2spskfriske krydderurter f.eks. timian, rosmarin og oregano
3-4dlgrøntsagsbouillon (kogende vand + terning)
2tskgrov sennep
2dlfløde(Alternativ: Madlavningsfløde)
1håndfuldrevet ost af mozzarellatypen (til gratinering)
salt(tilsmagning)
friskkværnet peber(tilsmagning)
Det skal du bruge til kyllingekødbollerne
400ghakket kyllingekød(Alternativ: oksekød eller gris/kalv)
1æg
1tskgrov sennep
2fedhvidløg - knust
1lilleløg
½håndfuldrevet ost af mozzarellatypen
2tskfrisk rosmarin(alternativt: tørret)
1tskfrisk oregano(alternativt: tørret)
Lidtsalt og friskkværnet peber
Kokkens noter
Noter til opskriften:Kan retten laves dagen før? Ja, det fungerer rigtig godt. Du kan forberede hele fadet, sætte det på køl og så bage det på dagen. Det giver endda ekstra smag, når det får lov at trække lidt.Kan kartoffelfadet fryses? Ja, du kan godt fryse resterne ned. Jeg anbefaler at varme det op i ovnen, så gratineringen bliver sprød igen.Hvor længe kan retten holde sig? Den kan holde sig 2-3 dage i køleskabet i en lufttæt beholder. Det gør den også velegnet til madpakker eller nemme rester.Kan jeg bruge andet end kylling? Ja, både hakket oksekød, svinekød eller plantefars kan bruges. Tilpas krydderierne lidt, hvis du skifter typen af fars.Hvilken kartoffeltype er bedst? Kartofler der egner sig til ovn er bedst, men stort set alle kartofler kan bruges.Kan jeg lave den uden ost? Ja, du kan sagtens udelade ost, hvis du vil lave en lettere version – men osten giver altså en ekstra lækker gratinering.
Tilberedning
Tænd ovnen på 200 grader.
Vask kartoflerne (de skal kun skrælles, hvis det er meget nødvendigt) og snit dem i papirstynde skiver f.eks. på et mandolinjern.
Smør et stort ildfast fad eller en pande der kan gå i ovnen med lidt olivenolie og læg kartoflerne ned i fadet.
Snit de øvrige grøntsager fint og læg også dem ned i fadet sammen med fintsnittede krydderurter. Vend det godt rundt.
Opløs bouillonterningen i kogende vand og tilføj 2 dl (hold ca 1 dl tilbage til hvis det blir nødvendigt at tilføje ekstra væde).Stil fadet ind i den varme ovn i 30 minutter til kartoflerne er næsten møre.
Lav imens farsen til kyllingekødbollerne:
Alle ingredienserne til kyllingekødbollerne lægges ned i et stort fad og æltes sammen med rene hænder. Farsen blir ret blød!
Tag fadet med kartoflerne ud af ovnen og fordel kyllingekødbollerne ovenpå.
Rør fløde med grov sennep, salt, friskkværnet peber og evt lidt ekstra fintsnittede krydderurter og hæld blandingen over kartoflerne.
Slut af med at fordele den sidste rest af den revne ost henover kartoflerne, men uden om kødbollerne.
Stil fadet retur i den varme ovn i ca 20 minutter alt afhængig af, hvor store du har lavet dine kødboller. Da det er kylling, er det vigtigt at de er helt gennembagte!Prik med en gaffel og mærk om kartoflerne er møre og skær evt en kødbolle over og tjek at den IKKE er rød inden i.Tip: Oplever du, at retten tager for meget farve til sidst, så dæk fadet til med et stykke staniol.
Vi nyder det dejlige kartoffelfad med en skål blandet salat med årstidens grøntsager.