Djævleæg

Djævleæg – Fyldte æg med masser af smag

Jeg har et svagt punkt for djævleæg – især når de får et lille pift af noget luksuriøst som stenbiderrogn eller ørredrogn og en frisk dusk dild på toppen. Det er en af de opskrifter, jeg hiver frem igen og igen til højtider og frokoster, fordi de både er enkle at lave og altid vækker begejstring. Fyldte æg, eller deviled eggs som de også kaldes, er perfekte på påskebordet, og du kan nemt skrue op eller ned for smagen og tilpasse dem rejer, røget laks eller sprød bacon – men det skal jeg nok fortælle meget mere om længere nede.

Djævleæg (deviled eggs) - fyldte æg med stenbiderrogn.

Djævleæg med stenbiderrogn

Vær den første til at vurdere!
Djævleæg (deviled eggs) – Nem opskrift på fyldte æg med creme og stenbider- eller ørredrogn og frisk dild. Perfekt til frokostbordet til jul og påske.
Antal: 6 stk

(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)

Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 10 minutter
Samlet tid 20 minutter

Ingredienser

  • 3 æg
  • 3 spsk mayonnaise
  • 2 tsk sennep
  • 1 nip sukker
  • 1 nip salt
  • 1 nip friskkværnet peber
  • 25 g stenbiderrogn
  • Frisk dild (pynt)

Instruktioner

  • Bring vand i kog i en gryde. Når vandet koger lægges æggene ned i vandet med en ske.
  • Lad æggene koge 9-10 minutter alt efter deres størrelse.
  • Overhæld de kogte æg med rindende koldt vand, så kogningen stopper.
  • Pil æggene og skær dem i halve på langs. Løft forsigtigt æggeblommen ud og læg den over i en skål eller blenderglas.
  • Tilsæt mayonnaise, sennep, lidt sukker, salt og friskkværnet peber. Blend til en ensartet creme. Ønsker du en grovere konsistens, moses det hele godt sammen med en gaffel.
  • Fyld cremen over i en sprøjtepose med en stjernestylle og sprøjt cremen ud i hulrummet, hvor æggeblommen har været. Der må gerne være en fin top.
  • Pynt med stenbiderrogn og friske dildkviste.
  • De fyldte æg opbevares på køl indtil servering. De skal helst spises samme dag, som de er lavet og de er ikke fryseegnede.
Bedøm opskriften
Vær den første til at vurdere!

(En bedømmelse og en kommentar er meget værdsat!)

Pin Del Print
Fik du lavet opskriften?Tag mig gerne på IG med @majspassion eller brug #majspassion, hvis du laver mine opskrifter, det er så dejligt at se når I laver min mad!
Djævleæg (deviled eggs) - fyldte æg med stenbiderrogn.

Serveringsforslag og anledninger

Djævleæg er en af de retter, jeg hiver frem, når jeg gerne vil servere noget, der er lidt anderledes, men stadig genkendeligt og nemt at gå til. De passer perfekt ind i alle de klassiske højtider – jeg laver dem stort set hvert år til både påskefrokosten og julefrokosten. På påskebordet er de oplagte sammen med marineret sild, lunt brød og lidt grøn salat, mens de til jul fungerer godt sammen med f.eks. gravad laks og røget ål.

Men det er ikke kun til højtiderne, jeg laver dem. Jeg har også haft stor succes med at servere djævleæg som en lille snack til forret – især hvis jeg har venner eller familie til frokost. Jeg synes, de gør sig virkelig godt på et frokostbord sammen med små stykker rugbrød, oste, lidt sprød salat og måske en skive paté eller charcuteri. De giver lidt lethed og syre til de mere tunge elementer.

Hvis jeg laver dem som del af en buffet, plejer jeg at variere toppingen lidt, så der er noget for enhver smag. Cremen er den samme, men toppingen varierer jeg ved at lave nogle med stenbiderrogn, nogle med rejer eller røget laks – og andre med sprød bacon. Ja, det lyder måske mærkeligt med djævleæg med bacon, men tro mig. De er et hit hver gang!

Djævleæg med bacon – deviled eggs
Djævleæg med bacon (Deviled eggs) – Nem opskrift på fyldte æg med lækker creme og sprød bacon. Perfekt som forret eller frokost til jul og påske.
Se opskriften her
Djævleæg - fyldte æg med bacon

Ingredienser i djævleæg

Hver ingrediens i denne opskrift har en klar rolle, og selvom listen er kort, er smagsresultatet alt andet end simpelt. Her kommer mine erfaringer med de forskellige dele af opskriften – og et par forslag til, hvordan du kan tilpasse dem, hvis du får lyst.

