Smuk og lækker risotto: Grøn risotto med ærter og spinat
Smuk og dejlig sommermad med den her grønne risotto. De friske ærter og babyspinaten gir den flotte grønne farve – og dejlig smag, naturligvis.
Risotto er for mit vedkommende mest noget jeg laver i sommerperioden. Der hvor de varme dage, kalder på lette retter og gerne mad, der ikke kræver timelang forberedelse i køkkenet. For vi vil jo ud og nyde det fine sommervejr.
Grøn risotto kan du selvfølgelig lave hele året, hvis du vælger at bruge frosne ærter. Ofte gør det ingen forskel om der bruges friske eller frosne ærter. Men salater og den her risotto fortjener bare de friske ærter. Så laver du opskriften mens ærter er i sæson, så skulle du gå med de friske.
Står du nu og gerne vil lave den grønne risotto, men er uden for sæsonen for de friske ærter, så kan du som sagt bruge frosne ærter. Men vælg ærter af god kvalitet – og gerne små ærter. De her store melede ærter vil ødelægge det hele.
Grøn risotto med ærter og spinat
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
Til spinatblandingen:
- 1 spsk smør
- 200 gram frisk spinat
- 1 håndfuld frisk basilikum
Til risottoen:
- 2 spsk smør eller lidt olivenolie
- 2 stk bananskalotte (eller 1 alm løg) – fintsnittet
- 2 fed hvidløg – fintsnittet
- 350 gram risottoris
- 2 dl tør hvidvin (Ønsker du at undlade vin, kan du erstatte mængden med tilsvarende bouillon)
- Ca 1 ltr kraftig grøntsagsbouillon (eller kyllingebouillon) (Opløs tørret bouillon(terning) i kogende vand til det hele er opløst.)
- 200 gram ærter – friske eler fra frost
- 1 stk økologisk citron – saften fra en halv citron og fintrevet skal fra hele citronen
- Ca 100 gram friskrevet parmesan
- Lidt flagesalt og friskkværnet peber til at smage til med
Til servering:
- 30 gram pinjekerner
- Lidt friske basilikumsblade
- Lidt friskrevet parmesan
Instruktioner
Sådan laver du spinatblandingen:
- Smelt smør i en gryde og læg de friske spinatblade ned i gryden. Vend rundt med en ske indtil alle bladene er faldet sammen. Tag straks spinaten op fra gryden, da den ellers mister sin flotte grønne farve.
- Blend spinaten sammen med basilikumsblade til en jævn konsistens i en foodprocessor.Sæt til side til den skal blandes i risottoen.
Sådan laver du risotto:
- Smelt smør og sauter løg og hvidløg til de er klare.Skyl risene grundigt indtil vandet er helt klart og tilsæt risene og lad dem sautere med et par minutter ved middel varme. Pas på de ikke brænder på og tilføj evt lidt olivenolie, hvis de begynder at sætte sig på bunden.
- Nu skal du til at tilføje væde lidt ad gangen. Start med at tilføje hvidvinen, der skal koge ind i risene. Husk at røre grundigt helt ned på bunden af gryden.Herefter tilføjes lidt ad gangen grøntsags- eller kyllingebouillon, der hver gang skal koge helt ind i risene, før der tilsættes mere væde. Og igen: Husk at røre grundigt, så risene ikke brænder på bunden.Fortsæte på den her måde indtil der er gået ca 20 minutter. Smag på risene og vurder om de har den ønskede konsistens.Skal de have bid, passer en tilberedningstid på ca 20 minutter som hovedregel. Ønskes en blødere konsistens, fortsætter du med at tilføje lidt væde og koge det ind.
- Når risene har nået den ønskede konsistens, røres parmesan og herefter spinatblandingen ind i risottoen. Herefter vendes ærterne i og der smages til med citronsaft, flagesalt og friskkværnet peber.
- Rist pinjekernerne på en tør pande til de er gyldne.
- Server med frisk basilikum, ristede pinjekerner, lidt fintrevet citronskal, friskrevet parmesan og lidt rigtig god olivenolie.
- Rigtig god fornøjelse!
Lidt tips og ideer
Risotto er nemt og forholdsvis hurtigt at lave, men det kræver din opmærksomhed imens det står på. Så du skal sætte omkring 30 minutter af til middagen, men det er så også det hele værd!
Der hvor det ofte går galt er, at der tilsættes for store mængder væde ad gangen. Det er vigtigt, at der dels tilføjes små “skvæt” ad gangen og at der røres hyppigt. Det er derfor jeg skriver, at den kræver din opmærksomhed. Så ikke noget med at hælde al væden ved og så bare lade risene koge – så får du bare kogte ris, men ingen risotto.
Væden er som hovedregel en tør hvidvin og en lidt kraftig kyllinge- eller grøntsagsbouillon. Foretrækker du af den ene eller anden grund at undvære hvidvinen, erstatter du bare mængden med ekstra bouillon. Når jeg laver risotto, der jo er en vegetarisk ret, så holder jeg mig til grøntsagsbouillon. Hvidvinen jeg bruger, er en tør Chardonnay – og resten nyder vi til den færdige risotto.
Mange foretrækker risotto, hvor risene stadig har en smule bid. Så skal du regne med en tilberedningstid på omkring 20 minutter. Hos os, kan vi bedst lide at risene er lidt mere møre eller bløde, så jeg tilbereder lidt længere alt efter hvilke ris, der er anvendt. Mit forslag er, at prøvesmage risottoen efter de 20 minutter. Hvis du ønsker blødere ris, så fortsætter du med at tilføje lidt væde og koger dem indtil du synes, at risene har opnået lige den mørhed, som du ønsker.
Det er vigtigt, at spinaten ikke tilsættes direkte ned i risene. For at spare på opvasken, kan du starte med at tilberede den friske spinat, så du laver det hele i en og samme gryde. Jeg bruger for øvrigt en lækker risottogryde fra Le Creuset, men i princippet kan alle gryder bruges. En risottogryde er bare tilpasset kogningen af risotto, da den har en stor bund. Men tilbage til spinaten, som du lægger ned i en gryde med lidt smeltet smør. Vend spinaten rundt med en ske indtil den er faldet sammen. Og her er det vigtigt, at i det øjeblik spinaten falder sammen, så tager du den fra varmen. Lader du spinat varme for længe, mister den sin flotte grønne farve.
Det er nemt at ændre smag på risottoen og du kan f.eks. udskifte ærterne med grønne asparges, hvis du foretrækker det.
Rigtig god fornøjelse!