Fastelavnsboller af wienerdej med creme, remonce og hindbærskum

De lækreste fastelavnsboller ever!

Normalt er jeg ikke vild med de store fastelavnsboller fra bageren. Jeg synes de er alt for store og fyldt med alt for meget flødeskum.

Nu har jeg så eksperimenteret lidt med at lave mine egne og selvom det er lidt mere besværligt at lave dem at wienerdej, er det altså både den ekstra tid og besværet værd.

Ikke så svært endda….

Mange afholder sig fra at lave wienerdej fordi det siges at være både svært og besværligt. Det er ganske rigtigt både tidskrævende og mere besværligt end end helt almindelige gærdej, men svært er det altså ikke.

Er du i tvivl om, hvordan man skal folde en wienerdej med smørret osv, er der god hjælp at hente inde på youtube, hvor du i søgefeltet blot skiver wienerdej eller wienerbrød. Dem brugte jeg de første ganske jeg lavede wienerbrød og har du først set en video om, hvordan dejen foldes, vil du uden problemer kunne lave både wienerbrød og disse dejlige fastelavnsboller.

Har du ikke tiden eller modet til at give dig i kast med en wienerdej, kan du sagtens lave fastelavnsboller alligevel. Du kan herinde på bloggen finde opskrifter på mine fastelavnsboller lavet af vandbakkelser og ellers kan du prøve opskriften på mine gammeldags fastelavnsboller fyldt med remonce og creme.

Rigtig god fornøjelse!

Fastelavnsboller af wienerdej

Vær den første til at vurdere!
Skønne fastelavnsboller af wienerdej og fyldt med remonce, creme og hindbærskum.
Antal: 9 stk

(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)

Ingredienser

Det skal du bruge til wienerdejen:

  • 1 dl sødmælk
  • 25 gram gær
  • 2 spsk sukker
  • 1 nip salt
  • 2 stk æg (1 til dejen og 1 til pensling)
  • Ca. 200 gram hvedemel (plus lidt ekstra til udrulningen)
  • 125 gram koldt smør (til udrulning)

Det skal du bruge til kagecremen:

  • 1.25 dl sødmælk
  • ½ spsk Maizena
  • ½ tsk vanillesukker eller korn af 1/2 stang vanille
  • 2 stk. æggeblommer (gem lidt af hviderne til at røre glasuren ud med)
  • 1 spsk sukker

Det skal du bruge til remoncen:

  • 50 gram blødt smør
  • 50 gram sukker
  • 50 gram marcipan

Det skal du bruge til fyld og pynt:

  • Lidt æggehvide (til glasuren)
  • 2 spsk flormelis
  • Lidt cacaopulver eller frugtfarve
  • Lidt hakkede usaltede pistacienødder, hasselnøddeflager, tivolidrys eller farvede sukkerkugler
  • 9 tsk hindbærmarmelade af god kvalitet (1 tsk til hver fastelavnsbolle)

Det skal du bruge til hindbærskum:

  • 2 dl piskefløde
  • 2 spsk hindbærmarmelade af god kvalitet (TIP: Nem måde at lave din egen hindbærmarmelade: 1 pose frosne hindbær koges med nogle spsk sukker og evt lidt vanille. Når bærrene er kogt godt igennem smager du hindbærmassen til så den får den sødme du ønsker. Lad den koge yderligere et par minutter. Til slut tykner du den ved at røre en lille smule kartoffelmel rørt op i lidt vand. Tilsæt det endelig kun lidt ad gangen, så din marmelade ikke bliver for tyk. Vask et glas grundigt af og skold det med kogende vand. Vil du forlænge holdbarheden kan du skylle det i en slat Atamon. Hæld den varme hindbærmarmelade over på glasset og sæt tætsluttende låg på. Opbevar det på køl.)

Instruktioner

Sådan laver du din wienerdej:

  • Wienerdej tager ret lang tid fordi den skal på køl imellem udrulningerne, men svært er det ikke. Så start i god tid og er du i tvivl om, hvordan dejen skal foldes, så søg hjælp på youtube, hvor der ligger flere fine video hvor der vises hvordan.
    Men altså, du starter med wienerdejen og det gør du sådan her:
    Mælken lunes til den er lillefingervarm, hæld den over i kedlen på din røremaskine og tilsæt gæren og sukkeret. Rør det hele grundigt sammen og tilsæt ægget og derefter halvdelen af hvedemelet. Herefter saltet. Tilsæt nu det sidst mel lidt ad gangen og stop, når dejen har en lækker blød konsistens.
    Dæk dejen med et rent klæde og lad den hæve et lunt sted til den når dobbelt størrelse.
  • Klargøring af smøret:
    Det er MEGET vigtigt, at det smør du bruger er køleskabskoldt ellers blir det næsten umuligt at arbejde med.
    Tag det kolde smør du af køleskabet og drys lidt mel ud på bordpladen og oven på smørret. Bank med en kagerulle smørret ud til en firkant. Begynder det at blive fedtet, pakker du det ind i husholdningsfilm eller smørrebrødspapir og lægger det ind på køl til det igen bliver fast.
    Nogle finder det lettere at banke smørret ud imellem to stykker smørrebrødspapir.
    Bank smørret ud til en størrelse på 15 x 20 cm – vær nøjagtig med dine mål, så blir det hele meget lettere, når dej og smør skal forenes.
    Pak smørret ind og læg det tilbage på køl.
  • 1 udrulning: Når dejen er færdighævet starter første del sådan her:
    Læg dejen ud på et meldrysset bord og rul den ud til en firkant på 30 x 20 cm. Læg det kolde smør oven på dejen og fold dejkanterne rundt om smørret, så det helt lukket inde.
    Børst alt melet af dejen evt. med en pensel. Pak dejen ind og stil den på køl i 30 minutter.
  • 2. udrulning:
    Tag den kolde dej ud af køleskabet og læg den på et meldrysset bord og rul den ud til den er ca 1 cm tyk. Fold 1/3 af dejen fra den ene side ind mod midten. Sørg for at børste melet af dejen og fold så den anden 1/3 af dejen ind mod midten. Så har du en fin firkant et dej i 3. lag.
    Stil dejen tilbage på køl i 30 minutter.
  • 3. udrulning: Gentag som 2. udrulning og sæt dejen tilbage på køl i 30 minutter imens du klargør remonce og kagecreme.
    Lav gerne kagecremen først, da den skal være helt kold inden du kan putte den i fastelavnsbollerne. Se nedenfor, hvordan du laver remonce og kagecreme.
  • Klargøring af bollerne:
    Tag den kolde dej ud af køleskabet og læg den på et meldrysset bord. Rul den forsigtigt ud til den måler 25 x 25 cm. Prøv at være så nøjagtig som mulig med målene.
    Jeg bruger en skarp kniv andre foretrækker en pizzaskærer til at dele dejen ind i 9 lige store stykker.
    Læg lidt remonce og kagecreme på midten af hver bolle og luk dejen meget grundigt til, så fyldet ikke kan trænge ud under bagning.
    Sæt bollerne med lukningen nedad over på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem hæve til dobbelt størrelse.
    Pensel med sammenpisket æg tilsat et nip salt og bag dem ved 200 grader i ca 10-12 minutter til de er fint gyldne på toppen.
    Tag dem ud og lad dem køle helt af inden de fyldes med hindbærskum og pyntes på toppen.

Sådan laver du remonce:

  • Riv marcipanen på et rivejern. Tilsæt sukker og blødt smør og ælt det sammen – jeg bruger bare rene hænder. Det er nemt og hurtigt.

Sådan laver du kagecreme:

  • Pisk æg, sukker, vanillesukker og maizena sammen.
  • Bring mælken i kog
  • Under konstant piskning hældes den kogende mælk stille og roligt ned i æggemassen.
    Hæld æggemassen tilbage i gryden og fortsæt med at piske indtil den kommer i kog og tykner. Tag den omgående af varmen og hæld cremen over på en flad tallerken, der dækkes med husholdningsfilm helt ned på cremen, så den ikke trækker skind. Sæt den ind på køl eller i fryseren, hvis det skal gå hurtigt.

Sådan samler du dine fastelavnsboller:

  • Pisk fløden til skum og tilsæt evt et par skefulde hindbærmarmelade.
    Put hindbærskummet i en sprøjtepose med stor tyl.
    Skær toppen af de afkølede boller og fyld dem med hindbærskummet. Læg toppen løst på igen og pynt med dem glasur (flormelig rørt op med ganske lidt æggehvide eller kogende vand tilsat frugtfarve eller cacaopulver). Drys med grofthakkede pistacienødder (usaltede) eller hasselnøddeflager.
    Til børn og barnlige sjæle kan du bruge tivolidrys eller sukkerkugler i forskellige former og farver.
  • TIP:
    Synes du det er svært at få plads til både remonce og kagecreme i fastelavnsbollerne, kan du nøjes med at lægge remonce i bollerne. Når du samler dine fastelavnsboller pisker du flødeskummet ret stift uden at det ender med at blive til smør og vender derefter cremen i flødeskummet ca. 1/2 af hver. Tilsæt evt hindbærmarmelade, hæld cremen over i en sprøjtepose med stor tyl og fordel cremen på de overskårne fastelavnsboller.
  • Rigtig god fornøjelse!
Bedøm opskriften
Vær den første til at vurdere!

(En bedømmelse og en kommentar er meget værdsat!)

Pin Del Udskriv
Fik du lavet opskriften?Tag mig gerne på IG med @majspassion eller brug #majspassion, hvis du laver mine opskrifter, det er så dejligt at se når I laver min mad!
Del indholdet med nogen du holder af
Maj Schjøth
Maj Schjøth

Velkommen til MAJSPASSION, hvor jeg udlever min passion for lækker mad med masser af grønt og dejlig smag. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave dejlig mad til familie og venner. Det er blevet til en del opskrifter, som jeg nu vil dele med dig! Opskrifterne er lette at gå til, for mad skal ikke være kompliceret - og der vil være tips og tricks, så alle kan være med.

Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments