Ciabattaboller – luftige med sprød skorpe og skøn smag

De skønneste ciabattaboller.

I løbet af året bager jeg rigtig mange lækre brød, som flûtes, grydebrød, focaccia og ikke mindst de her lækre ciabattaboller. Det gør jeg, dels fodi jeg elsker at bage – og så også, fordi både familie og venner sætter virkelig stor pris på mit friskbagte brød.

Ciabatta boller med sprød skorpe og luftig krumme

Vær den første til at vurdere!
Ciabatta boller, der smager helt rigtigt med den sprøde seje skorpe og luftige krumme
Antal: 10 stk alt efter størrelse

(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)

Ingredienser

 • 250 gram aktiv surdej eller biga (Du kan også bruge en færdigkøbt surdej – husk at tilsætte lidt ekstra gær, da den færdigkøbte ikke har nogen hæveevne men udelukkende gir smag af surdej.)
 • 4 dl vand
 • 20 gram gær
 • Ca 500 gram økologisk hvedemel af god kvalitet
 • 1-2 tsk flydende honning
 • 8 gram flagesalt eller fint salt

Instruktioner

 • Hæld surdej sammen med vand, gær og honning i røremaskinens kedel og bland det godt sammen.
 • Tilsæt lidt ad gangen melet – dejen skal IKKE æltes, men røres. Så den skal være rimelig fugtig.
  Når du får en konsistens som tyk grød stopper du maskinen og lader den stå 30 minutter så der dannes autolyse.
 • Start maskinen op igen. oplever du at dejen er blevet lidt for "tyk", kan du bare tilsætte en lille smule ekstra vand sammen med flagesaltet.
 • Start maskinen og hæv langsomt hastigheden til fuld hastighed – pas godt på din røremaskine ved at lægge en hånd oven på den.
 • Lad maskinen køre indtil dejen slipper kanterne. Dejen skal nu være helt blank og glat.
 • Lad dejen hæve gerne 3-5 timer alt efter rumtemperaturen eller lad den koldhæve natten over. Vælger du at koldhæve dejen, så tag den ud i rumtemperatur 1-2 timer inden bagning.
 • Tænd i god tid ovnen på 250-300 grader med enten pizzasten eller en bageplade inden i ovnen, så den bliver opvarmet til samme temperatur som ovnen. Jo højere temperatur desto bedre.
 • Dejen er meget tynd og kan ikke formes med hænderne. Hæld den ud på et meldrysset bord og drys også lidt mel henover dejen.
 • Skær den ud i passende stykker med en dejspartel som lidt drysses med lidt mel inden du løfter hver ciabatta bolle for sig, over på et stykke bagepapir.
 • Når ovnen har nået sin max-temperatur, trækker du bagepapiret med ciabatta bollerne over på en pizzaspade og sætter dem ind på den varme pizzasten eller bageplade.
  Alternativt, så tag den varme bageplade ud af ovnen og træk bagepapiret over på – men pas godt på fingrene!
 • I min ovn skal bollerne have ca 10-12 minutter, men ovne varmer og bager meget forskelligt, så hold øje med dem og tag dem ud, når de er brune og sprøde på overfladen.
 • Rigtig god fornøjelse!
Bedøm opskriften
Vær den første til at vurdere!

(En bedømmelse og en kommentar er meget værdsat!)

Pin Del Udskriv
Fik du lavet opskriften?Tag mig gerne på IG med @majspassion eller brug #majspassion, hvis du laver mine opskrifter, det er så dejligt at se når I laver min mad!

Ofte blir jeg spurgt ind til, om det ikke er virkelig besværligt og tidskrævende at bage f.eks. med surdej. Og nu, hvor jeg har kastet mig ud i madbloggeriet, kommer der da også kærlige bemærkninger om, at nu har jeg jo også tiden til det.

Ja, et godt brød tager bare tid, men jeg har altid bagt – også dengang jeg havde fuldtidsjob, tre drenge, hund, hest, hus…og en mand, der aldrig var hjemme. For ja, det tager tid at bage et godt brød, men der er jo ikke hands-on hele tiden. Det der tager lang tid, er hævetiden og den foregår i køleskabet om natten.

Hører du nu alligevel til dem, der ikke har tid og lyst til at koldhæve eller bage med surdej, så er der ingen grund til panik. Du kan altid tilsætte lidt ekstra gær og lade brødet hæve på et lunt køkkenbord. Så kan du have en bageklar dej klar på blot en time. Så kan alle være med!

Valg af mel…

Jeg er lidt af en brød-nørd, det indrømmer jeg gerne. Derfor var det også tidligere et must for mig, at have flere forskellige melsorter i mit skab til alt efter, hvad jeg lige ville bage.

Men mel har bare den bedste kvalitet og dermed bageevne, når den er økologisk og friskmalet. Så hellere købe to slags mel af rigtig god kvalitet, end at have flere halvgamle poser stående i skabet.

En rigtig god all-round hvedemel får du fra det lille mølleri Kornby Mølle, der efter min mening laver den bedste mel til brødbagning. Jeg bruger konsekvent deres Hvedemel No. 1, der er en fin hvedemel med få skaldele, masser af smag og stor hæveevne. Jeg bruger den både alene og blander med deres Purpurhvedemel No. 3. Det er en fuldkornsmel med kraftig smag og god hæveevne. Så den kan også bruges alene, hvis du blot bager den i en form.

Uanset hvilken meltype du foretrækker, vil jeg altid anbefale dig at købe mel af en rigtig god kvalitet – og så økologisk naturligvis!

Lidt om surdej…

Jeg har tidligere lavet indlæg om både surdej og biga. Og som jeg skriver, så er der intet besværligt eller mystisk ved surdej. Det er jo bare vand og mel – og tid! Bager du hver uge eller oftere, vil det fint give mening at holde liv i din surdej.

Bager du med længere tids mellemrum eller skal du på ferie osv, så kan du holde liv i din surdej ved at opbevare den på køl. Her kan den uden problemer holde sig i flere uger uden at den skal “fodres”. Dagen før du vil bruge surdejen, tager du den ud og “fodrer” den og lader den stå på køkkenbordet til den begynder at boble og hæve. Så sparer flere dages venten på, at en ny surdej blir klar.

Ovenfor nævnte jeg både surdej og biga. Biga er kort sagt en flydende udgave af surdej og mange synes den er lettere at arbejde med. Men princippet er fuldkommen det samme. Så det er lidt efter smag og behag hvad man vælger. Resultatet bliver fuldkommen det samme uanset om du vælger en klassisk surdej eller en biga.

Jeg bruger surdej/biga i både flûtes, ciabattaboller og pizzadej,  hvor jeg så tilsætter meget lidt eller slet intet gær og i stedet lader dejen langtidshæve (koldthæve). Det gir en langt mere smagfuld og luftig krumme. Har du travlt kan du blot tilsætte ekstra gær og lade dejen hæve en times tid – så kan alle være med.

Tip: I dag kan du købe færdiglavet surdej i supermarkedet eller en tørret surdej fra Caputo. Den færdige surdej har intet at gøre med en ægte surdej og du blir nødt til at tilsætte gær, for at få den til at hæve. Men den kan bruges i en snæver vending, når du gerne vil opnå den lækre smag af surdej. En genvej jeg også bruger!

En røremaskine skal der til…

Beklager, men her må der altså maskinkraft til, med mindre du har meget stærke arme og virkelig god udholdenhed.

Jeg ved godt, at det igen er blevet meget moderne at slå en dej sammen på bordet med de bare næver og det er også en rigtig god ide, men ikke med denne dej, der forøvrigt slet ikke kan æltes fordi den skal være ret tyndtflydende. Altså frem med røremaskinen.

Du skal på et tidspunkt køre den på max hastighed og her kan du passe på din maskine ved at lægge dine hænder ovenpå, så den ikke blir ødelagt af de ret voldsomme vibrationer. Jeg har min gamle og højtelskede elskede Kitchen Aid og den hopper nærmest ned af bordet, hvis jeg ikke gir den en hjælpende hånd.

Du skal også bruge den flade dejkrog!

Og så lige det der med sukker/honning og ikke mindst saltet!

I flûtes og ciabattaboller bruger jeg altid flydende honning som jeg rører sammen med biga/gær og vand inden jeg langsomt tilsætter melet. Når det meste af melet er rørt ind (dejen skal være som en lidt tyk grød) og der ikke er flere klumper, slukker jeg røremaskinen og lader dejen stå i 30 minutter. Så dannes der autolyse!

Først herefter starter jeg maskinen op og rører saltet ind – og ALTID flagesalt! Salt er vigtigt i dit brød, fordi det både gir bedre smag, men også fordi det styrker glutenettet og gir brødet en smukkere og mere gylden skorpe. Men være opmærksom på, at gær og salt aldrig bør komme i kontakt med hinanden, simpelthen fordi saltet lidt firkantet sagt dræber gæren eller lidt mildere sagt, så hæmmer saltet gæraktiviteten, så du får en dårligere hævning. Og det gider vi ikke.

Det er derfor meget vigtigt, at uanset hvilken opskrift du ellers anvender, altid først tilsætter saltet, når det meste af melet er tilsat.

Hævning…

Har du rigtig god tid, vil jeg foreslå at du koldhæver dit brød. Det gir bare ekstra god smag og luftighed i krummen. Når jeg koldhæver, laver jeg dejen dagen i forvejen med koldt vand og så tilsætter mindre gær og lader dejen stå i køleskabet natten over. Et par timer inden jeg vil bage med dejen, tager jeg den ud i stuetemperatur. Dejen hæver ikke helt så meget som ved klassisk hævning, men smagen og strukturen er fantastisk!

Koldhævet dej kan sagtens holde sig 2-3 dage i køleskabet, så du lave friskbagt brød over flere dage uden at skulle lave dejen hver gang.

Den klassiske metode: Alternativt kan du lave dejen med lunkent vand og gær iflg opskriften, dække den til og lade den stå og hæve til dobbelt størrelse et lunt sted.

Brug din pizzasten

Har du en pizzasten eller bagesten, så brug den endelig. Læg den ind i ovnen og tænd ovnen på max varme – og i rigtig god tid. Husk at selvom ovnen fortæller at den har nåede de 300 grader (eller det din ovn kan klare), så er det ikke ensbetydende med, at bagestenen har samme temperatur. Derfor – start ovnen op i god tid, så bagestenen er rygende varm. bruger du en bagesten der er varmet rigtigt op, behøver du ikke bruge bagepapir.

Har du ikke lige en bagesten, kan du lade en af bagepladerne stå inde i ovnen og varme op sammen med den. Her bliver du nødt til at lægge dine brød over på et stykke bagepapir, som du så løfter over på den varme plade ved hjælp af en pizzaspade eller en hjælpende hånd, så i er to om at løfte papiret over på pladen.

Min ovn har en dampfunktion, men har du en vandforstøver kan du lige sprøjte lidt vand ind i ovnen både når du sætter brødene ind og også gerne undervejs – eller pensle dem med vand.

Del indholdet med nogen du holder af
Maj Schjøth
Maj Schjøth

Velkommen til MAJSPASSION, hvor jeg udlever min passion for lækker mad med masser af grønt og dejlig smag. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave dejlig mad til familie og venner. Det er blevet til en del opskrifter, som jeg nu vil dele med dig! Opskrifterne er lette at gå til, for mad skal ikke være kompliceret - og der vil være tips og tricks, så alle kan være med.

Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering
Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments