Foccacia med pynt – smukt og smagfuldt madbrød
Der er noget helt særligt over foccacia – eller focaccia, som det staves i Italien. Det er et af de brød, jeg vender tilbage til igen og igen – både fordi det er nemt at lave, og fordi det kan varieres i det uendelige. Min version af foccacia med pynt er ikke bare luftig og lækker med sprød skorpe og blød krumme – det er også et lille kunstværk i sig selv. Jeg laver det ofte, når jeg vil gøre lidt ekstra ud af tilbehøret til f.eks. julefrokosten, påskemiddagen eller et festligt indslag på buffetbordet. Med farverige grøntsager og duftende rosmarin på toppen bliver det til meget mere end bare et brød – det bliver et blikfang. Og det bedste af det hele? Dejen er koldhævet, så det kræver minimal indsats på selve dagen. Det gør det til en af mine foretrukne opskrifter, når jeg gerne vil servere noget hjemmelavet, der både smager fantastisk og ser ud af noget.

Foccacia med pynt
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
Foccacia-dej:
- 350 g koldt vand
- ca 400 g pizzamel (eller mel med højt proteinindhold)
- 50 g fuldkorns durum (eller ekstra pizzamel)
- 10 g gær
- 2 spsk olivenolie
- 1 spsk flydende honning (eller sukker)
- 10 g fint salt
Pynt
- olivenolie
- frisk rosmarin
- 2 forårsløg
- 2 rødløg
- 8 cherrytomater
- flagesalt
Instruktioner
- Opløs gær og honning i det kolde vand.
- Tilsæt fuldkorns durum og det meste af pizzamelet og lad røremaskinen arbejde dejen godt sammen ved lav hastighed.
- Tilføj olivenolie og salt og evt resten af pizzamelet.
- Sæt hastigheden op på røremaskinen og lad den køre indtil dejen slipper skålens kanter.
- Hæld dejen over i en bradepande, der er smurt eller beklædt med bagepapir. Træk lidt i dejen, så den fylder bradepanden ud.
- Dæk bradepanden med en plasticpose og lad den hæve et lunt sted i 1 time til hævningen er kommet godt igang.
- Herefter stilles den på køl i minimum 8 timer, hvor den koldhæver.
- Tag dejen ud 2 timer før den skal bages, så den opnår stuetemperatur.
- Tænd ovnen på 225 ℃ over- og undervarme.
- Snit forårsløg igennem på langs, skær rødløget i tynde skiver, tomaterne skal forblive hele. Hæld lidt olivenolie ud i hænderne og massér grøntsager og rosmarin med olien, så de ikke "brænder af" under bagning.
- Prik med fingrene små fordybninger i dejen, dryp med olivenolie og pynt brødet med forårsløg, tomater, rødløgsskiver og frisk rosmarin. Slut af med et drys flagesalt.
- Sæt brødet ind på midterste ovnribbe og bag brødet i 20-30 minutter til det har en flot gylden overflade og er gennembagt. Tjek med en kødnål, om der hænger dej ved – så skal det ha lidt længere tid i ovnen.Tip. Oplever du at brødet tager for meget farve, kan du dække det med et stykke staniol.
- Løft brødet ud af bradepanden og lad det køle af på en bagerist inden det serveres. Foccacia er fryseegnet.

Sådan serverer jeg mit blomster focaccia
Når jeg bager foccacia med pynt, skal det stort set altid bruges i forbindelse med en lidt mere festlig begivenhed. Det kan være til den store julefrokost eller påskemiddagen, men også når vennerne samles til en hyggelig grillaften. Kort: Når jeg gerne vil servere et brød, der er gjort lidt ekstra ud af.
Som appetizer: Har jeg gæster til f.eks. grill, bruger jeg ofte blomster focaccia som appetizer, hvor jeg stiller det hele brød ind på bordet sammen med små skåle olivenolie til at dyppe brødet i, store saftige oliven, bagte oliven og måske lidt pesto, tzatziki og hummus. Ofte må jeg minde gæsterne om, at de ikke skal spise sig mætte i brødet, fordi det smager så dejligt.
Til påskemiddagen: Her får vi altid en eller anden form for lam, enten som lammeskanker eller lammekølle med lækkert tilbehør. Tzatziki skal der bare til, når vi spiser lam – og så et lækkert focacciabrød. Så her er det smukke foccacia med pynt helt perfekt!
Til julefrokost og påskefrokost: gør brødet sig også godt sammen med de klassiske retter, der typisk kommer på bordet som varmrøget laksesalat, graved laks med rævesauce osv. Og så smager brødet fortræffeligt sammen med diverse oste. Så jeg ved, at brødet forsvinder meget hurtigt og ofte er brødet spist inden vi når til osten – så derfor sørger jeg altid for at bage et ekstra, så ingen blir snydt 🙂
Som tilbehør og sandwichbrød: Som sagt er focaccia med pynt et brød, jeg bager til særlige lejligheder, men det fungerer naturligvis også i hverdagen som et mættende tilbehør til suppe, salater, gryderetter – og ikke mindst som et virkelig lækkert sandwich brød. Så har jeg rester tilovers, bruges de som oftest som sandwichbrød. Bare skær brødet over på langs, smør med pesto eller flødeost og fyld med hvad du har – det smager skønt.
Ingredienser i foccacia med pynt
Her gennemgår jeg de ingredienser, jeg bruger i min foccacia med pynt, og hvorfor jeg netop har valgt dem. Jeg har efterhånden bagt denne opskrift så mange gange, at jeg har fundet frem til en kombination, der giver det bedste resultat – både i smag, konsistens og udseende.
FOCCACIA-DEJ
- Koldt vand
Det kolde vand er nøglen til koldhævningen. Når jeg bruger koldt vand, får dejen tid til at udvikle smag og struktur i løbet af natten, hvilket giver et mere luftigt og smagfuldt brød. - Pizzamel (eller mel med højt proteinindhold)
Pizzamel indeholder mere protein end almindeligt hvedemel, og det betyder, at dejen får mere elasticitet. Det er dét, der giver de store, flotte lufthuller i det færdigbagte brød. Jeg bruger ofte tipo 00, hvis jeg har det i skabet. - Fuldkorns durum (eller ekstra pizzamel)
Fuldkorns durum giver lidt mere dybde og bid i brødet. Hvis jeg ikke har det ved hånden, bruger jeg bare lidt ekstra pizzamel, men jeg synes virkelig, durummelet giver noget ekstra både i smag og struktur. - Gær
Jeg bruger kun en lille smule gær, da dejen hæver langsomt i køleskabet. Det gør også, at brødet ikke smager af gær, men i stedet får en mild og rund smag. - Olivenolie
Olien gør dejen mere smidig og bidrager med fedme og smag. Jeg bruger en god, koldpresset olivenolie – det kan virkelig smages i det færdige brød. - Flydende honning (eller sukker)
En lille smule sødme hjælper med at aktivere gæren og giver samtidig en mere balanceret smag i dejen. Jeg foretrækker honning, men sukker fungerer også fint. - Fint salt
Salt er afgørende for smagen – både i dejen og som kontrast til den søde pynt. Jeg rører det altid i efter dejen har æltet lidt, så det ikke kommer i direkte kontakt med gæren for tidligt.
PYNT
- Olivenolie
Når jeg drypper olivenolie over dejen, inden den bages, giver det en sprød og smagfuld overflade. Det er med til at give foccaciaen sin karakteristiske skorpe. - Frisk rosmarin
Duften af frisk rosmarin, når brødet bager, er helt uimodståelig. Den giver en let parfumeret smag, der klæder brødet perfekt. - Forårsløg
Forårsløgene tilføjer både sødme og et lille skarpt pift. Jeg skærer dem ofte på skrå, så de bliver dekorative og karamelliserer let i ovnen. - Rødløg
Rødløg giver farve og en mild sødme, når de bages. Jeg kan godt lide at lægge dem i tynde skiver som blomsterblade – det ser virkelig smukt ud. - Cherrytomater
Tomaterne sprænger næsten af saft og smag, når de bliver bagt. De giver små syrlige og søde eksplosioner, der bryder det salte brød. - Flagesalt
Et drys flagesalt på toppen er prikken over i’et. Det fremhæver smagen af både dejen og pynten og giver lidt ekstra crunch.
Sådan får du det bedste resultat
Når jeg laver foccacia, har jeg efterhånden lært, at det er de små detaljer, der gør den store forskel. Selvom det er en forholdsvis enkel opskrift, så er der et par teknikker og tricks, som virkelig løfter resultatet – især hvis du ligesom mig går efter et luftigt og smagfuldt madbrød med sprød kant og blød midte.
Det allerførste tip er at give dejen tid. Jeg laver altid dejen dagen før og lader den hæve langsomt på køl natten over. Det er den koldhævning, der giver foccaciaen sin karakteristiske struktur og udvikler en mere kompleks smag. Når dejen får lov at hæve langsomt, danner der sig flotte bobler i dejen, som giver brødet den luftighed, jeg elsker.
Tidligere lod jeg dejen hæve i skålen, men jeg har fundet ud af, at det ødelægger de mange fine luftbobler, når dejen efter hævning hældes over i bradepanden – og det er da ærgerligt! Derfor er jeg begyndt at hælde dejen i bradepanden FØR hævning og det vil jeg helt klart anbefale dig at gøre også.
Når du har klargjort den pynt du vil bruge, så hæld lidt olivenolie i håndfladerne og massér grøntsagerne og de friske rosmarinkviste med olien. På den måde undgår du, at de “brænder af” under bagning.

Pynten som gør forskellen
Noget af det, der gør denne opskrift på foccacia med pynt helt særlig, er selvfølgelig dekorationen. Jeg elsker at gå lidt kreativt til værks her – det føles næsten som at male med grøntsager. Det er ikke bare et brød længere, men et spiseligt kunstværk, og det gør det oplagt til særlige anledninger som påske, hvor man gerne vil servere noget ekstra festligt og hjemmelavet.
Jeg starter altid med at dryppe generøst med olivenolie over dejen, før jeg går i gang med pynten. Det giver en glansfuld overflade og hjælper samtidig grøntsagerne med at blive bløde og karamelliserede i ovnen. Rosmarin er et must for mig – ikke kun for smagens skyld, men også fordi de små grønne kviste ligner græs eller små blade og bidrager til det visuelle udtryk.
Forårsløg og rødløg bruger jeg ofte til at lave små blomster eller mønstre. Jeg skærer rødløgene i tynde skiver og spreder dem ud som blomsterblade, mens forårsløgene kan lægges hele eller i skrå stykker som stilke. Cherrytomaterne lægger jeg i hele for at undgå at væden gør brødet mindre sprødt.
Det sjove ved denne opskrift er, at man kan pynte lige præcis som man vil. Nogle gange laver jeg mønstre, andre gange går jeg efter en vild have-effekt, hvor jeg bare fordeler grøntsagerne mere tilfældigt. Det vigtigste er, at det føles hyggeligt og personligt. Jeg drysser altid lidt flagesalt over til sidst – det fremhæver både smagen og det rustikke udtryk. Har du børn eller børnebørn, så inviter dem med i køkkenet og lad dem pynte brødet – det plejer at være et hit!

Ofte stillede spørgsmål
Kan foccacia fryses?
Ja, det kan sagtens fryses. Varm det op i ovnen inden servering for at få brødet sprødt igen.
Hvilken type mel er bedst til foccacia?
Pizzamel med højt proteinindhold (som tipo 00) er min favorit. Det giver en sejere dej og større lufthuller. Du kan også bruge almindeligt hvedemel, men det giver en lidt anderledes struktur.
Hvordan opbevarer jeg foccacia bedst?
Jeg pakker det i bagepapir og derefter i en plastpose eller en lufttæt beholder og stiller det på køl pga grøntsagerne. Holdbarheden er 1-2 dage og brødet bør opvarmes igen inden servering.