Citronkage med birkes – min friske favorit til forår og påske
Der er noget helt særligt ved duften af friskrevet citronskal og nybagt kage, der breder sig i køkkenet. Jeg elsker at bage denne citronkage med birkes, især når foråret begynder at titte frem og påsken nærmer sig. Kombinationen af den syrlige citron, den søde og bløde marcipan og de små knasende blå birkes gør den her kage til noget helt særligt. Den er både saftig og lækker – sådan en kage, hvor man lige må tage et stykke mere. Jeg laver den ofte, når jeg skal have gæster i påsken, men den er også skøn som en lille søndagsforkælelse med en kop te. Det er en kage, der både ser smuk ud og smager fantastisk – og som jeg personligt aldrig bliver træt af at bage.

Citronkage med birkes
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 175 g blødt smør
- 175 g sukker
- 175 g hvedemel
- 175 g marcipan
- 3 æg str L
- 2 tsk bagepulver
- 2 tsk vaniljesukker
- 1-2 økologiske citroner (Du skal bruge ½ dl citronsaft og fintrevet skal af 1 citron.)
- 2 spsk blå birkes
- 1 nip fint salt
Glasur
- 125 g flormelis
- 1 æggehvide
- 1-2 økologiske citroner (Du skal bruge 1 dl citronsaft)
- 1 tsk vaniljesukker
Påskepynt (valgfrit)
- Blå birkes
- Påskeæg
- Stedmoderblomster
Instruktioner
- Tænd ovnen på 175 ℃ over- og undervarme.
- Pisk smør, vaniljesukker og sukker lyst og luftigt.
- Tilføj æggene et ad gangen, hvor der piskes grundigt imellem hvert æg.
- Tilføj marcipan lidt ad gangen og arbejd den ind i massen.
- Pres citronerne og riv skallen fint og tilføj det til massen.
- Bland hvedemel, blå birkes, bagepulver og salt og rør det i dejen. Undgå at røre alt for meget.
- Fordel dejen i en smurt brødform på ca 1 ½ ltr eller en springform.
- Bag kagen midt i ovnen ved 175 ℃ i ca 45 minutter. Tjek med en kødnål om kagen er gennembagt.
- Lad kagen køle helt af i formen.
Glasur:
- Pisk æggehvide, vaniljesukker og flormelis sammen til en luftig masse.
- Tilsæt citronsaft og pisk det hurtigt ind i glasuren.
- Smør den helt afkølede kage med glasuren og pynt evt med blå birkes.
- Citronkage med birkes egner sig godt som påskekage – pynt den stadig fugtige glasur med påskeæg og stedmoderblomster.

Sådan serverer jeg citronkagen med birkes – og pynter den til påske
Citronkage med birkes er en af mine favoritter! Jeg er vild med kombinationen af den syrlige citron og den søde marcipan – og det lille knas fra de blå birkes. Og ja, til påske er den perfekt som påskekage, med påskeæg og de spiselige stedmoderblomster som pynt.
Hos os er det en kage, der kommer på bordet hele foråret og ikke kun til særlige lejligheder. Ofte fylder jeg dejen i muffinsforme og laver muffins eller cupcakes med smørcreme/frosting. De kan forøvrigt også blive til de sødeste påskemuffins 🙂
Kagen egner sig godt til en kop te eller kaffe, når jeg trænger til lidt sødt og afslapning om eftermiddagen. Lidt forbudt måske, men et enkelt stykke kage, er nu bare en dejlig luksus i en travl hverdag.
Hvis jeg skal tage den med ud af huset – til en påskefrokost eller picnic – så bager jeg den ofte i en form med låg, eller jeg pakker den godt ind i bagepapir og viskestykke, så den holder sig frisk. Den tåler nemlig sagtens at stå et døgns tid og smager kun bedre dagen efter, hvor smagene rigtig har sat sig. Det gør den til en perfekt kage, hvis man skal have gæster og gerne vil have lidt fra hånden dagen før.

Ingredienser i citronkage med birkes
Der er ikke noget bedre end en kage, hvor hver eneste ingrediens bidrager med noget helt særligt. Her er mine tanker om de vigtigste elementer i opskriften, og hvorfor jeg har valgt netop dem:
- Blødt smør
Jeg bruger altid smør i mine kager – og det skal være blødt, så det nemt kan piskes luftigt sammen med sukkeret. Det giver en rig og cremet smag, som margarine bare ikke kan hamle op med. - Sukker
Almindeligt hvidt sukker giver sødme, men hjælper også med at skabe en luftig konsistens, når det piskes med smørret. Du kan godt bruge rørsukker for en lidt mere karamelliseret smag, men jeg foretrækker den klassiske version her. - Hvedemel
Jeg bruger ganske almindeligt hvedemel – det fungerer bedst og giver den rigtige struktur. Det er vigtigt ikke at overpiske dejen, efter melet er tilsat, så kagen ikke bliver tung. - Marcipan
Marcipanen gør kagen ekstra saftig og giver en skøn sødme, der spiller virkelig godt sammen med den friske citron. Jeg river den groft, så den bliver godt fordelt, men stadig giver lidt tekstur. - Æg str. L
Æggene binder det hele sammen og giver kagen sin struktur. Jeg tager dem altid ud af køleskabet i god tid, så de har stuetemperatur – det giver en mere ensartet dej. - Bagepulver
En helt almindelig hævemiddel, men uundværlig for at give kagen den rette højde og lethed. - Vaniljesukker
Vaniljen giver en rund og blød smag, der balancerer citronens syrlighed. Jeg bruger vaniljesukker, men du kan også bruge vaniljepasta eller kornene fra en stang. - Økologiske citroner
Det er vigtigt, at citronerne er økologiske, når både skal og saft skal bruges. Citronskallen giver den der skarpe, aromatiske citrusduft, og saften tilfører den syrlighed, der løfter hele kagen. Jeg har fundet ud af, at Meyer-citroner er særligt gode, hvis man kan få fat i dem – de har en mildere og mere blomsteragtig smag. - Blå birkes
Birkesene giver en let knasende tekstur og en fin, nøddeagtig smag, som jeg synes passer perfekt til citron. De skal ikke overdoseres – men to spiseskefulde er lige tilpas. - Fint salt
Bare et lille nip – men det gør underværker for at balancere smagene og fremhæve både citron og marcipan. - Flormelis (til glasur)
Jeg bruger flormelis til at lave en klassisk glasur, der er både sød og frisk, især når den blandes med citron. - Æggehvide (til glasur)
Æggehviden giver glasuren en silkeblød konsistens og gør den nem at fordele jævnt over kagen. - Citronsaft (til glasur)
Det er saften, der gør glasuren syrlig og frisk – og her må man gerne justere lidt op eller ned alt efter smag. - Vaniljesukker (til glasur)
Lidt ekstra vanilje i glasuren runder smagen af og giver et lille strejf af noget sødt og velkendt oven på den skarpe citron. - Blå birkes, påskeæg og stedmoderblomster (pynt, valgfrit)
Hvis jeg serverer den som påskekage, pynter jeg den gerne med lidt ekstra birkes, små chokoladepåskeæg og stedmoderblomster – det giver et virkelig smukt og festligt udtryk.
Sådan får du den bedste citronkage
Jeg har bagt denne citronkage med birkes utallige gange, og undervejs har jeg fundet frem til nogle små fifs, der virkelig gør en forskel. Først og fremmest handler det om balancen mellem syre og sødme – og der er citronen naturligvis helt central. Det kan være fristende at bruge citronsaft fra flaske, men den har bare ikke den samme dejlige smag, som friskpresset citronsaft – og så må du endelig ikke snyde dig selv for den fintrevne citronskal. Derfor er det også vigtigt, at du køber økologiske citroner!
Et andet vigtigt punkt er marcipanen. Du kan rive den groft, men kører du dejen på en røremaskine, kan du nøjes med at brække den i mindre stykker. Husk at marcipanen skal have stuetemperatur – så er den lettere at arbejde ind i dejen. Marcipanen hjælper med at holde kagen fugtig, selv dagen efter, så det er faktisk en kage, der bare bliver bedre med lidt tid. Hvis du vil være ekstra sikker på en saftig kage, kan du prikke den let med en gaffel, når den er færdigbagt, og dryppe lidt citronsaft over, inden glasuren kommer på.
Når det gælder birkes, kan de naturligvis udelades, hvis du ikke bryder dig om dem. De smager egentlig ikke af noget, men gir et dejlig knas til kagen.
Glasuren er vigtig for citronkagen – prikken over i’et, om du vil. Jeg laver glasuren med æggehvide, fordi jeg synes det fungerer bedst, men æggehviden kan udelades. Også i glasuren spiller citronsaft en vigtig rolle, hvor den gir et dejligt modspil til alt det søde.
Vil du bruge kagen som påskekage, så er den sjov og nem at pynt med påskeæg og de spiselige stedmoderblomster. Har du børn, så inviter dem med i køkkenet. Kagen er super nem at bage og jeg er sikker på at børnene vil elske at få lov til at pynte kagen.

Ofte stillede spørgsmål
Kan kagen laves dagen før?
Ja, faktisk synes jeg, den smager endnu bedre dagen efter, da citron og marcipan får lov at trække ordentligt igennem. Glasuren holder sig også fin, især hvis den er lavet med æggehvide.
Hvordan opbevarer jeg kagen bedst?
Jeg opbevarer den i en lufttæt beholder ved stuetemperatur, hvis den skal spises inden for en dag eller to. Skal den holde sig længere, kan den også komme i køleskabet – men tag den ud i god tid før servering, så smagen kommer til sin ret.
Kan citronkagen fryses?
Ja, den kan sagtens fryses uden glasur. Jeg pakker den godt ind i bagepapir og en frysepose. Når jeg tager den op igen, lader jeg den tø op i køleskabet natten over og lægger først glasur på lige inden servering.
Kan jeg undlade birkes?
Hvis du ikke er til birkes, kan du sagtens udelade dem – kagen bliver stadig lækker og saftig.
Er det nødvendigt at bruge æggehvide i glasuren?
Nej, du kan godt lave glasur uden æggehvider og kun med flormelis, citronsaft og evt lidt vaniljesukker.