Bygotto med svampe og nødder – cremet og lækker!
Tilbehør er en vigtig del af et måltid – det der lige sætter prikken over i’et. I dag har jeg lavet en opskrift på en slags risotto, hvor jeg har skiftet risottorisene ud med den noget sundere perlebyg.
Samtidig er både ingredienser og fremgangsmåde en del anderledes end hvis det havde været en risotto. En noget hurtigere og mindre tidskrævende version, men lige så cremet og lækker som den klassiske risotto.
Bygotto med svampe og nødder
(Tilberedningstider kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
Det skal du bruge:
- 4 dl færdigkogte perlebyg – afkølede
- 1 spsk smør til stegning
- 1 bakke champignoner – skåret i kvarte
- 2 fed fintsnittet hvidløg
- 1 stk skalotteløg – fintsnittet
- Ca 2 dl fløde/madlavningsfløde/sojafløde
- 2-3 spsk friskrevet parmesan
- ½ håndfuld persille – fintsnittet
- ½ håndfuld hasselnødder – grofthakkede
Instruktioner
Sådan gør du:
- Start med at koge en portion perlebyg som anvist på posen og lad dem gerne køle lidt af.De smager efter min mening bedst, når de har stået natten over på køl.
- Steg på en varm pande og uden fedtstof de kvarte champignoner. De skal gerne få en fin gylden farve og smide det væde, de evt vil afgive.
- Tilsæt så de fintsnittede løg og hvidløg og lad det stege lidt med til de bliver klare.Krydr med salt og friskkværnet peber
- Tilsæt de kogte perlebyg og vend det hele godt sammen.
- Tilsæt lidt efter lidt fløden. Se hvor meget perlebyggene suger og stop, når retten er cremet uden at være direkte våd.Det er meget forskelligt, hvor meget væde perlebyggene optager. Mangler den væde, kan du tilsætte lidt bouillon i stedet for fløde.
- Riv lidt friskrevet parmesan henover og vend det rundt sammen med lidt finthakket persille
- Server med grofthakkede hasselnødder, lidt ekstra fintsnittet persille og et ekstra drys friskrevet parmesan.Stil evt en humpel parmesan samt et lille rivejern med ind på bordet, så alle selv kan forsyne sig med ekstra parmesan efter lyst og behov.
- Rigtig god fornøjelse!
Til hverdag og gæstemad
Denne bygotto med svampe og nødder kan du servere til både hverdag og når du får gæster. Den passer med dens nødder og svampe perfekt ind i både efterårets- og vinterens mange retter.
Spis den f.eks. som tilbehør til en af mine gryderetter/one-pots i stedet for kartofler, ris eller hvad du lige plejer at servere som tilbehør.
I denne opskrift har jeg anvendt danske økologiske champignoner. Skal det være lidt ekstra festligt, kan du skifte de almindelige champignoner ud med de fine kantareller, der fåes lige nu.
Gør det nemt….
Perlebyg har en lidt længere kogetid end f.eks. kartofler. De skal koge ca 20 minutter og derefter trække 10 minutter. De skal aldrig koge for meget for så blir de helt klistrede og svære at håndtere.
Du kan med fordel koge en større portion dagen i forvejen, bruge nogle af dem i denne bygotto og så bruge resterne som fyld i dine salater.
Du kan evt. vende de stadigt varme perlebyg i lidt olie blandet med knust hvidløg og friske krydderurter som f.eks. timian eller rosmarin samt lidt citron- eller limesaft, salt og friskkværnet peber. Det fungerer perfekt i en salat.