Nemt og lækkert både som tilbehør til dine kødretter eller som et selvstændigt vegetarisk måltid på en bund af bladsalat.
Vi kender alle Hasselback kartofler. Her har jeg så skiftet kartoflerne ud med en butternut – og det blev virkelig lækkert!
Faktisk kan du bruge lige det madgræskar du ønsker som f.eks. hokkaido eller stripetti. Jeg synes blot det er lettest at lave snittene i en butternut.
Hasselback butternut
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 1 stk butternut squash
- 2 spsk olivenolie
- 2 spsk honning
- 2 tsk frisk citrontimian (du kan også bruge friske salvieblade – fintsnittede)
- ½ tsk Dijonsennep
- Lidt flagesalt og friskkværnet peber
- 1 håndfuld Hasselnøddekerner (Piemonte er bare bedst)
Instruktioner
- Start ovnen op på 200 grader varmluft
- Skræl butternut'en og skær den forsigtigt igennem på langs. Pas på du ikke skærer den skævt, for så får du en ujævn tilberedning.
- Fjern kerner og pulp
- Rør marinaden sammen af honning, olivenolie, timian, dijonsennep, flagesalt og friskkværnet peber.
- Læg butternut-halvedelene med snitfladerne nedad i et ildfast fad og sæt dem ind i den varme ovn i 20 minutter.
- Tag dem ud og lad dem køle af nogle minutter inden du forsigtigt løfter dem over på et skærebræt, hvor du laver de karakteristiske hasselback snit.Pas på du ikke skærer helt igennem!Læg dem tilbage i det ildfaste fad og pensl dem med 1/3 del af marinaden.
- Sæt dem tilbage i ovnen og steg dem i 15 minutter. Herefter pensles de igen med halvdelen af den tiloversblevne marinade og der tilføjes nogle spsk vand i bunden af det ildfaste fad.
- Sæt fadet tilbage i ovnen og steg videre i 15 minutter.
- Pensl igen med rester af stegeresterne fra bunden af fadet og steg videre til butternut'en er mør og let karamelliseret på overfladen.
- Hak nødderne og bland dem med den sidste rest af marinaden.Tag fadet ud af ovnen og pensl med den sidste rest marinade og de grofthakkede nødder. Tilføj igen lidt vand til fadet og stil det tilbage i ovnen i 5-10 minutter (hold godt øje med at det ikke brænder på)
- Tag fadet ud af ovnen og med en ske samler du lidt af stegeresterne op fra fadet. Det hælder du ud over de færdige butternut og krydre med flagesalt og friskkværnet peber.
- De er nu meget skrøbelige, så hvis de skal over på et serveringsfad er det lettest at gøre det ved hjælp af to lange og flade paletknive.
- Server dem rygende varme som tilbehør til kødretter eller som et selvstændigt måltid f.eks. sammen med en hel enkel bladsalat.
- Rigtig god fornøjelse!
Jeg har penslet dem før og under tilberedningen med en lille marinade lavet med honning, olivenolie og sennep. Det gav en virkelig fin let karamelliseret overflade, der passede godt til den i forvejen søde butternutsmag.
Foretrækker du den mere neutral, kan du blot pensle den med olivenolie og krydre med flagesalt og friskkværnet peber. Det bruger jeg også ind imellem og det bliver stadig et rigtig lækkert resultat.
Krydderurter…
Jeg foretrækker så vidt det er muligt altid at bruge friske krydderurter. Heldigvis har jeg stadig friske krydderurter i mine højbede, men netop salvien har nattefrosten taget livet af.
Salvie ville eller være det oplagt bud til krydring af hasselback butternut, men når der ikke er friske salvie i nærheden, må man finde alternativer. Det blev en dejlig citrontimian og fremover får den lov at blive førstevalget, når der laves hasselback butternut. Kombinationen af citrontimian og honning var virkelig lækker – så det kan anbefales!
Har du prøvet mine andre vegetariske opskrifter…?
Vegetarisk gryderet med sød kartoffel og grønne linser i cremet kokossauce