En rigtig lækker efterårs- og vintermiddag.
For rigtig mange af os, hører spisning af vildt uløseligt sammen med efteråret. Derfor kommer der her en rigtig lækker opskrift på fasan, hvor jeg har forkælet den med flamberede kantareller og grønne druer i den skønneste flødesauce.
Fasan med flamberede kantareller og grønne druer
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
Det skal du bruge:
- 2 stk fasaner – skyllede og klargjorte
- Lidt smør til stegning
- 4 skiver god bacon (kan udelades)
- 300 gram kantareller – rensede og halverede, hvis de er store
- 300 gram grønne druer – halverede
- 2 dl stegesky eller vildtfond
- 2 dl fløde/madlavningsfløde
- 1 dl cognac (til flambering) (Hvis du ikke vil flambere retten, skal du ikke tilsætte cognac, men f.eks. vælge portvin eller helt udelade det.)
- Krydderier: Frisk timian, salt og friskkværnet peber
- Lidt ribsgele eller tyttebærsylt
Instruktioner
Sådan gør du:
- Fasanerne krydres godt med salt og friskkværnet peber
- Smelt smør i en stegegryde og brun fasanerne grundigt på alle sider. Tilføj lidt vand/fond i bunden, så de ikke brænder på. Sænk varmen og steg dem ca 1 time alt efter størrelse.Du kan også vælge at stege dem færdigt i ovnen: 180 grader i ca 30-45 minutter – tjek dem lige som var de en kylling.
Sådan laver du flamberede kantareller og grønne druer:
- Normalt rister man svampe på en tør pande, men her rister jeg bacon og kantareller sammen indtil kantarellerne har taget lidt farve.
- Kom de halverede grønne druer ved.
- Tag stegegryden væk fra emhætten/sluk emhætten (Læs hvordan du flamberer i selve blogteksten)
- Hæld en slat cognac henover kantareller og druer og antænd straks. Lad flammerne brænde helt ud. Hæld kantarel/drueblandingen over i en skål og stil til side imens du laver saucen
Sådan laver du saucen:
- Tag lidt stegesky fra fasanerne eller brug vildtfond (kan købes i stort set alle dagligvarebutikker), tilføj fløde og smag til med salt, friskkværnet peber samt lidt frisk timian og evt lidt ribsgele eller tyttebærsylt.Kog saucen ind til den tykner lidt eller jævn den med lidt Maizena rørt op i vand.
- Når saucen har opnået den ønskede tykkelse, sænker du varmen og tilsætter de flamberede kantareller og druer.
- Skær de færdigstegte fasaner i halve eller mindre stykker og læg dem på et fad, hvor du serverer kantarel- og druesaucen samt tilbehøret ved siden af.Du kan også gøre som jeg, der foretrækker at servere vildt lidt mere rustikt, hvor jeg lægger de stegte fasan-stykker oven på den flamberede kantarel- druesauce og serverer de smørristede kartofler ved siden af.Server også en lille skål tyttebærsylt ved siden af – det passer rigtig godt til vildt.
- Rigtig god fornøjelse – nåha ja, lige noget meget vigtigt: Pas på eventuelle hagl, så du og dine gæster ikke får kedelige tandskader.
Har du ikke selv jagttegn eller kender een der har, kan du sagtens få vildt på menuen derhjemme. Heldigvis har de fleste fleste dagligvarebutikker vildt som fasaner og krondyr her i efteråret, og ellers kan du spørge i din lokale fiskehandel. Her forhandler de nemlig også ofte vildt, når det er i sæson.
Flambering….
Jeg har valgt at flambere de grønne druer og kantareller i lidt cognac. Det er slet ikke så svært, som det ofte ser ud. Vigtigt er bare, at du husker at slukke for emhætten og sørger for at have et grydelåg ved hånden – just in case…
Når jeg flamberer stiller jeg stegegryden ud på køkkenbordet, hvor der ikke hænger gardiner osv, der kan antændes. Så hælder jeg lidt cognac henover den mad, der skal flamberes og tænder straks med en såkaldt fyrfadstænder (en lang lighter). Så antændes cognac’en og der kommer et øjeblik med ret høje flammer. Lad dem brænde lige så stille ud.
Øv dig med en smule cognac, så du lærer hvor meget du kan tillade dig at bruge uden at flammerne bliver for voldsomme og udretter skader. Det siger sig selv, at du IKKE skal kigge ned i gryden idet du antænder cognacen.
Har du ikke mod på flambering, kan du sagtens undlade det. Flambering gir bare lige det ekstra til en lækker middag som disse skønne fasaner er. Vil du ikke flambere, kan du erstatte cognac’en med en portvin, der gir en dejlig smag i en vildtsauce.
Tilbehør….
Smørristede kartofler – de er et hit! Jeg koger små kartofler til de kun lige har fået nok, hælder vandet fra og lader dem dampe godt af. Så smelter jeg lidt smør på en pande og rister kartoflerne, gir dem et drys frisk persille, flagesalt og friskkværnet peber. Helt enkelt og virkelig lækkert.
En lækker salat med f.eks. frisk fintsnittet rødkål, revne rødbeder, granatæbler, valnødder osv er altid lækkert.
Den klassiske waldorfsalat er også altid et dejligt tilbehør – og så får du lejlighed til at bruge de sidste grønne druer.