Hurtigt Grydebrød – uden koldhævning
Til alle jer, der gerne vil bage et lækkert grydebrød uden at ælte og vente, kommer her en bag-sammedag-opskrift. Helt klassisk med gær og hævning et par timer et lunt sted. Du får stadig et lækkert saftigt brød med sprød skorpe og dejlig smag. De store lufthuller må du så undvære. Er det et ok kompromis? Det håber jeg.
Er det første gang du skal bage grydebrød, så vil jeg anbefale dig at læse de nyttige tips, der kommer her nedenfor.
Hurtigt grydebrød
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 4 dl lunkent vand
- 25 g gær
- 200 g fint durummel
- 300 g hvedemel
- 1.5 tsk fint salt
- 1 spsk flydende honning (eller sukker)
Instruktioner
- Rør gær og honning ud i det lunkne vand.
- Tilføj herefter melet lidt ad gangen og rør til sidst saltet ind. Jeg kører dejen på en røremaskine, det er lettest, men har du ikke en røremaskine kan du godt røre den i hånden.
- Kør dejen indtil dejen slipper kanterne og bunden af røreskålen. Så dækker du dejen til og stiller den til hævning et lunt sted i 2-3 timer.
- Sæt gryden ind i ovnen og tænd ovnen på 250 grader varmluft. Det er MEGET VIGTIGT at gryden er brandvarm inden du bager med den. Jeg varmer gryden op 30 minutter inden jeg skal bage i den. På den måde undgår jeg at dejen hænger fast i bunden af gryden.
- Hæld forsigtigt dejen ud på et meldrysset bord og stram den op til en stor fast bolle. (se video i opslaget).
- Tag gryden ud af ovnen og læg dejen ned i gryden. HUSK: Du må ALDRIG smøre gryden! Har du lyst, kan du snitte eller klippe et mønster i dejen.
- Sæt låget på og stil gryden tilbage i ovnen 30 minutter. Løft herefter grydelåget af og bag brødet yderligere 15 minutter til det får en smuk gylden og sprød overflade.
- Jeg hælder forsigtigt brødet ud af gryden. Så undgår jeg at bræde hænderne på gryden meget varme sider. Lad brødet køle af på en rist inden du skærer i det.Grydebrød er fryseegnet!
Andre lækre grydebrød
et par nytte tips inden du bager
Er du ikke vant til at bage grydebrød, så vil jeg anbefale dig at læse nedenstående tips. Det er super nemt og enkelt at bage grydebrød, men der er lige nogle meget vigtige ting, du bør vide inden du går igang, så du får succes med dit brød:
- Den gryde du bruger skal have låg og naturligvis kunne gå i ovnen. Jeg bruger altid en støbejernsgryde der er emaljeret. En alm støbejernsgryde fungerer helt på samme måde.
- Har du ikke sådan en gryde, kan du sagtens bage i en almindelig gryde. Men tjek lige, at der hverken er plastic eller træ på låg og gryde. At en støbejernsgryde er at foretrække, skyldes at den holder bedre på varmen.
- Det er MEGET vigtigt, at gryden og ovnen varmes op i minimum 30 minutter før bagning. Er gryden ikke ordentlig varm, vil dejen hænge fast i gryden.
- Du må ALDRIG smøre gryden! Så ikke noget med at smøre den med smør eller olie.
- Er du usikker på, om du kan få brødet ud af gryden, så kan du lægge dejen over på et stykke bagepapir og lægge det med ned i gryden. Men det burde ikke være nødvendigt, når blot gryden er brandvarm.
Sådan NU er du klar til at bage!