  • Æg
    Æggene er selvfølgelig grundstenen i djævleæg. Jeg bruger gerne æg i str. M eller L – det vigtigste er, at de er friske og har en fast, rund blomme. Når æggene er kogt hårdkogte og delt i halve, fungerer hviderne som små skåle til fyldet, mens blommerne moses og bliver selve basen i den cremede masse. Jeg plejer at lægge dem i koldt vand med det samme efter kogning – så er de lettere at pille, og de får en flot, jævn overflade.
  • Stenbiderrogn
    Jeg elsker den lette salthed og sprødhed, som stenbiderrogn giver ovenpå de cremede æg. Det løfter hele oplevelsen og gør dem virkelig festlige. Hvis du laver dem udenfor sæsonen, kan du sagtens skifte ud med lakserogn eller små håndpillede rejer – begge dele giver en lækker havsmag.
  • Mayonnaise
    Mayonnaisen er den fede og bløde del, som binder fyldet sammen og giver den klassiske, runde smag. Jeg bruger som regel en god, ægte mayonnaise – ikke light – for smagen bliver bare bedre. Hvis du vil have en lettere variant, kan du blande lidt cremefraiche i, men jeg synes personligt, det fungerer bedst med ren mayo her.
  • Sennep
    En god stærk sennep, som Dijon, giver fyldet lidt kant og dybde. Jeg synes, det er vigtigt med lidt skarphed til at balancere fedmen fra mayonnaisen og æggeblommerne. Hvis du er til en mildere smag, kan du sagtens bruge en sød sennep – men jeg går som regel med den franske variant.
  • Sukker, salt og peber
    De små nips af sukker, salt og friskkværnet peber lyder måske beskedne, men de gør en stor forskel. Sukkeret runder smagen af, og peber giver en diskret varme. Jeg plejer at smage til flere gange, før jeg er helt tilfreds – det gør en verden til forskel.
  • Frisk dild
    Dilden er prikken over i’et, både visuelt og smagsmæssigt. Den bringer noget friskt og let bittert til det fede og cremede, og jeg synes, det klæder djævleæg rigtig godt. Jeg pynter altid med en lille dusk på toppen – det gør dem smukke og indbydende på bordet.

Tips til at lave de bedste djævleæg

Der er noget særligt tilfredsstillende ved at stå med et fad fyldt med perfekt runde, fyldte æg – og jeg har efterhånden fundet nogle gode tricks, som sikrer, at både udseendet og smagen sidder lige i skabet hver gang.

Sådan koger du æggene: Jeg sørger altid for at koge dem præcis så længe, at blommen er fast, men ikke grå og overkogt. Det forekommer at være noget at det nemmeste at koge et æg, men det er det bare ikke altid. Når jeg skal lave hårdkogte æg, sætter jeg en gryde vand over og bringer det i kog. Jeg har i forvejen taget æggene ud af køleskabet, så de ikke er helt kolde. Så undgår jeg nemlig at de springer. Med en ske, løfter jeg æggene ned i det kogende vand og sætter timeren på 9-10 minutter alt efter, hvor store æggene er. Når tiden er gået, overhælder jeg æggene med rindende koldt vand, så kogeprocessen stopper. Jeg piller æggene straks og sætter dem på køl.

Når det kommer til fyldet, foretrækker jeg en jævn og cremet konsistens – så jeg bruger en stavblender. Ønsker du en mere grov konsistens, moser du bare blommerne med en gaffel og rører herefter de øvrige ingredienser i. Et lille trick, jeg har lært med tiden, er at smage cremen til lidt ad gangen. Jeg starter med en lille smule sennep og smager mig frem. Nogle gange har jeg lyst til lidt mere bid, andre gange skal det være mildt og cremet. Fyldet skal have en god balance – hverken for surt, for stærkt eller for fladt.

Jeg synes det er lettest at bruge en sprøjtepose med en stjernetylle, når æggene skal fyldes. Men du kan sagtens fylde dem med en teske, hvis du foretrækker det.

Og så er der toppingen. Jeg har på billedet brugt røde stenbiderrogn – det var de enste, der var at få i mit lille lokale supermarked og de friske stenbiderrogn var endnu ikke i sæson. De fåes i små glas og ofte også i en sort version, så de ligner kaviar. Du kan også bruge de smukke ørredrogn. MEN hvis du kan komme i nærheden af friske stenbiderrogn, så er de klart at foretrække!

Vil du variere de fyldte æg, kan du lave nogle med rejer og nogle med lidt røget laks. Så holder fiske-temaet, samtidig med at det ser smukt ud på serveringsfadet – og der er lidt for enhver smag.

Djævleæg (deviled eggs) - fyldte æg med stenbiderrogn.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Kan djævleæg laves i forvejen?

Ja, du kan godt lave forberedelserne i forvejen som f.eks. at koge æggene, køle dem af og lave cremen klar. Vent dog med at pynte dem med rogn og frisk dild til samme dag, som de skal serveres.

Hvor længe kan djævleæg holde sig i køleskabet?

Når de er pyntet smager de bedst samme dag eller dagen efter. Husk at de skal opbevares i en lufttæt beholder og på køl. De er ikke fryseegnede!

Kan man bruge andet end stenbiderrogn?

Det kan du sagtens, og jeg bruger selv ørredrogn, når der ikke er sæson for stenbiderrogn. Og skal det være vild luksus, kan du gå all-in med caviar.

Del indholdet med nogen du holder af
Maj Schjøth
Maj Schjøth

Velkommen til MAJSPASSION, hvor jeg udlever min passion for lækker mad med masser af grønt og dejlig smag. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave dejlig mad til familie og venner. Det er blevet til en del opskrifter, som jeg nu vil dele med dig! Opskrifterne er lette at gå til, for mad skal ikke være kompliceret - og der vil være tips og tricks, så alle kan være med.

Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments