Har du besøgt England, har du sikkert også prøvet deres fish and chips….eller det håber jeg, at du har, for det er faktisk vildt lækkert!
Fish and chips
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
Chips
- 1-2 portioner pommes frites – se på bloggen, hvordan du laver de perfekte pommes frites
- 1 kg kuller-, kulmule-, havkat- eller torskefillet (uden skind og ben)
- Lidt salt
- 5 spsk hvedemel
- Fritureolie
Bierbatter (øldej):
- 140 gram hvedemel
- 2 tsk bagepulver
- Lidt salt
- 33 cl øl – gerne en mørk
Moshy peas – ærtemos:
- 450 gram frosne ærter der tøes op og gives et let opkog
- ½ håndfuld friske mynteblade – fintsnittede
- 75 gram smør
- ½ stk citron – saften heraf
- Lidt salt og friskkværnet peber til at smage til med
Tatarsauce:
- 200 gram Mayonnaise
- 2 store spsk Creme fraiche 18%
- 2 spsk Kapersbær – fintsnittede
- 3 spsk Cornichoner – fintsnittede
- 1-2 spsk Bredbladet persille
- 2 tsk Dijonsennep
- Lidt Citronsaft – til at smage til med
- Lidt rørsukker, salt og friskkværnet peber til at smage til med
Instruktioner
Chips:
- Start med at lave pommes frites.De kan varmes op i ovnen ved 200 grader enten varmluft eller alm ovn med døren på klem.
Fish:
- Bierbatter (øldejen) samles ved først at røre de tørre ingredienser sammen. Pisk herefter lidt efter lidt øllen heri og pisk indtil der ikke er klumper i dejen. Dejen må ikke være for tyk, så kan den ikke sidde ordentlig fast under friteringen. Den skal være flydende uden at være direkte vandig.Lad den hvile 30 minutter inden brug.
- Start med at drysse lidt salt på begge sider af fiskene og lad dem hvile nogle minutter.
- Varm imens fritureolien op i enten en friturekoger eller gryde – 180 grader
- Vend herefter fiskene i hvedemel og herefter over i bierbatter. Hvedemelet gør, at bierbatter (øldejen) klæber bedre fast, så spring ikke denne del over.
- Jeg bruger en langskaftet metaltang, som jeg løfter fisken ned i kurven med uden at den lægger sig på bunden. Så holder jeg fast i fisken indtil den har dannet stegeskorpe. På den måde undgår jeg, at den brænder fast på bunden af kurven.
- Friter indtil fisken er sprød og lækker gylden.
- Læg den over på fedtsugende papir og fortsæt med resten af fisken.
Moshy peas – ærtemos:
- Kog de frosne ærter ganske kort i letsaltet vand. Dræn vandet fra og tilføj smør, fintsnittede mynteblade. Blend med en stavblender og smag til emd citronsaft, salt og friskkværnet peber.Lad den stå i gryden med låget på, så den holder sig lun til servering.
Tatarsauce:
- Blend alle ingredienserne og smag til med citronsaft, salt og friskkværnet peber. Du må endelig kun blende ganske kort tid ellers bliver saucen meget tynd.Alternativt:Rør mayonnaise og creme fraiche sammen og vend de fintsnittede kapersbær, bredbladet persille og cornichoner i.Smag til med dijonsennep, citronsaft, salt og friskkværnet peber.
Servering:
- Varm pommes frites op og server med de sprøde fisk sammen med moshy peas og tatarsaucen.Læg evt lidt citronbåde omkring – og nyd det!Rigtig god fornøjelse!
- Husk du kan følge mig på INSTAGRAM. På den måde kan du altid holde dig opdateret på, hvornår der kommer nye opskrifter ind på bloggen.
Ja, jeg ved det godt. Smag og behag er forskellig. Og der vil sikkert være en af jer, der ikke lige er vild med fish and chips – og det er helt ok. Så håber jeg, at du finder noget andet mad, du får lyst til at lave.
Vi går i hvertfald videre med fish and chips og i dag vil jeg guide dig igennem processen, så du får mulighed for at lave en autentisk og vildt lækker fish and chips. Det er ikke helt nemt at finde magen til her i Danmark.
Råvarer….
Råvarerne er som med så meget andet enormt vigtige. Det gælder for både valget af kartoflerne til de sprøde pommes frites og fisken.
Til pommes frites vælger jeg altid en god bagekartoffel og du behøver på ingen måde en friturekoger for at lave sprøde fritter. Jeg har i flere år friteret i en gryde med godt resultat. Nu har jeg så købt en friturekoger eller frituregryde og den er jeg enormt glad for, må jeg sige. Det gør det bare lettere, at den styrer temperaturen, så jeg ikke selv skal måle efter med et sukkertermometer. Men altså, det kan sagtens lade sig gøre i en gryde.
Jeg har lavet et særskilt opslag, hvor jeg meget nøjagtigt gennemgår hele processen til, hvordan du laver den allerbedste pommes frites.
Fiskene jeg vælger til fish and chips er altid kuller, havkat, kulmule eller torsk – og så fjerner jeg skindet og eventuelle ben. Jeg får mine fisk fra en lille leverandør i Hvide Sande – Friskfangetfiskdk. De leverer lækre friskfangede fisk lige fra deres kutter Juli-Ane og til min hoveddør. Fiskene er MSC certificerede, så jeg kan nyde dem med god samvittighed.
Valg af tilbehør….
Herhjemme er vi ret vilde med det traditionelle tilbehør, som er moshy peas (ærtemos) og tartarsauce.
Nogle foretrækker blot lidt eddike dryppet henover og måske lidt god mayonnaise til at dyppe i. Hører du til dem, så går du selvfølgelig efter det du allerbedst kan lide.
Men altså, vi går all-in og laver de moshy peas og tartarsaucen helt fra bunden – og det er simpelthen bare så lækkert.
Bier batter….
Vil du lave en perfekt friteret fisk, kommer du ikke uden om bier batter eller øldej. Den gir den helt perfekte “puffede” panering, der gir den her lækre luftige skal med den saftige fisk inden i. Lige som kender det fra de engelske fish and chips.
Bier batter er heldigvis nem at lave og arbejde med og du kan lave den med en helt alm pilsner eller en mørk øl, hvis du foretrækker en dej med lidt dybere farve og smag.
Vild med fisk…..?
Det er svært at slå de her fish and chips, men er du vild med fisk, så vil du måske også kunne lide de her opskrifter:
Sunde vafler med fisk og grønt
Laksefad, laks med spinat og kartofler
Honningbagt laks med nøddeknas
Grillet laks med ostegratineret fennikel