Citronkage med birkes

Citronkage med birkes – min friske favorit til forår og påske

Der er noget helt særligt ved duften af friskrevet citronskal og nybagt kage, der breder sig i køkkenet. Jeg elsker at bage denne citronkage med birkes, især når foråret begynder at titte frem og påsken nærmer sig. Kombinationen af den syrlige citron, den søde og bløde marcipan og de små knasende blå birkes gør den her kage til noget helt særligt. Den er både saftig og lækker – sådan en kage, hvor man lige må tage et stykke mere. Jeg laver den ofte, når jeg skal have gæster i påsken, men den er også skøn som en lille søndagsforkælelse med en kop te. Det er en kage, der både ser smuk ud og smager fantastisk – og som jeg personligt aldrig bliver træt af at bage.

Citronkage - Hjemmelavet citronkage med birkes og syrlig frosting. Her pyntet til påske med æg og blomster.

Citronkage med birkes

Vær den første til at vurdere!
Nem opskrift på hjemmelavet kage med citron, birkes og marcipan. Saftig og lækker – også som påskekage til påske.
Antal: 8 skiver

(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)

Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 45 minutter
Afkøling 1 time
Samlet tid 1 time 55 minutter

Ingredienser

  • 175 g blødt smør
  • 175 g sukker
  • 175 g hvedemel
  • 175 g marcipan
  • 3 æg str L
  • 2 tsk bagepulver
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 1-2 økologiske citroner (Du skal bruge ½ dl citronsaft og fintrevet skal af 1 citron.)
  • 2 spsk blå birkes
  • 1 nip fint salt

Glasur

  • 125 g flormelis
  • 1 æggehvide
  • 1-2 økologiske citroner (Du skal bruge 1 dl citronsaft)
  • 1 tsk vaniljesukker

Påskepynt (valgfrit)

  • Blå birkes
  • Påskeæg
  • Stedmoderblomster

Instruktioner

  • Tænd ovnen på 175 ℃ over- og undervarme.
  • Pisk smør, vaniljesukker og sukker lyst og luftigt.
  • Tilføj æggene et ad gangen, hvor der piskes grundigt imellem hvert æg.
  • Tilføj marcipan lidt ad gangen og arbejd den ind i massen.
  • Pres citronerne og riv skallen fint og tilføj det til massen.
  • Bland hvedemel, blå birkes, bagepulver og salt og rør det i dejen. Undgå at røre alt for meget.
  • Fordel dejen i en smurt brødform på ca 1 ½ ltr eller en springform.
  • Bag kagen midt i ovnen ved 175 ℃ i ca 45 minutter. Tjek med en kødnål om kagen er gennembagt.
  • Lad kagen køle helt af i formen.

Glasur:

  • Pisk æggehvide, vaniljesukker og flormelis sammen til en luftig masse.
  • Tilsæt citronsaft og pisk det hurtigt ind i glasuren.
  • Smør den helt afkølede kage med glasuren og pynt evt med blå birkes.
  • Citronkage med birkes egner sig godt som påskekage – pynt den stadig fugtige glasur med påskeæg og stedmoderblomster.
Bedøm opskriften
Vær den første til at vurdere!

(En bedømmelse og en kommentar er meget værdsat!)

Pin Del Print
Fik du lavet opskriften?Tag mig gerne på IG med @majspassion eller brug #majspassion, hvis du laver mine opskrifter, det er så dejligt at se når I laver min mad!
Citronkage - Hjemmelavet citronkage med birkes og syrlig frosting. Her pyntet til påske med æg og blomster.

Sådan serverer jeg citronkagen med birkes – og pynter den til påske

Citronkage med birkes er en af mine favoritter! Jeg er vild med kombinationen af den syrlige citron og den søde marcipan – og det lille knas fra de blå birkes. Og ja, til påske er den perfekt som påskekage, med påskeæg og de spiselige stedmoderblomster som pynt.

Hos os er det en kage, der kommer på bordet hele foråret og ikke kun til særlige lejligheder. Ofte fylder jeg dejen i muffinsforme og laver muffins eller cupcakes med smørcreme/frosting. De kan forøvrigt også blive til de sødeste påskemuffins 🙂

Kagen egner sig godt til en kop te eller kaffe, når jeg trænger til lidt sødt og afslapning om eftermiddagen. Lidt forbudt måske, men et enkelt stykke kage, er nu bare en dejlig luksus i en travl hverdag.

Hvis jeg skal tage den med ud af huset – til en påskefrokost eller picnic – så bager jeg den ofte i en form med låg, eller jeg pakker den godt ind i bagepapir og viskestykke, så den holder sig frisk. Den tåler nemlig sagtens at stå et døgns tid og smager kun bedre dagen efter, hvor smagene rigtig har sat sig. Det gør den til en perfekt kage, hvis man skal have gæster og gerne vil have lidt fra hånden dagen før.

Citronmuffins med birkes
Nem og hurtig opskrift på de lækreste muffins med citron, marcipan og birkes, toppet med syrlig frosting. Bedste citron cupcakes!
Se opskriften her
Citronmuffins - Hjemmelavede muffins med citron og birkes og syrlig frosting.
Påskemuffins
Nem opskrift på fine muffins / cupcakes med citron, blå birkes og marcipan med syrlig frosting, pyntet med påskeæg og stedmoderblomster.
Se opskriften her
Påskemuffins - Hjemmelavede muffins med citron, marcipan og birkes med syrlig frosting og påskeæg.
Citronkage - Hjemmelavet citronkage med birkes og syrlig frosting. Her pyntet til påske med æg og blomster.

Ingredienser i citronkage med birkes

Der er ikke noget bedre end en kage, hvor hver eneste ingrediens bidrager med noget helt særligt. Her er mine tanker om de vigtigste elementer i opskriften, og hvorfor jeg har valgt netop dem:

  • Blødt smør
    Jeg bruger altid smør i mine kager – og det skal være blødt, så det nemt kan piskes luftigt sammen med sukkeret. Det giver en rig og cremet smag, som margarine bare ikke kan hamle op med.
  • Sukker
    Almindeligt hvidt sukker giver sødme, men hjælper også med at skabe en luftig konsistens, når det piskes med smørret. Du kan godt bruge rørsukker for en lidt mere karamelliseret smag, men jeg foretrækker den klassiske version her.
  • Hvedemel
    Jeg bruger ganske almindeligt hvedemel – det fungerer bedst og giver den rigtige struktur. Det er vigtigt ikke at overpiske dejen, efter melet er tilsat, så kagen ikke bliver tung.
  • Marcipan
    Marcipanen gør kagen ekstra saftig og giver en skøn sødme, der spiller virkelig godt sammen med den friske citron. Jeg river den groft, så den bliver godt fordelt, men stadig giver lidt tekstur.
  • Æg str. L
    Æggene binder det hele sammen og giver kagen sin struktur. Jeg tager dem altid ud af køleskabet i god tid, så de har stuetemperatur – det giver en mere ensartet dej.
  • Bagepulver
    En helt almindelig hævemiddel, men uundværlig for at give kagen den rette højde og lethed.
  • Vaniljesukker
    Vaniljen giver en rund og blød smag, der balancerer citronens syrlighed. Jeg bruger vaniljesukker, men du kan også bruge vaniljepasta eller kornene fra en stang.
  • Økologiske citroner
    Det er vigtigt, at citronerne er økologiske, når både skal og saft skal bruges. Citronskallen giver den der skarpe, aromatiske citrusduft, og saften tilfører den syrlighed, der løfter hele kagen. Jeg har fundet ud af, at Meyer-citroner er særligt gode, hvis man kan få fat i dem – de har en mildere og mere blomsteragtig smag.
  • Blå birkes
    Birkesene giver en let knasende tekstur og en fin, nøddeagtig smag, som jeg synes passer perfekt til citron. De skal ikke overdoseres – men to spiseskefulde er lige tilpas.
  • Fint salt
    Bare et lille nip – men det gør underværker for at balancere smagene og fremhæve både citron og marcipan.
  • Flormelis (til glasur)
    Jeg bruger flormelis til at lave en klassisk glasur, der er både sød og frisk, især når den blandes med citron.
  • Æggehvide (til glasur)
    Æggehviden giver glasuren en silkeblød konsistens og gør den nem at fordele jævnt over kagen.
  • Citronsaft (til glasur)
    Det er saften, der gør glasuren syrlig og frisk – og her må man gerne justere lidt op eller ned alt efter smag.
  • Vaniljesukker (til glasur)
    Lidt ekstra vanilje i glasuren runder smagen af og giver et lille strejf af noget sødt og velkendt oven på den skarpe citron.
  • Blå birkes, påskeæg og stedmoderblomster (pynt, valgfrit)
    Hvis jeg serverer den som påskekage, pynter jeg den gerne med lidt ekstra birkes, små chokoladepåskeæg og stedmoderblomster – det giver et virkelig smukt og festligt udtryk.

Sådan får du den bedste citronkage

Jeg har bagt denne citronkage med birkes utallige gange, og undervejs har jeg fundet frem til nogle små fifs, der virkelig gør en forskel. Først og fremmest handler det om balancen mellem syre og sødme – og der er citronen naturligvis helt central. Det kan være fristende at bruge citronsaft fra flaske, men den har bare ikke den samme dejlige smag, som friskpresset citronsaft – og så må du endelig ikke snyde dig selv for den fintrevne citronskal. Derfor er det også vigtigt, at du køber økologiske citroner!

Et andet vigtigt punkt er marcipanen. Du kan rive den groft, men kører du dejen på en røremaskine, kan du nøjes med at brække den i mindre stykker. Husk at marcipanen skal have stuetemperatur – så er den lettere at arbejde ind i dejen. Marcipanen hjælper med at holde kagen fugtig, selv dagen efter, så det er faktisk en kage, der bare bliver bedre med lidt tid. Hvis du vil være ekstra sikker på en saftig kage, kan du prikke den let med en gaffel, når den er færdigbagt, og dryppe lidt citronsaft over, inden glasuren kommer på.

Når det gælder birkes, kan de naturligvis udelades, hvis du ikke bryder dig om dem. De smager egentlig ikke af noget, men gir et dejlig knas til kagen.

Glasuren er vigtig for citronkagen – prikken over i’et, om du vil. Jeg laver glasuren med æggehvide, fordi jeg synes det fungerer bedst, men æggehviden kan udelades. Også i glasuren spiller citronsaft en vigtig rolle, hvor den gir et dejligt modspil til alt det søde.

Vil du bruge kagen som påskekage, så er den sjov og nem at pynt med påskeæg og de spiselige stedmoderblomster. Har du børn, så inviter dem med i køkkenet. Kagen er super nem at bage og jeg er sikker på at børnene vil elske at få lov til at pynte kagen.

Citronkage - Hjemmelavet citronkage med birkes og syrlig frosting. Her pyntet til påske med æg og blomster.
Del indholdet med nogen du holder af
Maj Schjøth
Maj Schjøth

Velkommen til MAJSPASSION, hvor jeg udlever min passion for lækker mad med masser af grønt og dejlig smag. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave dejlig mad til familie og venner. Det er blevet til en del opskrifter, som jeg nu vil dele med dig! Opskrifterne er lette at gå til, for mad skal ikke være kompliceret - og der vil være tips og tricks, så alle kan være med.

Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments