3-4 dl grøntsagsbouillon (kogende vand + terning)
- 2 tsk grov sennep
- 2 dl fløde (Alternativ: Madlavningsfløde)
- 1 håndfuld revet ost af mozzarellatypen (til gratinering)
- salt (tilsmagning)
- friskkværnet peber (tilsmagning)
Det skal du bruge til kyllingekødbollerne
- 400 g hakket kyllingekød (Alternativ: oksekød eller gris/kalv)
- 1 æg
- 1 tsk grov sennep
- 2 fed hvidløg – knust
- 1 lille løg
- ½ håndfuld revet ost af mozzarellatypen
- 2 tsk frisk rosmarin (alternativt: tørret)
- 1 tsk frisk oregano (alternativt: tørret)
- Lidt salt og friskkværnet peber
Instruktioner
- Tænd ovnen på 200 grader.
- Vask kartoflerne (de skal kun skrælles, hvis det er meget nødvendigt) og snit dem i papirstynde skiver f.eks. på et mandolinjern.
- Smør et stort ildfast fad eller en pande der kan gå i ovnen med lidt olivenolie og læg kartoflerne ned i fadet.
- Snit de øvrige grøntsager fint og læg også dem ned i fadet sammen med fintsnittede krydderurter. Vend det godt rundt.
- Opløs bouillonterningen i kogende vand og tilføj 2 dl (hold ca 1 dl tilbage til hvis det blir nødvendigt at tilføje ekstra væde).Stil fadet ind i den varme ovn i 30 minutter til kartoflerne er næsten møre.
- Lav imens farsen til kyllingekødbollerne:
- Alle ingredienserne til kyllingekødbollerne lægges ned i et stort fad og æltes sammen med rene hænder. Farsen blir ret blød!
- Tag fadet med kartoflerne ud af ovnen og fordel kyllingekødbollerne ovenpå.
- Rør fløde med grov sennep, salt, friskkværnet peber og evt lidt ekstra fintsnittede krydderurter og hæld blandingen over kartoflerne.
- Slut af med at fordele den sidste rest af den revne ost henover kartoflerne, men uden om kødbollerne.
- Stil fadet retur i den varme ovn i ca 20 minutter alt afhængig af, hvor store du har lavet dine kødboller. Da det er kylling, er det vigtigt at de er helt gennembagte!Prik med en gaffel og mærk om kartoflerne er møre og skær evt en kødbolle over og tjek at den IKKE er rød inden i.Tip: Oplever du, at retten tager for meget farve til sidst, så dæk fadet til med et stykke staniol.
- Vi nyder det dejlige kartoffelfad med en skål blandet salat med årstidens grøntsager.
Tips til opskriften
Ja, det fungerer rigtig godt. Du kan forberede hele fadet, sætte det på køl og så bage det på dagen. Det giver endda ekstra smag, når det får lov at trække lidt. Kan kartoffelfadet fryses?
Ja, du kan godt fryse resterne ned. Jeg anbefaler at varme det op i ovnen, så gratineringen bliver sprød igen. Hvor længe kan retten holde sig?
Den kan holde sig 2-3 dage i køleskabet i en lufttæt beholder. Det gør den også velegnet til madpakker eller nemme rester. Kan jeg bruge andet end kylling?
Ja, både hakket oksekød, svinekød eller plantefars kan bruges. Tilpas krydderierne lidt, hvis du skifter typen af fars. Hvilken kartoffeltype er bedst?
Kartofler der egner sig til ovn er bedst, men stort set alle kartofler kan bruges. Kan jeg lave den uden ost?
Ja, du kan sagtens udelade ost, hvis du vil lave en lettere version – men osten giver altså en ekstra lækker gratinering.
Videoopskrift


Ingredienser i kartoffelfad med kødboller
Her er en gennemgang af, hvad de enkelte ingredienser bidrager med i retten – og nogle små tips til variationer.
- Kartofler – De giver både fylde og struktur. Jeg bruger gerne faste kartofler som asparges- eller bagekartofler i skiver – de holder formen godt og suger den smagfulde væske uden at blive til mos.
- Røde snackpebre – De søde pebre giver farve og en mild sødme, der spiller godt sammen med de krydrede kødboller.
- Løg – Det almindelige løg danner smagsgrundlag i bunden af retten. Det giver dybde og umami.
- Forårsløg – De friske forårsløg drysses over og giver et mildt løgpift og lidt sprødhed.
- Friske krydderurter (timian, rosmarin, oregano) – Urterne er med til at give fadet den karakteristiske smag. Rosmarin og timian passer særligt godt til både kartofler og kylling.
- Grøntsagsbouillon – Den kogende bouillon er med til at gøre kartoflerne møre og binder smagen sammen. Du kan sagtens bruge kyllingebouillon i stedet.
- Grov sennep – Tilfører dybde og let syre – både i selve fadet og i kødbollerne.
- Fløde eller madlavningsfløde – Gør hele retten cremet og lækker. Du kan godt bruge en lidt lettere version, men fløden gør altså en forskel.
- Revet ost (mozzarellatype) – Bruges til gratinering og lidt i kødbollerne. Mozzarella giver en mild, smeltet overflade – du kan også blande med lidt cheddar for mere smag.
- Salt og friskkværnet peber – Smag til undervejs – især kødbollerne har godt af lidt ekstra peber.
Til kødbollerne:
Du kan lave kyllingekødboller, kødboller med hakket oksekød eller mere traditionelle kødboller med kombinationen hakket gris/kalv. Jeg foretrækker hakket kylling.
- Hakket kyllingekød eller oksekød, gris/kalv efter eget valg – Foretrækker du magert kød, der er mildt i smagen, så vælg hakket kylling eller hakket gris/kalv. Foretrækker du en mere bastant struktur med mere smag, så vælg hakket oksekød. Det hakkede kød får en dejlig smag af krydderierne og bliver dejligt saftigt i ovnen.
- Æg – Binder farsen sammen, så kødbollerne holder formen.
- Grov sennep – Igen et element, der giver smag og lidt kant til kødbollerne.
- Hvidløg og løg – Klassiske smagsgivere, der giver kødbollerne karakter.
- Revet ost – Gør farsen mere saftig og tilfører lidt fylde.
- Rosmarin og oregano – Giver den krydrede og let middelhavsinspirerede smag, der passer godt til retten som helhed.
- Salt og peber – Husk at smage farsen til, inden du former bollerne – eller lav en lille prøvedelle på panden, hvis du vil være sikker.

Sådan laver du det bedste kartoffelfad med kødboller
Der er nogle små tricks, der gør en stor forskel, når du laver det her kartoffelfad med kødboller. Jeg har efterhånden lavet det mange gange, og her får du mine bedste tips med på vejen:
Først og fremmest – kartoflerne. Det er vigtigt, at du skærer dem i tynde, ensartede skiver, så de bliver møre samtidig. Hvis de er for tykke, risikerer du, at de ikke når at blive helt gennemkogte i ovnen. Jeg plejer at bruge et mandolinjern – det går hurtigt, og skiverne bliver perfekte hver gang.
Når du forbereder kødbollerne, så rør farsen godt sammen, indtil den bliver lidt sej i konsistensen – det hjælper den med at holde formen. Du behøver ikke stege bollerne først; de bliver fint færdige i ovnen og suger samtidig lidt af den gode smag fra saucen. Men du kan også give dem en hurtig tur på panden, hvis du vil have ekstra farve på dem.
Et andet godt trick er at hælde den varme bouillon og fløde over kartoflerne, lige inden fadet ryger i ovnen. Det gør, at retten begynder at simre hurtigt og bliver færdig hurtigere. Og så er det vigtigt med osten – drys først den revne ost over fadet til sidst, så den ikke branker. Jeg lægger den på de sidste 10-15 minutter og skruer lidt op for varmen eller bruger grillfunktion, så det bliver lækkert gyldent og gratineret.

Sådan serverer jeg kartoffelfad med kødboller
Jeg serverer oftest kartoffelfadet, som det er – det er jo en komplet ret i sig selv med både grøntsager, kartofler og kød. Men en frisk grøn salat med en syrlig dressing passer også rigtig godt til, især hvis man gerne vil have lidt modspil til det cremede. Hos os er den hel enkle spidskålssalat med mormordressing altid et hit.
Har du rester, kan de sagtens gemmes. Faktisk smager retten næsten endnu bedre dagen efter, når smagene har fået lov at sætte sig. Du kan varme det op i ovnen eller mikrobølgeovn, og det holder sig fint et par dage i køleskabet.
Hvis du vil lave lidt variationer, er der masser af muligheder. Du kan sagtens bruge andre grøntsager end peberfrugt – prøv for eksempel porrer, squash eller aubergine. Eller tilføj lidt spinat i bunden af fadet for ekstra grønt. Du kan også bruge oksekød eller en plantefars til kødbollerne, hvis du vil skifte kylling ud – bare husk at justere krydringen lidt.
Hvis du ønsker en skarpere smag, så tilsæt lidt chili eller brug en mere smagfuld ost som vesterhavsost eller parmesan i gratineringen. Og skal det gå ekstra hurtigt en hverdagsaften, så kan du lave farsen og skære grøntsagerne dagen før – så er det bare at samle og bage på dagen. Det sparer tid og gør det hele lidt nemmere i en travl hverdag.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål
Kan retten fryses?
Ja, du kan godt fryse resterne ned. Jeg anbefaler at varme det op i ovnen, så gratineringen bliver sprød igen.
Kan retten laves dagen før?
Ja, det fungerer rigtig godt. Du kan forberede hele fadet, sætte det på køl og så bage det på dagen.
Hvor længe kan retten holde sig?
Den kan holde sig 2-3 dage i køleskabet i en lufttæt beholder. Det gør den også velegnet til madpakker eller nemme rester.
Kan jeg bruge andet end kylling?
Ja, både hakket oksekød, svinekød eller plantefars kan bruges. Tilpas krydderierne lidt, hvis du skifter typen af fars.
Kan jeg lave den uden ost?
Ja, du kan sagtens udelade ost, hvis du vil lave en lettere version – men osten giver altså en ekstra lækker gratinering.



Ofte stillede spørgsmål
Kan jeg bruge andet kød end hakket kylling?
Ja, du kan både bruge hakket svin, hakket svin og kalv eller lammekød, alt efter hvad du foretrækker.
Kan jeg tilsætte mel eller rasp for at gøre farsen mindre klistrende?
Ja i princippet kan du godt, men da det er kødboller hører mel og rasp ikke hjemme i opskriften. Prøv i stedet at forme kødbollerne med våde fingre.









