Et nemt og lækker grydebrød….
Har du en støbejernsgryde og en ovn – er du allerede godt på vej til at få det perfekte brød.
Grydebrød – nemt, for dejen skal ikke æltes
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 5 dl lunkent vand
- 25 gram gær
- 3 tsk flagesalt (2 til dejen og 1 til drys ovenpå brødet)
- Ca 500 gram Manitobamel
- 3-4 kviste friske krydderurter f.eks. rosmarin – fintsnittet
Instruktioner
- Opløs gæren i det lunkne vand
- Tilsæt de finthakkede rosmarinkviste. Hvis du ikke vil tilsætte friske krydderurter springer du bare dette punkt over.
- Rør halvdelen af melet i og først herefter tilsættes saltet.
- Rør herefter resten af melet, men kun så meget at dejen forbliver lind og kan røres med en ske.
- Dæk dejen med et rent klæde og stil den til hævning et lunt sted. Jeg lader dejen hæve ca 1 time.
- I god tid inden bagning stiller du din gryde med låg ind i ovnen og lader den varme med op.Jeg bruger almindelig ovn og ikke varmluft når jeg bager – og det gælder også her. Jeg stiller ovntemperaturen på 225 grader.På et tidspunkt bipper ovnen for at fortælle at den nu har nået de 225 grader, men jeg venter yderligere 15 minutter for at være sikker på, at gryden har den rette temperatur. Det er det her, der gør at dejen ikke sætter sig fast i bunden og på kanterne.
- Tag forsigtigt gryden ud af ovnen og hæld den ret flydende dej ned i gryden. Den skal IKKE pensles med olie eller andet fedtstof!
- Læg låget på og stil gryden ind i den varme ovn og bag den i 30-40 minutter alt afhængig af, hvor stor gryden er. Jo højere brød, jo længere bagetid.Du kan sagtens tage brødet ud og banke det under bunden, hvor det skal lyde hult. Har det brug for lidt ekstra, lægger du det blot tilbage i den varme gryde og giver det lidt længere tid.Vil du gerne have en mørk overflade på dit grydebrød, kan du tage låget af de sidste minutter.
- Drys lidt flagesalt på brødet og læg et par rosmarinkviste henover Lad det køle lidt af på en rist – og nyd det!
Traditionelt laver man grydebrød i støbejernsgryder med låg, hvilket giver en fantastisk sprød skorpe. Mit brød er lavet i en af mine uundværlige gryder fra @DeBuyer og er super let at lave – uden at det sætter sig fast i bunden.
Friske krydderier…
Du kan lave grydebrødet både i ovnen, men også på grillen og tilsætte lige de krydderier du holder af.
Jeg er vild med smagen af frisk rosmarin, så i mit grydebrød er der masser af frisk rosmarin. Har du ikke samme forkærlighed for rosmarin, kan du fint udskifte den med dine foretrukne krydderurter eller bare lave det helt plain blot med lidt flagesalt på toppen.
Er du vild med ost, kan du også tilsætte små stykker feta, Gouda eller den ost du og familien holder af.
Den lille hemmelighed…
Har du tidligere haft dårlig erfaring med at grydebrødet satte sig fast i bunden og på kanterne….? Sådan behøver det ikke være, når blot du følger et ganske simpelt råd:
Sæt gryden med låg (hvis du vil bruge låg) med ind i ovnen, når du varmer den op. Jeg bruger almindelig ovn og ikke varmluft når jeg bager alle slags brød – og også her.
Temperaturen stiller jeg på 225 grader og når ovnen bipper venter jeg yderligere 15 minutter, så jeg er sikker på, at gryden har samme høje temperatur som ovnen. Det er nemlig grydens temperatur, der er afgørende for, at dejen ikke sætter sig fast.
Du skal IKKE smøre gryden med olie eller andet fedtstof!